Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 11. 2013,
12.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 30. 11. 2013, 12.43

7 let, 2 meseca

Karner za Urbano oazo potrebuje 20 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mihael Karner, investitor projekta Urbana oaza na Viču, se pospešeno pripravlja na gradnjo stanovanjske soseske s 140 stanovanji. Za to potrebuje 20 milijonov evrov kapitala.

Denar za projekt naj bi po poročanju Dela in Dnevnika zagotovil neznani ruski partner, ki ga bodo razkrili pozneje, ko bo občina dokončala prostorski načrt. Kot je v danes objavljenem pogovoru za Dnevnikov Objektiv dejal Karner, sedaj čaka samo, da občina dokonča podrobni prostorski načrt. Šele tedaj bo po njegovem jasno, koliko bodo stala stanovanja. Sicer je to njegov projekt, ki se vleče že šest let.

Poudaril je, da je to velika investicija, saj bo v soseski vrtec, medgeneracijski prostor, gradila bodo domača podjetja, stanovanja se bodo pocenila. Mogoče jih bodo prodajali po 2000 evrov za kvadratni meter, a če se bo občina umaknila, ji bo namesto vsega tega ostalo degradirano območje, je dejal.

Gradbenega dovoljenja še nima Gradbenega dovoljena za Urbano oazo po poročanju Dela še nima, a ga to ne moti, čeprav na tem območju gradnja ni dovoljena, dokler ne bodo opravljeni vsi omilitveni protipoplavni ukrepi. Vendar je vprašanje, ali se ne bo zapletlo na upravni enoti glede na to, da so se njegovi sosedje po pisanju Dela razburjali že zaradi poseka dreves.

"Če bi bilo to res, potem nobena gradnja na Viču ni možna," je Karner povedal za Objektiv. Meni, da je sedaj vse že urejeno z novim občinskim prostorskim načrtom, sicer ne bi niti Sij mogel po njegovem mnenju graditi svoje zgradbe.

O tem, ali ruski partner dejansko obstaja ali gre za njegov denar, pa je Karner odgovoril, da gre za podjetnika, ki ga bodo razkrili pozneje, ko bo občina dokončala prostorski načrt.

Kot piše Delo, so ameriški pravosodni organi pred dnevi na slovenske naslovili zahtevo, da ti Karnerju zamrznejo določeno slovensko premoženje, tako da je izvedba stanovanjskega projekta Urbana oaza vprašljiva.

Izogiba se držav, ki imajo z ZDA sklenjen dogovor o izročitvi Karner je sicer za Objektiv še zatrdil, da nima odprtega kazenskega postopka nikjer drugje, razen v ZDA, tudi v Avstriji ne. Ne počuti se omejenega v gibanju, izogiba pa se držav, ki imajo z ZDA sklenjen dogovor o izročitvi, je dejal.

Povedal je tudi, da je slovenska davčna uprava dala ameriški strani dosje o njem, s čimer da so kršili davčno tajnost in ga spravili v dodatne težave. Američani poleg tega po njegovih besedah ne želijo, da gre v zapor, ker jih to stane. "Celo rekli so mi, če nam boš dal denar, bo vse v redu," je dejal, a dodal, da tega ne bo storil, ker da bi šlo za priznanje krivde.

Ne spreglejte