Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 9. 2023,
22.22

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

pravila šolanje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 10. 9. 2023, 22.22

3 mesece, 3 tedne

Pravni nasvet

Profesorica ga je negativno ocenila. Bi lahko prekršila pravilnik?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36
razred šola učenje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Profesorica v gimnaziji me je negativno ustno ocenila, češ da na podlagi šolskih pravil ocenjevanja znanja nisem želel odgovarjati (zasebne okoliščine so me močno ovirale med pripravo na spraševanje). A seznanitve z ustno oceno ni izvedla takoj po ocenjevanju (18. člen Pravilnika o ocenjevanju znanja v srednjih šolah) in ni je izvedla na enak način kot pri sošolcih. Prišla je v razred k drugemu predmetu, z ravnateljico, zelo ponižujoče manifestirala negativno oceno pred razredom in razglabljala o mojih zasebnih argumentih. Je kršila kakšno od mojih ustavnih pravic? Bi morala upoštevati določbo tretjega odstavka 4. člena Pravilnika o ocenjevanju znanja v srednjih šolah? Je šlo tu za kakšno kaznivo dejanje, npr. kršitev enakopravnosti?

Peter B.

Pravnik na dlani odgovarja:

Vsekakor morajo učitelji spoštovati Pravilnik o ocenjevanju v srednji šoli, ki je bil javno objavljen ter velja za vse dijake in učitelje srednjih šol. Zaradi širše razumljivosti navajamo oba člena pravilnika, ki ste ju omenili v svojem vprašanju (sicer zgolj relevantno vsebino):

4. člen

(javnost ocenjevanja znanja)

(1) Učitelj zagotavlja javnost ocenjevanja znanja tako, da dijake ob začetku izvajanja predmeta, ITS oziroma strokovnega modula na začetku šolskega leta seznani z:

  1. učnimi cilji,
  2. obsegom učne vsebine,
  3. oblikami in načini ocenjevanja znanja,
  4. merili za ocenjevanje znanja,
  5. dovoljenimi pripomočki in
  6. roki za pisno ocenjevanje znanja.

(3) Učitelj obvesti dijaka o pridobljenih ocenah pri predmetu, ITS oziroma strokovnem modulu javno pri pouku v oddelku oziroma skupini. Če se rezultati ocenjevanja znanja objavijo na drug javno dostopen način, se osebno ime dijaka nadomesti z ustrezno šifro.

18. člen

(seznanitev z oceno)

(1) Pri ocenjevanju znanja ustnih odgovorov učitelj oceni dijakovo znanje neposredno po končanem izpraševanju in oceno vpiše v redovalnico.

pisarna delo služba
Novice Delodajalec spreminja sistematizacijo. Kaj me čaka?

Iz navedenih členov izhaja, da je bila vaša pravica o obveščenosti kršena, saj bi vam morala učiteljica oceno povedati takoj po koncu spraševanja oziroma ob vpisu ocene v redovalnico. Ker vam ocene ni sporočila takoj, je bil 18. člen prekršen. 4. člen pa po našem mnenju ni bil prekršen, saj vam je bila ocena sporočena v okolju vašega razreda.

Žal je po našem mnenju pravilnik pomanjkljiv, saj v 31. členu Kršitve pri ocenjevanju določa samo odgovornost dijakov, ne določa pa kršitev učiteljev oziroma sankcij za takšne kršitve.

Zanimiv je podatek, da je učiteljica prišla pojasnit negativno oceno ob prisotnosti ravnateljice, kar pomeni, da se je verjetno zavedala morebitne kršitve pravilnika.

Na podlagi povedanega vseeno menimo, da to ne pomeni hujših kršitev Pravilnika o ocenjevanju v srednji šoli. Prav tako menimo, da v vašem primeru ni kršena nobena vaša ustavna pravica, prav tako ni prišlo do kaznivega dejanja.

ženska upokojenka varčevanje pokojnina denar
Novice Dokupila bi leta za pokojnino. Toda ali se sploh izplača?
Pravni nasvet_3
Novice Otrok ima drugega očeta. Lahko zahteva dediščino?

Ne spreglejte