Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 9. 2012,
13.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 8. 9. 2012, 13.52

7 let, 2 meseca

Lahovnik o Luki Koper: Lobiji mimo vlade ribarijo v kalnem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada mora stanje, ko razni lobiji odločajo brez lastnika (države), čim prej presekati. Tako je razrešitev predsednika uprave Luke Koper Gregorja Veselka komentiral ekonomist Matej Lahovnik.

Včerajšnja razrešitev predsednika uprave Luke Koper Gregorja Veselka naj bi bila izpeljana brez lastnika, to je države. Pristojni minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je nadzornike že maja opozoril, da za zamenjavo uprave ni razlogov ter da bi odpoklic članov uprave pomenil slabo znamenje za poslovne partnerje. Kljub temu so nadzorniki včeraj delovali brez privolitve lastnika.

Zamenjav v upravi ne more biti brez lastnika "V podjetjih z normalno urejenim sistemom korporativnega upravljanja se spremembe v nadzornih svetih in upravah seveda ne morejo dogajati brez lastnikov. Skupščina delničarjev je namreč tista, ki izbere nadzorni svet, ta pa nato izbere upravo. V trenutnem sistemu upravljanja z državnim premoženjem v Sloveniji pa pristojnosti in odgovornosti niso sorazmerno razporejene. Pravzaprav lahko govorimo o precejšnji zmešnjavi ali celo shizofrenem stanju pri korporativnem upravljanju, ki je posledica nejasnih pristojnosti med vlado, AUKN, Kadom in Sodom," je zamenjavo komentiral ekonomist Matej Lahovnik.

Kot pravi Lahovnik, mora vlada čim prej predlagati zakon o novem državnem holdingu, kjer se bodo razmerja med pristojnostmi in odgovornostmi bolj jasno porazdelila. "Trenutno slabo sistemsko urejeno korporativno upravljanje državnega premoženja je odlična priložnost za razne lobije za ribarjenje v kalnem, saj lahko brez vlade na skupščinah družb, ki so v državni lasti, uveljavljajo različne parcialne interese na račun javnega interesa. Tako lahko različne vplivne interesne skupine, katerih skupni imenovalec je barva denarja, uveljavljajo svoje interese v imenu države za svoj račun. Zato mora vlada to stanje čim prej presekati," še pravi Matej Lahovnik.

Nadzorniki Luke Koper sabotirajo vlado Na včerajšnji seji nadzornikov Luke Koper se je zgodilo prav to. Vlada je na julijski skupščini načrtovala zamenjavo nadzornega sveta, a razrešitev ni bila uspešna, saj se je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) glasovanja vzdržala, Kapitalska družba in njena Modra zavarovalnica pa sta glasovali proti. Kar je bila sabotaža volje lastnika, menijo poznavalci.

Nadzorniki naj bi Veselka poskušali razrešiti že maja, a jim ni uspelo, saj jih je minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač že takrat obvestil, da za zamenjavo uprave ni razlogov ter da bi odpoklic članov uprave pomenil slabo znamenje za poslovne partnerje. "Če bo nadzorni svet kljub vsemu dober mesec pred letno skupščino odpoklical celotno upravo ali del uprave, potem prevzema tudi odgovornost za bistveno upočasnitev načrtovanjih aktivnosti, povezanih s poslovanjem družbe v prihodnje, predvsem pa odgovornost za upočasnitev aktivnosti glede strateškega povezovanja Luke Koper," je v pismu nadzornikom takrat zapisal minister Černač.

Veselka so člani nadzornega sveta imenovali junija 2009, včeraj pa so soglasno odločili, da ga nekrivdno razrešijo. Veselku, ki je že povedal, da v Luki Koper kljub ponudbi ne bo ostal, naj bi pripadalo približno 75 tisoč evrov odpravnine.

Je v ozadju "levji lobi"? Nadzorniki so na včerajšnji seji razpravljali tudi o imenovanju novega šefa uprave. Nadzornik Bojan Brank, ki je tudi predsednik kadrovske komisije nadzornega sveta, naj bi se po poročanju spletnega portala Požareport zavzemal za Arneja Misleja, nekdanjega predsednika uprave Impakte (podjetja, ki se ukvarja z uvozom indonezijskega premoga), častnega konzula Indonezije, sicer pa predsednika ljubljanskega Lions kluba Ilirija; istega kluba, ki ga je Brank vodil pred tremi leti. Predsednik nadzornega sveta Janez Požar pa naj bi se bolj zavzemal za Rada Antoloviča, izvršnega direktorja ruskega pristanišča PJSC Novorossiysk. Ker soglasja o novem predsedniku uprave ni bilo, so za vršilca dolžnosti za največ dva meseca imenovali Bojana Branka. Njegova funkcija v nadzornem svetu v tem času ostaja zamrznjena.

Po poročanju portala Požareport naj bi bilo v ozadju menjav v Luki Koper prav lobiranje lionsov; Arneja Misleja naj bi podpiral vplivni poslovnež Otmar Zorn, dosedanji član AUKN, guverner slovenskega distrikta Rotary in lobist, ki naj bi bil tudi eden od najbogatejših Slovencev.

Ne spreglejte