Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 5. 2012,
15.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 5. 2012, 15.27

7 let, 2 meseca

PDP in Aerodrom Ljubljana prodajata Adrio Airways Tehnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Posebna družba za podjetniško svetovanje in Aerodrom Ljubljana sta objavila mednarodni razpis za zbiranje ponudb za prodajo 100-odstotnega deleža v družbi za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika.

Predkupno pravico ima slovenski letalski prevoznik Adria Airways. Ponudbe bodo zbirali do 25. maja do 12. ure.

Predmet prodaje Predmet prodaje je 1.811.806 prednostnih kosovnih delnic Adrie Airways Tehnika z oznako AATN, ki so izdane v nematerializirani obliki in so vpisane v centralni register KDD, in 1.855.818 rednih kosovnih delnic z oznako AATR, ki so izdane v nematerializirani obliki in so vpisane v centralni register KDD, je razvidno iz razpisa, ki sta ga PDP in Aerodrom Ljubljana objavila v časniku Financial Times, dostopen pa je tudi na spletnih straneh obeh družb.

Delnice so naprodaj po načelu "videno - kupljeno" Delnice, ki so predmet prodaje, predstavljajo 100-odstotni delež vseh delnic družbe Adria Airways Tehnika. Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) ima v Adrii Airways Tehniki 52,15-odstotni delež, Aerodrom Ljubljana pa 47,85-odstotnega. Delnice se prodajajo skupaj in ponudba za posamezen sklop ni možna. Delnice, ki so predmet prodaje, bodo ob prodaji proste bremen. Delnice so naprodaj po načelu "videno - kupljeno".

Ponudbe morajo prispeti do 25. maja do 12. ure Ponudbe morajo biti poslane s priporočeno pošiljko na Aerodrom Ljubljana. Na naslov prodajalca morajo prispeti najkasneje do 25. maja do 12. ure, in sicer v zapečatenih ovojnicah s pripisom "Adria Tehnika - prodaja".

Morebitnemu ponudniku bodo omogočili vpogled samo v na spletu javno objavljene podatke Adrie Airways Tehnika. Prodajalec za verodostojnost podatkov ne odgovarja. Interesenti morajo v svojih ponudbah poleg ponujene cene in plačilnih pogojev priložiti tudi dokazila o plačilni sposobnosti ponudnika.

Interesenti morajo vplačati 500.000 evrov kot dokaz resnosti ponudbe Interesenti morajo v roku za oddajo ponudb vplačati 500.000 evrov kot dokaz resnosti ponudbe. Prispele ponudbe bo ocenila posebna komisija za oceno ponudb. Odločitev o najboljšem ponudniku bo predvidoma sprejeta v 30 dneh po izteku roka za oddajo ponudb.

Razpis ne zavezuje prodajalca, da s katerimkoli ponudnikom sklene pogodbo. Postopek prodaje se lahko ustavi vse do sklenitve pravnega posla, brez obrazložitve in brez odškodninske odgovornosti prodajalca.

"Aerodrom Ljubljana razpisa v podrobnostih ne komentira" "Za postopek prodaje smo se skupaj z Aerodromom Ljubljana odločili, ker v zvezi z Adrio Airways Tehniko potekajo različni pogovori glede morebitne prodaje ali dokapitalizacije družbe," je povedal glavni izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele. Več podrobnosti ni izdal. "Aerodrom Ljubljana razpisa v podrobnostih ne komentira, dokler teče rok za prijave, niti se še ni odločil, kaj bo storil z naložbo v Adrio Airways Tehnika," pa so zapisali na Aerodromu Ljubljana.

Za delnice, ki so predmet prodaje, ima predkupno pravico Adria Airways. Adria Airways Tehnika je bila včasih njena hčerinska družba. Adria Airways je zaradi hudih finančnih težav januarja lani s PDP in Aerodromom Ljubljana dosegla dogovor, v skladu s katerim je Aerodrom Ljubljana terjatve do Adrie Airways pretvoril v dodatni lastniški delež v Adrii Airways Tehnika, poleg tega je umaknil zastavne pravice na del rednih delnic Adrie Airways Tehnika. Te delnice je odkupil PDP in Adrii Airways zagotovil sveža finančna sredstva.

V hudih finančnih težavah se je znašla tudi Adria Airways Tehnika Letos se je v hudih finančnih težavah znašla tudi Adria Airways Tehnika. Njen drugi največji kupec, španski letalski prevoznik Spanair, ter pomemben partner, madžarski letalski prevoznik Malev, sta šla v stečaj. V družbi so pripravili načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja, z zaposlenimi pa so dosegli dogovor o znižanju plač.

Adria Airways se na razpis zaenkrat ne namerava prijaviti Predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič je povedal, da se Adria Airways na ta razpis zaenkrat ne namerava prijaviti. Adria Airways ima poleg predkupne pravice tudi nakupno opcijo, ki velja še približno dve leti in ki jo bo moral morebiten kupec Adrie Airways Tehnike upoštevati, je pojasnil Boštjančič.

Adria Airways si je ob prodaji Adrie Airways Tehnike v pogodbi zagotovila triletno nakupno opcijo, predvsem zaradi iskanja strateškega partnerja. Nekateri strateški partnerji bi Adrio Airways verjetno želeli kupiti v paketu z Adrio Airways Tehniko. "Nakupni opciji se ne bomo odpovedali, ker to pomeni, da bi se odpovedali delu potencialnih kupcev," je povedal Boštjančič.

Ne spreglejte