Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
7.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kontrola zračnega prometa Franc Željko Županič nepravilnosti

Torek, 24. 6. 2014, 7.45

7 let, 2 meseca

Direktor, ki naj bi zaposlenim plačeval vinjete in rekreativne dopuste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Direktor Kontrole zračnega prometa Franc Željko Županič naj bi zaposlenim plačeval vinjete in rekreativne dopuste, računsko sodišče pa naj bi ugotovilo še druge nepravilnosti.

Kršenje vladnih priporočil o stroških dela, financiranje vinjet in dopustov, preplačila Imosu pri gradnji kontrolnega centra zračnega prometa so le nekatere nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče, neuradno za Dnevnik poroča Primož Cirman.

Računsko sodišče je javno podjetje Kontrola zračnega prometa (KZPS), ki ga od leta 2008 vodi Franc Željko Županič, pod drobnogled vzelo februarja lani.

Revizija bo končana jeseni Državni revizorji naj bi med revizijo, ki bo predvidoma končana jeseni, ugotovili več nepravilnosti pri poslovanju KZPS. Ta se financira s prihodki iz naslova pristojbin na zračnih poteh in terminalnih pristojbin, podjetje pa naj bi jih po oceni državnih revizorjev porabljajo neučinkovito.

V KZPS naj bi tako več let, med letoma 2010 in 2012, serijsko kršili priporočila vlade o obvladovanju stroškov dela. Stroški dela so bili tako v tem obdobju za okoli 3,5 milijona evrov višji od priporočil, letno pa so rasli v povprečju za pet odstotkov.

Zaposlenim se dobro godi Za temi številkami se med drugim skriva tudi nakup vinjet med letoma 2010 in 2012 za zaposlene. Zanje je KZPS v tem obdobju porabila skoraj 60 tisoč evrov, pri čemer so nekateri zaposleni dobili povračilo stroškov za dve vinjeti. Še 136 tisoč evrov je KZPS odštela za pakete rekreacijskih dopustov za zaposlene v treh slovenskih zdraviliščih.

Kršenje zakonodaje o javnem naročanju Računsko sodišče se je lotilo tudi preverjanja gradnje centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa. Tega je maja 2009 na ponovljenem razpisu – prvi je bil razveljavljen ob izbruhu afere Čista lopata – dobil Imos. Po informacijah Dnevnika ta po mnenju računskega sodišča sploh ne bi smel dobiti skoraj deset milijonov evrov vrednega posla, saj je na razpisu oddal nepravilno in nepopolno ponudbo, zato bi jo KZPS morala izločiti. A tega v podjetju niso storili, s čimer naj bi v KZPS kršili zakonodajo o javnem naročanju.

KZPS je na čelu z Županičem za gradnjo kontrolnega centra ponudniku, ki bi ga morala izločiti, plačala skoraj četrtino več od razpisne cene in pri projektu pridelala več kot dve leti zamude.

Če bi v KZPS poskrbeli za pravočasno zgraditev centra, bi samo pri najemninah v dveh letih prihranili skoraj 300 tisoč evrov.

Ne spreglejte