Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
10. 12. 2015,
14.23

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Koper

Četrtek, 10. 12. 2015, 14.23

7 let, 3 mesece

Kako lahko mala podjetja hitreje pridejo do novih poslov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Skupina malih podjetnikov, združenih v poslovno mrežo BNI Sonce, se vsak četrtek srečuje na zajtrku in se obvešča o poslovnih priložnostih. Skupaj so do zdaj opravili za pol milijona evrov poslov.

BNI (angl. Business Network International) je največja organizacija na svetu za poslovno in podjetniško mreženje. Osnovni in poglavitni namen BNI skupin po vsem svetu je, da ustvarjajo več posla za svoje člane.

Njen del je tudi 14-članska koprska skupina BNI Sonce, ki je v dveh letih svojega delovanja realizirala za več kot pol milijona evrov poslov.

Le en član iz vsake poklicne kategorije Članstvo prinaša nove poslovne priložnosti oziroma nove stranke. Posebnost vsake skupine je, da se ji lahko pridruži le ena oseba iz vsake poklicne kategorije oziroma panoge. To na primer pomeni, da je v skupino lahko vključen samo en gradbinec, računovodja, zavarovalničar, informatik …

S tem član v skupini nima konkurence, tako bo ves posel, ki ga bo skupina ustvarila za posamezen poklic, pripadel le enemu članu. Član skupine sicer postaneš na povabilo preostalih članov.

V dveh letih izmenjanih več kot tisoč napotil Pridobivanje novih poslovnih priložnosti poteka prek sistema t. i. napotnic. Z njimi člani skupine drug drugega napotujejo k potencialnim strankam. Uspešnost izpeljanega posla pa je nato v rokah posameznega člana skupine.

V skupini BNI Sonce mesečno izdajo okoli 50 napotnic oziroma povprečno 12 na sestanek. V dveletni zgodovini delovanja so si tako člani izmenjali že več kot tisoč napotnic.

"BNI svojim članom sam po sebi ne more dati ničesar, če sam član v skupino ne prispeva nekaj novega in se pri poslih ne angažira. Ko člani skupine med strankami in znanci zaslutijo priložnosti, da jim priporočijo člana svoje skupine, lahko ta pridobi nov posel," je na rednem tedenskem srečanju članov v Kopru poudaril podjetnik in eden izmed ustanovnih članov koprske skupine Dušan Milanič.

Kljub zgodnji jutranji uri, sestanki se namreč začenjajo vsak četrtek ob 7. uri, je bilo vzdušje med člani in povabljenimi gosti živahno in polno novih pričakovanj.

Del obveznega tedenskega srečanja je enominutna predstavitev dela članov skupine in priložnosti, ki jih ponujajo preostalim članom. Na srečanje so povabljeni tudi podjetniki, ki še niso člani oziroma razmišljajo o tovrstnem povezovanju pri pridobivanju poslov.

Kdor daje, pridobiva! Slogan mednarodnega združenja podjetnikov, ki ima več kot 6.500 aktivnih skupin v 56 državah sveta, se namreč glasi Kdor daje, pridobiva!. Lani je prek 155 tisoč članov mednarodnega združenja BNI med seboj izmenjalo več kot sedem milijonov poslovnih priložnosti. Za člane so generirali več kot pet milijard dolarjev (4,5 milijarde evrov) poslov.

V Sloveniji združenje deluje od leta 2010, slovenski člani, ki predstavljajo več kot 350 podjetij in delujejo v 13 skupinah, pa so realizirali za 6,4 milijona evrov posla.

Iščejo nove poklice V BNI Sonce ves čas iščejo nove poklicne profile, ki bi jim člani lahko posredovali nove poslovne priložnosti.

Člani so na srečanju tako izpostavili potrebe po novih profilih delavcev, ki jih skupina nujno potrebuje. Tako med drugim iščejo tiskarja, fotografa, organizatorja dogodkov, kamnoseka, vodovodnega in strojnega inštalaterja, geometra, mizarja, urejevalca zunanjih površin, osebnega trenerja, vizažistko, kadrovsko agencijo, banko, lizing hišo …

Ne spreglejte