Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
8.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator Agrokor

Sreda, 2. 7. 2014, 8.28

7 let, 2 meseca

Hrvaški Agrokor objavil prevzemno namero za Mercator

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je minuli petek zaključil nakup nekaj več kot 53-odstotnega lastniškega deleža v največjem slovenskem trgovcu, je Agrokor v časniku Finance objavil prevzemno namero za Mercator.

Ne prej kot v desetih in ne pozneje kot v tridesetih dneh po objavi namere mora hrvaški koncern v lasti Ivice Todorića objaviti še prevzemno ponudbo. Med lastniki preostalih 47 odstotkov delnic Mercatorja sta največja hrvaška Splitska banka iz skupine Societe Generale (10,76 odstotka) in Unicredit Banka Slovenija (8,01 odstotka). Pomembni posamični lastniki so v zadnjih letih postali tudi hrvaški pokojninski skladi, ki delujejo preko hrvaških podružnic Societe Generale in Unicredita.

Mercatorjev delničar tudi Janković Dobrih 10 odstotkov delnic imajo v lasti investicijske družbe in vzajemni skladi, tu pa so z okoli 13-odstotnim deležem tudi mali delničarji. Prek 62,5-odstotnega lastništva v družbi KLM, ki je 2,2-odstotni lastnik Mercatorja, je delničar v podjetju tudi predsednik PS in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković.

V UniCredit Banki Slovenija pravijo, da niso nikoli skrivali namena, da želijo delnice, ki jih je banka pridobila z unovčenjem zavarovanja posojil Istrabenzu, prodati. Je pa tudi res, da se v banki niso pridružili prodajnemu konzorciju, ki je minuli petek zaključil prodajo dobre polovice Mercatorja.

Kako se bodo odzvali hrvaški pokojninski skladi V Društvu Mali delničarji Slovenije so zapisali, da članom sicer ne dajejo neposrednih borznih nasvetov, saj je to odločitev vsakega posameznega delničarja. Pričakujejo pa, da bodo prevzemno ponudbo v velikem številu sprejeli tako fizični lastniki kakor tudi različne pravne osebe. V društvu na podlagi trenutnih podatkov ocenjujejo, da je za male delničarje bolj varno, da ponudbo sprejmejo, kot pa da ostanejo v delniški strukturi.

Časnik Finance je nedavno poročal, da bi se utegnili na prevzemno ponudbo negativno odzvati omenjeni hrvaški pokojninski skladi, ki so delnice kupovali po bistveno višji ceni od 86 evrov, kolikor je Agrokorjeva prevzemna cena.

Ne spreglejte