Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
11.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zagreb

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 11.47

7 let, 2 meseca

Ikea v Zagrebu tik pred odprtjem: Največja podružnica v regiji z najnižjimi cenami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Več sto tisoč katalogov v hrvaškem jeziku in s cenami v kunah je že natisnjenih in čaka na razpošiljanje. Prva Ikea na Hrvaškem je nared in čaka na odprtje, ki bo 21. avgusta.

Šest let po nakupu zemljišča v Rugvici pri hrvaški prestolnici in po končani gradnji v vrednosti 100 milijonov evrov bo švedska trgovska veriga 21. avgusta v Zagrebu odprla prvo pohištveno trgovino Ikea na Hrvaškem.

Datum odprtja je sicer še notranji dogovor, saj še čakajo na uporabno dovoljenje, je za hrvaški časnik Jutarnji list dejal vodja Ikee v Zagrebu Georg Platzer.

Zagreb se bo ponašal z večjo kot Gradec Ikea velja za zelo priljubljeno pohištveno trgovino, saj so kupci za njene izdelke pripravljeni prevoziti precej kilometrov. Tako kot Slovenci so se Hrvati do zdaj prek Slovenije vozili v Gradec ali Celovec, nekateri celo v Innsbruck v Avstriji. S tem namenom je avstrijska Ikea v svojih poslovalnicah na jugu države zaposlovala tudi Hrvate, ki so hrvaškim strankam pomagali kar v hrvaščini.

Zdaj bodo Hrvati dobili svojo Ikeo. Ta bo merila 38 tisoč kvadratnih metrov in bo največja v regiji, saj bo večja od Ikee v Gradcu.

Zaposlovala bo 349 delavcev, starih od 19 do 66 let, ki bodo po zagotovilih Platzerja prejemali višje plače, kot je povprečje v trgovskem sektorju na Hrvaškem. Obenem jim zagotavljajo tudi druge ugodnosti, od dodatnih zavarovanj in dobre restavracije do možnosti menjanja delovnih mest in napredovanja.

Se bo bolj ugodno zapeljati do Zagreba? Cene Ikeinih izdelkov se razlikujejo od države do države, kakšne bodo na Hrvaškem, bo znano v tem tednu, ko bodo razposlali več sto tisoč katalogov v hrvaščini. Platzer zagotavlja, da bodo ugodne in generalno gledano kljub višjim obdavčitvam nižje kot v Avstriji. "Na Hrvaškem bo v prodaji vseh 9500 izdelkov, približno sedem tisoč pa bo cenejših ali enake cene kot v Avstriji."

Posebnih ugodnosti in popustov ob odprtju ne predvidevajo, saj ugodne cene želijo zagotavljati vse leto, ne le ob odprtju. V zagrebški trgovini sicer ne pričakujejo le hrvaških strank, temveč tudi Slovence, Srbe in celo kupce iz Bosne in Hercegovine.

Bomo dobili informacije tudi v slovenščini? Glede na to, da pričakujejo tudi slovenske kupce, smo pri predstavniku Ikee Igorju Štefancu preverili, ali bodo tako kot v Avstriji med zaposlenimi tudi Slovenci. "V začetku se bomo osredotočali na hrvaške stranke, zato za zdaj nismo posebej zaposlovali ljudi z namenom, da bi govorili slovensko ali srbsko," odgovarja Štefanac.

Če se bo pozneje izkazala potreba po tem, bodo razmišljali tudi v tej smeri, nam je zagotovil. Obenem je dodal, da večjih jezikovnih težav zaradi podobnosti jezika po njegovem mnenju ne bi smelo biti.

Ikee v Ljubljani še (nekaj let) ne bo Glede dogovarjanja o Ikei v Ljubljani medtem ni še nič novega. Štefanac nam je povedal, da še vedno iščejo primerno zemljišče in se dogovarjajo v veliki želji, da tudi v Sloveniji odprejo poslovalnico. Kdaj bi to lahko bilo, ne želi predvidevati.

"Dokler ne bomo imeli potrebne dokumentacije, ne želimo ničesar napovedovati, saj ne želimo razočarati ne sebe ne ljudi, ki si želijo v Ikei nakupovati v Sloveniji," pravi Štefanac.

Ne spreglejte