Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2012,
21.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 27. 6. 2012, 21.13

7 let, 2 meseca

PDP in Aerodrom Ljubljana bosta Adrio Airways Tehniko reševala s posojilom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Upravni odbor družbe za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika je ugotovil, da dokapitalizacija družbe v višini 3,4 milijona evrov ni bila uspešna.

Skupščina Adrie Ariways Tehnike je konec maja pooblastila poslovodstvo za izvedbo dokapitalizacije preko instituta odobrenega kapitala. V torek se je iztekel rok, ko naj bi dobili 3,4 milijona evrov, a Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) in Aerodrom Ljubljana denarja nista vplačala, je povedal izvršni direktor Adrie Airways Tehnike Robert Vuga.

Vuga: Denar potrebujemo za poplačilo starih dolgov Sta pa lastnika Adrii Airways Tehniki pripravljena zagotoviti posojilo v višini 3,4 milijona evrov, pri čemer bo šlo praktično vse za poplačilo dolgov, nekaj pa tudi za najbolj nujne investicije. Denar pričakujejo še v tem tednu, je pojasnil Vuga. "Glavni razlog, zakaj potrebujemo denar, je, da imamo stare dolgove do dobaviteljev, ki ne pristajajo več na to, da ne poravnamo teh dolgov," je dejal.

Pogoj, ki sta ga v zameno za posojilo postavila lastnika, je bil sporazum s sindikati, ki so ga v Adrii Airways Tehniki že podpisali. "Sporazum govori o tem, da se sindikati in družba zavezujemo, da bomo z novo kolektivno pogodbo zagotovili obvladovanje stroškov dela na nivoju, kot predvideva načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja," je pojasnil Vuga.

Odpuščanje je neizogibno Najnižje plače naj bi se malenkost zvišale, saj so bile doslej neustrezno nizke, po drugi strani se bodo znižali določeni dodatki, zmanjšali bodo tudi število zaposlenih. Za koliko, Vuga ni mogel razkriti, ker morajo s sindikati uskladiti program presežnih delavcev. V sporazumu so se zavezali, da bodo to storili do konca septembra.

Dokapitalizacija s stvarnim vložkom še vedno aktualna Delničarji Adrie Airways Tehnike so na skupščini konec maja sprejeli tudi sklep o dokapitalizaciji s stvarnim vložkom. Tudi ta zgodba je še vedno aktualna, je pojasnil Vuga. Stvarni vložek je bil predviden s strani slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways.

Obstaja namreč možnost, da bo Adria Airways v lastniško strukturo Adrie Airways Tehnike najprej vstopila s prevzemom deleža, ki je v lasti Aerodroma Ljubljana, v drugem koraku pa bi svoj lastniški delež povečala z dokapitalizacijo s stvarnim vložkom.

Pogoj za to je, da ta transakcija ne bo imela negativnega vpliva na izvajanje strateškega načrta Adrie Airways, na konsolidirano bilanco in denarni tok Adrie Airways. Pogajanja med Aerodromom Ljubljana in Adrio Airways o tem še vedno potekajo, je pojasnil Vuga.

Predolga finančna sanacija Adria Airways Tehnika sicer posluje nekoliko bolje, kot je bilo predvideno v načrtu finančnega in poslovnega prestrukturiranja, a se precej vleče finančna sanacija, ki je osnova za nadaljevanje poslovne. To je trenutno resna ovira pri izvajanju načrta prestrukturiranja, je že pred kratkim povedal Vuga.

Adria Airways Tehnika se je letos znašla v hudih finančnih težavah. Njen drugi največji kupec, španski letalski prevoznik Spanair, ter pomemben partner, madžarski letalski prevoznik Malev, sta šla v stečaj. V družbi so pripravili načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja, z zaposlenimi pa so dosegli tudi dogovor o znižanju plač.

PDP ima v Adrii Airways Tehniki 52,15-odstotni delež, Aerodrom Ljubljana pa 47,85-odstotnega. Adria Airways Tehnika je bila včasih hčerinska družba Adrie Airways, a je slednja zaradi hudih finančnih težav januarja lani s PDP in Aerodromom Ljubljana dosegla poseben dogovor.

V skladu z njim je Aerodrom Ljubljana terjatve do Adrie Airways pretvoril v dodatni lastniški delež v Adrii Airways Tehniki, poleg tega je umaknil zastavne pravice na del rednih delnic Adrie Airways Tehnika. Te delnice je odkupil PDP in Adrii Airways zagotovil sveža finančna sredstva.

Ne spreglejte