Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2015,
19.49

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Celjski sejem

Četrtek, 10. 9. 2015, 19.49

1 leto, 1 mesec

Očala, ki prikazujejo navidezno resničnost, navdušila na Celjskem sejmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju so med desetimi mladimi podjetji izbrali tri zmagovalne ideje. Žirijo so prepričali snovalci zložljivih očal za prikazovanje virtualne resničnosti.

Zmagovalno idejo razvijajo v podjetju VIAR, ki je zasnovalo zložljiva očala za prikazovanje navidezne resničnosti ter storitve za digitalizacijo fizičnih prostorov.

Na drugo mesto se je uvrstila ekipa SipaBoards, ki ustvarja samonapihljive supe, na tretje pa podjetnica Eva Prezelj s sestavljivim otroškim igralom Oti.

Za mlade podjetnike je delo način življenja Razglasitvi zmagovalcev je sledila okrogla miza, na kateri so mnenja o vstopu na podjetniško pot soočili mladi in že uveljavljeni podjetniki. Mladi so soglasno ugotovili, da je delo zanje postalo način življenja.

Jernej Mirt iz podjetja VIAR je kot nujno potrebno za uspešen zagon podjetja poudaril prilagodljivost v zgodnji fazi razvoja podjetja. Z njim se je strinjal direktor in ustanovitelj podjetja SmartFuturistice Dalibor Matijevič, ki meni, da je treba iti na začetku poti pri oblikovanju poslovne ideje na teren.

"Ni dovolj samo prebirati analize in delati od daleč, ideje je treba preizkusiti na terenu, pridobiti kader in biti vztrajen pri iskanju finančne pomoči," je dejal Matijević.

Na posel je treba gledati dolgoročno Vsi mladi podjetniki so poudarili, da se na začetku ne smejo ozirati le na zaslužek in ustvarjanje dobička, ampak da je treba gledati dolgoročno.

Na drugi strani so izkušeni podjetniki mlade opozorili, da morajo svoje ideje dobro oceniti in preveriti, koliko potenciala skrivajo, šele nato lahko ideja postane poslovna ideja.

Izboljšati se mora davčna politika Jure Verhovnik iz Iniciative Startup Slovenija pa meni, da se je zanje v zadnjem obdobju položaj v Sloveniji izboljšal. "Podučite se o trgu in konkurenci. Če se ne boste, boste imeli z zagonom podjetja samo stroške, rezultata pa ne bo," opozarja.

Člani omizja so se strinjali, da bi se morala izboljšati davčna politika, ki ne bi dušila mladih podjetnikov, saj ti še posebej na začetku nimajo veliko denarja.

Ne spreglejte