Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2013,
15.35

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janko Medja NLB

Ponedeljek, 18. 2. 2013, 15.35

7 let, 3 mesece

NLB lani s 305 milijoni evrov čiste izgube, skupina NLB z 275 milijoni minusa (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razmere so zelo resne, čez noč se ne da vsega spremeniti, je danes sporočil prvi mož NLB-ja Janko Medja.

Največjo slovensko banko NLB, ki je še po devetih mesecih lani poslovala z dobičkom (skupina ga je imela po uradnih podatkih več kot 16 milijonov, matična banka pa še dvajset milijonov več), so nujne slabitve in rezervacije v zadnjem kvartalu leta 2012 dodobra potopile. Zato je predsednik uprave banke Janko Medja ob današnji predstavitvi nerevidiranih rezultatov za lansko poslovno leto priznal, da bo tudi letošnje leto težko in ga bo banka sklenila v rdečih številkah. "Čaka nas še eno leto čiščenja izgub za posle, ki so nastali pred letom 2009," je danes sporočil Janko Medja, ki je vajeti prvega moža banke prevzel oktobra lani. NLB potopile slabitve in rezervacije Lansko leto je skupina NLB končala z okoli 275 milijoni evrov izgube, matična banka NLB pa s skoraj 390 milijoni, kar je skoraj 72 milijonov več kot leto prej. Slabitve in rezervacije v NLB-ju so banko pahnile globoko v rdeče številke. V lanskem letu so slabitve zaradi visokih slabih terjatev na ravni skupine NLB znašale kar 511 milijonov, na ravni matične banke pa 377 milijonov evrov in so presegle raven iz leta 2011.

Brez slabitev bi imel NLB dobiček Brez upoštevanja rezervacij in oslabitev je NLB lani dosegel dobrih 318 milijonov evrov dobička, predvsem zaradi enkratnih učinkov predčasnih odkupov kapitalskih instrumentov z diskontom. K izboljšanju rezultata pa je prispevala tudi večja stroškovna učinkovitost v banki. Lani so na ravni skupine stroške znižali za 3, na ravni matične banke pa za 6 odstotkov, zaradi vseh težav pa je banka za 18 odstotkov zmanjšala tudi obseg posojilne dejavnosti.

Medja: NLB nima težav z likvidnostjo, kapitalska ustreznost je malenkost nižja od pričakovane Po zagotovilih vodstva NLB-ja kapitalska ustreznost banke znaša 10,4 odstotka in je za malenkost nižja, kot je bila v letu 2011 in kot je bilo pričakovano. Količnik najbolj kakovostnega kapitala (Core Tier 1) se je zvišal za 2,4 odstotne točke na 8,7 odstotka. V banki seveda pričakujejo in želijo dokapitalizacijo, za katero se je novi nadzorni svet zavzel že novembra lani (takrat se je govorilo o 375 milijonih evrov), vendar je Janko Medja danes priznal, da še ni jasno, kdaj bi lastniki, med katerimi je največji država, dokapitalizirali banko, ki pa po njegovem mnenju nima likvidnostnih težav. Po dokapitalizaciji banka namreč ne bo več potrebovala državne pomoči, je danes poudaril Janko Medja. V okviru banke so ustanovili področje za nestrateške dejavnosti, ki bo reševalo nasedle terjatve V banki, kjer poteka vse potrebno za nujno prestrukturiranje, so že novembra lani ustanovili področje za nestrateške dejavnosti (neke vrste interno (notranjo)slabo banko), na katerega bodo prenesli za okoli dve milijardi slabih terjatev, za to pa bo skrbelo okoli 50 zaposlenih. Janko Medja ne vidi težav v tem, da so v banki pohiteli z reševanjem "nasedlih" slabih terjatev in z ustanovitvijo slabe banke, ki jo je že preteklo leto ustanovil državni zbor. "Ko bo slaba banka zaživela, bo nanjo lahko prenesen tudi del slabih terjatev iz NLB-ja," je danes povedal Janko Medja, ki pa ni želel komentirati nakupa svojega novega službenega audija A6.

Ne spreglejte