Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2023,
11.46

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

gospodarstvo Nemčija

Petek, 28. 7. 2023, 11.46

9 mesecev, 3 tedne

Nemško gospodarstvo v drugem četrtletju stagnira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Nemški parlament | "Nemčija je očitno ujeta v območju med stagnacijo in recesijo," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Carsten Brzeski iz ING bank. | Foto Reuters

"Nemčija je očitno ujeta v območju med stagnacijo in recesijo," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Carsten Brzeski iz ING bank.

Foto: Reuters

Nemški bruto domači proizvod (BDP) je v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi s prvim ostal nespremenjen, glede na enako obdobje lani pa se je po sezonsko prilagojenih podatkih skrčil za 0,2 odstotka, je danes objavil državni statistični urad Destatis. Zasebna poraba se je po šibkem zimskem obdobju v drugem četrtletju stabilizirala.

Čeprav se je največje evropsko gospodarstvo izvilo iz recesije, je rezultat – gre za prvo oceno – vseeno slabši od napovedi analitikov, ki so po poročanju tujih tiskovnih agencij pričakovali 0,3-odstotno rast BDP.

Destatis je ob tem popravil podatke za prvo letošnje četrtletje in zadnje lansko. V prvih treh mesecih leta je bil padec BDP 0,1- in ne 0,3-odstoten, v zadnjem lanskem pa 0,4-, ne 0,5-odstoten. 

"Nemčija je očitno ujeta v območju med stagnacijo in recesijo," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Carsten Brzeski iz ING bank. Jens-Oliver Niklasch iz LBBW bank pa je poudaril, da napovedi kažejo na ponoven zdrs v recesijo.

Tudi številne druge napovedi za vse leto večinoma predvidevajo rahlo krčenje nemškega gospodarstva. Po napovedih nemške centralne banke bo BDP upadel za 0,3 odstotka, enak rezultat so napovedali ekonomisti Mednarodnega denarnega sklada.

Nižja inflacija v Nemčiji

Letna stopnja inflacije v Nemčiji se je julija v primerjavi z junijem po prvi oceni znižala za 0,2 odstotne točke na 6,2 odstotka, je danes objavil državni statistični urad Destatis. Kot menijo analitiki, se zniževanje dogaja prepočasi, občutne pospešitve pa ni mogoče pričakovati pred septembrom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K znižanju nemške inflacije so julija najbolj pripomogle nižje cene energentov, medtem ko cene hrane še naprej rastejo. Julija so se v medletni primerjavi po navedbah nemške tiskovne agencije dpa zvišale za 11 odstotkov. "Inflacija nadaljuje trend upadanja, a po mučno počasni stopnji," je menila glavna ekonomistka pri banki KFW Fritzi Köhler-Geib.
Giorgia Meloni
Novice Slovenija ji vse bolj diha za ovratnik
Evropska centralna banka ECB
Novice Rekordni niz zviševanja evrskih obrestnih mer se nadaljuje
Ne spreglejte