Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2012,
13.22

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odpravnina tožba

Sreda, 10. 10. 2012, 13.22

3 leta, 10 mesecev

Pobasal odpravnino, zdaj še toži Luko Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pretekli mesec razrešeni nekdanji "kapitan" koprske Luke Gregor Veselko zdaj toži podjetje in njegove nadzornike.

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper se tako zlahka očitno ne bo dal. Ne bo se zadovoljil le z odpravnino, ki jo je dobil potem, ko so ga nadzorniki sedmega septembra nekrivdno razrešili s položaja prvega moža Luke. Ker pač ni več užival zaupanja nadzornikov na čelu z Janezom Požarjem, so ga ti razrešili. V skladu z njegovo pogodbo o zaposlitvi mu je ob razrešitvi pripadlo šest bruto plač odpravnine oziroma okoli 72 tisočakov in te je menda prejšnji mesec od Luke že prejel, za nameček pa je kljub razrešitvi še do konca preteklega meseca menda veselo uporabljal službeno vozilo Luke, ki ga je imel na razpolago. Postopek na sodišču zagotovo ne bo poceni in tudi ne kratek Gregor Veselko ne želi izdati višine zahtevane odškodnine, je pa v preteklih dneh večkrat opozoril, da je nedopustno, da se v teh časih delavcem, menedžerjem in podjetjem škoduje na tak način. Postopek na sodišču ne bo poceni, kaj šele kratkotrajen. Izkušnje iz podobnih zgodb nas učijo, da takšni postopki lahko tečejo leta.

Luka še naprej zgolj z začasnim vodstvom … Luko Koper bo tudi prihodnje tedne in mesece (največ do septembra 2013) oziroma do imenovanja novega prvega moža kot začasni predsednik uprave vodil zdajšnji član nadzornega sveta Bojan Brank (tudi že nekdanji prvi nadzornik na Slovenskih železnicah) s plačo skoraj trinajst tisočakov bruto. To salomonsko rešitev so našli sami nadzorniki Luke, potem ko se ni ugodno razpletla izbira Rada Antoloviča za novega krmarja Luke, ki so ga nadzorniki najprej brez glasu proti potrdili, pa naj bi se po tem menda sam premislil ... Kje so razlogi za to, ostaja skrito. Kdaj novo vodstvo Luke z rednim mandatom in jasno strategijo razvoja? Kdaj bo objavljen novi razpis za novega prvega moža, ostaja odprto. Zagotovo pa ga ne objavil zdajšnji nadzorni svet, ki mu že mesece neuspešno dihata za ovratnik aktualna vlada in pristojni minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. Kdaj bo skupščina delničarjev Luke, ki bi lahko zamenjala nadzornike, tudi ostaja uganka. Sklicati jo mora še vedno živeča Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države RS (AUKN), ki skupaj s Sodom in Kadom predstavlja skoraj sedemdeset odstotkov lastnine največjega lastnika Luke, torej države.

Luka Koper torej ostaja z začasnim vodstvom, kar je zagotovo slabo. Kot je tudi slabo, da je bila v preteklih letih in je roko na srce še vedno, kadrovsko lovišče različnih vladnih strank, namesto da bi večinska lastnica podjetja (država) enkrat že zarisala celovit strateški načrt prihodnjega razvoja Luke in sploh koprskega pristanišča s trejim pomolom in železniško povezavo Koper - Divača ali brez njih, v konkurenci severnojadranskih pristanišč. Drugače bo Slovenija izgubila tudi to gegrafsko in infrastrukturno prednost. Če je že ni... Jože Bonča

Ne spreglejte