Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2023,
11.49

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

poslovanje pomoč država denar HSE

Četrtek, 7. 9. 2023, 11.49

7 mesecev, 3 tedne

HSE vrnil še 142 milijonov evrov državne pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
HSE | Skupina HSE nadaljuje optimizacijo poslovanja in začenja nov investicijski cikel, ki je usklajen z vizijo nosilca zelenega prehoda. | Foto Bor Slana

Skupina HSE nadaljuje optimizacijo poslovanja in začenja nov investicijski cikel, ki je usklajen z vizijo nosilca zelenega prehoda.

Foto: Bor Slana

Holding Slovenske elektrarne (HSE) je danes državi kot del povračila dokapitalizacije iz decembra lani vrnil dodatnih 142 milijonov evrov. Skupaj je na transakcijski račun države s tega naslova v nekaj manj kot devetih mesecih nakazal 242 milijonov evrov. Dokapitalizacija je sicer znašala 492 milijonov evrov.

Vodstvi HSE in Slovenskega državnega holdinga (SDH) sta se ob tem dogovorili, da bo HSE ob nadaljevanju dobrega poslovanja državi predčasno, do konca leta, vrnil še dodatnih od 60 do 100 milijonov evrov, so danes sporočili iz HSE in SDH.

Tomaž Štokelj | Foto: HSE Tomaž Štokelj Foto: HSE "Poslovanje skupine HSE v letu 2023 je zelo dobro. Uspešno smo sanirali likvidnostne težave ter proizvodni proces v Premogovniku Velenje, proizvodnja naših elektrarn je nadplanska, s čimer zagotavljamo tudi zanesljivo oskrbo slovenskega gospodarstva in gospodinjstev z električno energijo," je nakazilo v sporočilu za javnost pospremil generalni direktor HSE Tomaž Štokelj.

Optimizacija poslovanja usmerjena v zeleni prehod 

"Dobro in stabilno poslovanja skupine HSE je bilo predpogoj za zagon novega investicijskega cikla, za katerega smo angažirali vse strokovne kadre v skupini. Naš cilj je postati nosilec zelenega prehoda države in temu so podrejeni prav vsi naši načrti, od investicij v nove zmogljivosti za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov do razvoja storitev za končne odjemalce. Prav te zadnje je treba še posebej usmerjati na pot zelenega prehoda ter jih s primernimi produkti, storitvami in rešitvami opolnomočiti za to, da bodo aktivno sodelovali pri zeleni preobrazbi slovenske energetike in družbe," je poudaril Štokelj. Več bo povedal v za danes napovedani izjavi za javnost.

V SDH pa so spomnili, da je bila lanska dokapitalizacija HSE namenjena "reševanju likvidnostnega primanjkljaja skupine HSE kot posledice energetske krize, izjemno nizke hidrologije in zaustavitve Termoelektrarne Šoštanj zaradi zaprtja enega od dveh odkopnih polj Premogovnika Velenje v lanskem letu".

Kot so pojasnili, je SDH z dokapitalizacijo dodatno okrepil svojo nadzorstveno vlogo. Prek posebnega pooblaščenca so skrbno spremljali namensko porabo sredstev, na družbo pa so naslovili konkretna pričakovanja glede učinkovitejšega upravljanja tveganj ter načrtovanja in uravnavanja likvidnosti.

Prepričani so, da so ukrepali primerno, s tem pa pomembno prispevali k zanesljivi oskrbi z električno energijo. "Izboljšano obvladovanje tveganj, nadaljnja optimizacija ter uspešno poslovanje skupine HSE so garanti za vračilo vseh sredstev, ki jih je družba prejela z naknadnim vplačilom kapitala, ter za zagon investicij s ciljem uspešnega zelenega prehoda," so sklenili sporočilo za javnost.

električno omrežje, elektrika
Novice Poleg milijonov Sloveniji zagotovljena tudi elektrika iz Ugljevika
Tomaž Štokelj
Novice HSE je državi vrnil prvih sto milijonov evrov
Stojan Nikolić
Novice Nikoliću zaradi nezakonite odpovedi 120 tisoč evrov
Füchse Berlin, evropska liga 2023
Sportal Füchse Berlin zmagovalec evropske lige
Viktor Vračar
Novice Nadzorniki Teša razrešili generalnega direktorja
Ne spreglejte