Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2014,
13.23

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

davki dolg Hrvaška Slovenija

Torek, 9. 9. 2014, 13.23

7 let, 3 mesece

Javna objava davčnih dolžnikov ne prinaša želenih rezultatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tako Hrvaška kot Slovenija sta se odločili, da državljane spodbudita k plačevanju davčnih obveznosti z javno objavo seznama davčnih neplačnikov. Koga je seznam bolj spodbudil k plačevanju?

Dve leti po tem, ko je Hrvaška objavila seznam davčnih dolžnikov, se je izkazalo, da javna objava ni prinesla želenih rezultatov, pišejo hrvaški mediji. Od 29,9 milijarde kun oziroma 3,92 milijarde evrov davčnega dolga je bilo plačanega zgolj 2,6 odstotka dolga.

Nekateri s seznama izpadejo, drugi se nanj uvrstijo Hrvaška davčna uprava od 31. julija 2012 vsake tri mesece revidira seznam davčnih dolžnikov. Nekateri dolgove poplačajo in so s seznama izbrisani, drugi pa si naberejo toliko dolga, da se na seznam uvrstijo.

Na prvem objavljenem seznamu se je pojavilo skupno 102.370 davčnih dolžnikov, ki so imeli skupaj 29,9 milijarde kun oziroma 3,92 milijarde evrov dolga. Dve leti za tem je na seznamu 82.408 davčnih dolžnikov, ki imajo skupaj 20,9 milijarde kun oziroma 2,74 milijarde evrov davčnega dolga.

Dolg na Hrvaškem manjši za dobro milijardo evrov V dveh letih se je tako število davčnih dolžnikov zmanjšalo za slabih 20 tisoč. Dolg je sicer manjši za nekaj več kot devet milijard kun oziroma dobro milijardo evrov, vendar večina tega dolga ni bila plačana, ampak izbrisana, saj so bili dolžniki, ki so dolgovali 8,2 milijarde kun s seznama izbrisani zaradi stečaja ali poravnave. Poplačanega je bilo tako le 2,6 odstotka dolga oziroma 800 milijonov kun, kar je 104 milijone evrov.

Tako kot Slovenija ima tudi Hrvaška določeno merilo, ki fizično ali pravno osebo uvršča na seznam dolžnikov, in sicer so to podjetja, ki dolgujejo več kot 300 tisoč kun oziroma 39 tisoč evrov, vse fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in dolgujejo več kot sto tisoč kun oziroma 13 tisoč evrov, in pa vsi državljani, ki dolgujejo več kot deset tisoč kun oziroma 1.300 evrov.

Dve številki: dolžniki s seznama in vsi zavezanci Medtem ko je Hrvaška razočarana nad izplenom davčnega dolga, pa smo povprašali finančno upravo, kakšni so učinki objave davčnih dolžnikov pri nas. Prvič je bil tak seznam v Sloveniji objavljen 15. aprila 2013, nato so ga mesečno posodabljali. Na njem so se znašle vse tiste pravne in fizične osebe, ki so davčni upravi dolgovale več kot pet tisoč evrov in s plačilom zamujale več kot 90 dni.

Po prvi objavi je ta dolg znašal skoraj 928 milijonov evrov. Ob tem je predstavnik za odnose z javnostmi na finančni upravi Stojan Glavač pojasnil, da se v javnosti pogosto pojavljajo nejasnosti glede tega dolga, saj nekateri ne vedo, da obstajajo tako podatki za davčni dolg vseh zavezancev kot na drugi strani dolg, ki ga predstavljajo tisti, ki so izpolnili merila, da se uvrstijo na seznam.

Trenutno dolg davčnih neplačnikov s seznama znaša 963 milijonov evrov Po dobrem letu od objave seznama davčnih dolžnikov na finančni upravi opažajo, da je značilno, da po vsaki objavi seznama okrog tisoč zavezancev poravna okoli pet milijonov evrov dolga. Vendar pa, kot je pojasnil Glavač, pridejo na seznam novi neplačniki z novimi obveznostmi, tako da se na koncu vse skupaj izenači.

Dolg je takoj po prvi objavi padel, nato je naraščal, zadnje tri ali štiri mesece pa spet občutno pada. Na vprašanje, ali je sploh mogoče meriti oziroma oceniti, ali je objava seznama pospešila plačevanje obveznosti, je Glavač odgovoril, da je zelo težko reči, kakšen bi bil položaj, če seznama ne bi bilo, saj so sistem spremljanja uvedli skupaj z zakonom in zavezanci so bili takrat seznanjeni, da bo tako.

Številke so tiste, ki so realne, to, kaj se dogaja v glavah ljudi, zakaj plačujejo, zakaj ne, pa bi zelo težko pripisali javni objavi seznama, je še dejal tiskovni predstavnik finančne uprave.

Trenutno dolg davčnih neplačnikov s seznama znaša 963 milijonov evrov. Če pogledamo davčni dolg vseh zavezancev, je številka za pol milijarde višja, in sicer znaša 1,4 milijarde evrov. Ta dolg po podatkih finančne uprave občutno pada že zadnji dve leti.

Ne spreglejte