Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 9. 2012,
17.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 7. 9. 2012, 17.40

7 let, 2 meseca

Nadzorni svet Luke Koper razrešil Veselka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadzorni svet Luke Koper je iz nekrivdnih razlogov razrešil predsednika uprave Gregorja Veselka. Gregor Veselko naj bi dobil 75 tisoč evrov odpravnine.

Nadzorni svet je za obdobje največ dveh mesecev za vršilca dolžnosti predsednika uprave imenoval člana nadzornega sveta Bojana Branka, je po seji povedal predsednik nadzornega sveta Janez Požar.

Branku so hkrati zamrznili funkcijo v nadzornem svetu kot tudi predsedovanje kadrovski komisiji. Naloge kadrovske komisije bo začasno prevzel sam nadzorni svet, ki bo v roku 60 dni izvedel javni razpis za imenovanje predsednika uprave. Brank je ob tem že napovedal, da ne namerava kandidirati.

Funkcijo je Brank kljub temu sprejel, ker je po njegovih besedah treba zadeve izpeljati korektno in "odgovorno to zadevo oddelati". V torek bosta Brank in Veselko izvedla primopredajo, takrat pa bo lahko tudi natančneje pogledal stanje.

Odločitev je bila sprejeta soglasno Kot razlog za Veselkovo razrešitev je Požar navedel izgubo zaupanja nadzornikov do dosedanjega predsednika uprave. Kadrovska vprašanja so sicer bila naknadno uvrščena na dnevni red seje, o preostalih za danes predvidenih točkah dnevnega reda pa nadzorniki niso razpravljali. Odločitev o razrešitvi Veselka in imenovanju Branka je bila sprejeta soglasno s sedmimi glasovi za, je še navedel prvi nadzornik Luke.

Preostale točke dnevnega reda – strategija za razvoj kontejnerskega terminala, vprašanje tretjega pomola in ukrepi za obvladovanje stroškov poslovanja – bodo nadaljevali po tem, ko bo Brank pripravil zahtevana poročila.

Na vprašanje, ali ima nadzorni svet podporo resornega ministra Zvonka Černača, Požar ni želel odgovoriti, pojasnil je zgolj to, da se je z ministrom o današnji seji že pogovoril.

Veselko: Družbo, ki je bila na vseh področjih katastrofalna, smo dvignili na zavidljivo raven Veselko se z odločitvijo nadzornikov, ki sicer ni bila nepričakovana, ne strinja. Kot je poudaril, je družba v zadnjih treh letih pod njegovim vodstvom poslovala zelo dobro: "Družbo, ki je bila na vseh področjih katastrofalna, smo dvignili na zavidljivo raven in s ponosom lahko skupaj rečemo, da je družba sanirana."

Po zakonu mu pripada odpravnina v višini šestih mesečnih plač Sam sicer ne namerava kandidirati na novem razpisu za predsednika uprave, je pa že dobil nekaj drugih ponudb. Kot je še povedal Veselko, se je odločil, da v Luki ne bo ostal. Po zakonu mu zdaj pripada odpravnina v višini šestih mesečnih plač.

Brank: Zavedam se, da je to zelo odgovorna naloga, ki bo zahtevala polni angažma Brank je do leta 2009 vodil slovensko vejo družbe DHL, se pa sam zaveda, da je "magnituda" Luke veliko večja. "Jaz se zavedam, da je to zelo odgovorna naloga, ki bo zahtevala polni angažma. Mislim pa, da bo teh 60 dni ob podpori kolegov stvar, ki bo, mislim da, uspešno končana in da bo v sodelovanju z nadzornim svetom izbran nov predsednik uprave," je poudaril.

Kot je še ocenil nov vršilec dolžnosti predsednika uprave, je treba biti glede pričakovanj za tako kratek mandat realen. Tako "bi bilo zelo domišljavo misliti, da lahko v teh 30 ali 60 dneh pravzaprav ta 'tanker' drastično obrne smer in gre v druge vode".

Nadzorniki so delo Veselka na čelu Luke Koper do letošnje pomladi vseskozi branili, tudi glede načina spopadanja s stavko žerjavistov poleti 2011. V letošnjem maju so nato nadzorniki uradno zaradi nesoglasij znotraj uprave predlagali spremembo statuta družbe in uvedbo enočlanske uprave (kar bi imelo za posledico tudi odpoklic Veselka), a ta predlog na julijski skupščini ni dobil zadostne podpore lastnikov. Neuradne govorice o Veselkovi razrešitvi pa so krožile že dalj časa.

Ne spreglejte