Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
22.27

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

Natisni članek

FURS ZPIZ pokojnine Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 21. 3. 2024, 22.27

1 mesec

Pravni nasvet

Pred upokojitvijo ugotovila, da ji delodajalci niso plačevali prispevkov #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16
šivilje Peko | Kadar prispevki niso bili obračunani, zavod na podlagi evidenc, s katerimi razpolaga, po prejemu podatkov od finančne uprave (Furs) delodajalcu posreduje obvestilo za zavarovance, za katere ni predložil obračuna davčnega odtegljaja.  | Foto STA

Kadar prispevki niso bili obračunani, zavod na podlagi evidenc, s katerimi razpolaga, po prejemu podatkov od finančne uprave (Furs) delodajalcu posreduje obvestilo za zavarovance, za katere ni predložil obračuna davčnega odtegljaja.

Foto: STA

Pozdravljeni, 18. julija 2024 bom imela 40 let delovne dobe, toda na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) so mi dejali, da dve podjetji, ki sta zdaj v stečaju, nista oddali t. i. obrazcev REK in da mi manjka eno leto. Kaj je najpametneje storiti? Gre za obdobje v letih 2011 in 2012 ter 2013 s presledki. Kako je to sploh mogoče? Suzana P.

Pravnik na dlani odgovarja:

V pokojninsko dobo se po določbah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju upoštevajo le obdobja zavarovanja, za katera so bili prispevki plačani.

Izjema je določena le za delavce v delovnem razmerju v Republiki Sloveniji, ki niso poslovodne osebe v svoji družbi, niso zaposleni pri tujih delodajalcih, niso funkcionarji, in za napotene delavce. Le za te delavce velja, da se jim v pokojninsko dobo štejejo tudi obdobja, v katerih je delodajalec obračunal prispevke od zavarovančeve plače, vendar jih ni plačal.

pokojnina maček ljudje
Novice Otroci ne omogočajo dokupa let za upokojitev

Kadar prispevki niso bili obračunani, zavod na podlagi evidenc, s katerimi razpolaga, po prejemu podatkov od finančne uprave (Furs) delodajalcu posreduje obvestilo za zavarovance, za katere ni predložil obračuna davčnega odtegljaja. To obvestilo vsebuje poziv delodajalcu, da mora izplačati plačo, če je še ni, in predložiti obračun davčnega odtegljaja.

Hkrati zavarovanec prejme obvestilo o obdobju, za katero njegov delodajalec ni obračunal prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Z njim ZPIZ zavarovanca obvesti o posledicah, če delodajalec ne predloži obračuna davčnega odtegljaja, hkrati pa ga pozove, da Fursu sporoči, ali je za to obdobje prejel plačo, kdaj in v kolikšni višini. Zavarovancu se obdobje, na katero se nanaša obvestilo, upošteva v pokojninsko dobo, čeprav prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje niso niti obračunani niti plačani.

ZPIZ morate torej obvestiti, ali ste dobili izplačano neto plačo za ta manjkajoča obdobja.

prepir
Novice Delodajalec ji je ob prijavi na ZZZS ponaredil pogodbo o zaposlitvi. Kaj zdaj?

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) bo potem na podlagi evidenc, s katerimi razpolaga po prejemu podatkov iz Fursa, posredoval obvestilo delodajalcu – v vašem primeru se bo obrnil na stečajnega upravitelja.

Zavarovanca pa mora ZPIZ obvestili o obdobju, za katerega njegov delodajalec ni obračunal prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Obvestili ga bodo tudi o posledicah, ki jih bo imel zaradi tega, ker mu delodajalec ni predložil obračuna davčnega odtegljaja. Hkrati ga bodo pozvali, da se izreče o višini in prejemu plače.

Na podlagi povedanega menimo, da morate vztrajati pri tem, da se vam v pokojninsko dobo upošteva tudi obdobja, v katerih delodajalec ni oddajal obrazca REK, saj delavec za to ni odgovoren.

invalid
Novice Kako lahko invalid v podjetju doseže svoje pravice?
Delavec, delavci, delo
Novice Je mogoča odpoved delovnega razmerja brez opomina? Ne!

Ne spreglejte