Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 3. 2011,
13.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 5. 3. 2011, 13.13

7 let, 2 meseca

"Nujno moramo zgraditi in posodobiti infrastrukturo Luke Koper"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako dolgo bo Luka Koper še ohranila prednost pred Trstom in Reko, je po besedah prvega moža luke Gregorja Veselka težko oceniti, ker imajo v Trstu in Reki ambiciozne razvojne načrte.

"Nujno moramo zgraditi in posodobiti infrastrukturo," je dejal v pogovoru za Dnevnikov objektiv in dodal, da potrebujejo tako tretji pomol kot posodobitev železnice.

Izredno pomemben tretji pomol Tretji pomol je po Veselkovi oceni izredno pomemben, ker se kot pristanišče luka usmerja k pretovoru kontejnerjev, ki so tudi okoljsko bolj sprejemljivi kot drugi tovori.

"Nujno potrebna pa je tudi celotna nadgradnja železniškega sistema, vključno z drugim tirom, da bi povečano količino tovora sploh lahko pripeljali oz. odpeljali iz Luke Koper," je poudaril in dodal, da se na oboje "žal še čaka".

Zato je po njegovem mnenju ključno, da se državni prostorski načrt za koprsko pristanišče sprejme čim prej. Italija ima še manj kot 60 dni časa, da poda svoje mnenje, potem pa Veselko upa, da se bo s postopkom pohitelo.

"Odločati se je treba le za dobičkonosne tovore in posle" "Verjamem, da je razvoj Luke Koper za Italijane trn v peti, saj na različnih področjih že dokazujemo, da smo bolj fleksibilni, bolj konkurenčni, bolj uspešni," je izpostavil. To po njegovih navedbah potrjujejo tudi ladjarji, ki več delajo s koprsko luko kot z drugimi pristanišči v okolici.

Nevarnost, da bi ladjarji odšli, po njegovi oceni postaja vse bolj problematična. Sprememb transportnih shem sicer dejansko še ni, obstajajo pa namigi, da bi se to lahko zgodilo, če luka ne bo kaj ukrenila. Po Veselkovem mnenju bo treba poleg posodobitve in zgraditve infrastrukture tudi selektivno investirati in se odločati le za dobičkonosne tovore in posle.

Veselko še vedno nasprotuje logističnemu holdingu, saj mora zagovarjati interese družbe in pričakovanja strank. Lukine stranke so se namreč na idejo o logističnem holdingu odzvale zelo negativno, na mizi je imel tudi nekaj ultimatov različnih ladjarjev, ki so zagrozili, da bodo v primeru ustanovitve holdinga odšli iz Kopra.

"K nam so prišli zato, ker smo bili nevtralni in odprti do vseh," je še pojasnil Veselko in dodal, da ne more podpirati nečesa, kar bi ogrozilo poslovanje s strankami.

Ne spreglejte