Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2014,
15.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Norveška zaposlitev brezposelnost

Petek, 29. 8. 2014, 15.27

6 let, 7 mesecev

S trebuhom za kruhom: na Norveško po 4500 evrov mesečne plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob slabih zaposlitvenih priložnostih doma smo pogledali, kdo dobi priložnost na Norveškem in kakšno plačilo ga čaka.

Evropski komisar za delo László Andor je pred kratkim objavil podrobno poročilo o delu in prostih delovnih mestih na Norveškem, v katerem je navedeno, da so v tej državi, ki ni članica Evropske unije, najbolj iskani inženirji, učitelji, medicinske sestre, vozniki avtobusov, kuharji in natakarji. Ta delovna mesta so v povprečju plačana 4500 evrov bruto na mesec.

Od tehničnih poklicev do zdravnikov in strokovnjakov Na Norveškem običajno, tako kot v drugih evropskih državah, najbolj iščejo tehnične poklice in delavce za pomoč v kmetijstvu, zaradi razvitega ladjedelništva pa tudi fizično močnejše delavce za težja dela na ladjah, nam je potrdila Valerija Okorn s slovenskega centra EURES.

Na straneh EURES je sicer navedeno, da so na Norveškem najbolj iskani: 1. poklici za storitve, prodajalci, 2. strokovni sodelavci za zdravstveno nego, 3. vzgojitelji predšolskih otrok, 4. strokovnjaki za vzgojo in izobraževanje, 5. strokovnjaki, 6. zdravniki, 7. prodajalci, 8. tehniki in strokovni sodelavci, 9. uradniki za pisarniško poslovanje, 10. poslovni sekretarji.

Gre za kadre, ki v Sloveniji večinoma nimajo prave priložnosti. Med temi poklici je več prostih delovnih mest kot iskalcev zaposlitve le za zdravstvene delavce, zdravnike in vzgojitelje, kažejo podatki, ki so nam jih posredovali z zavoda za zaposlovanje.

Na zavodu je trenutno registriranih 5550 prodajalcev, prostih delovnih mest pa je bilo letos v celotnem letu za njih le 1489. Še slabša je slika za uradnike, ki jih je na zavodu več kot devet tisoč, letos pa je bilo za njih razpisanih nekaj manj kot dva tisoč delovnih mest. Premalo dela je tudi za učitelje, tehnike in poslovne sekretarje.

Kje in kako do dela na Norveškem? Norveška ni članica Evropske unije, ima pa kot članica Evropskega gospodarskega prostora (EGP) z EU sklenjen sporazum o prostem pretoku delavcev, ki Slovencem omogoča, da na Norveškem delajo pod enakimi pogoji kot Norvežani.

Med drugim velja omeniti tudi, da bi imeli s selitvijo v to skandinavsko državo vaši družinski člani enake pravice do izobraževanja in socialnega varstva kot državljani Norveške.

Delo na Norveškem boste, sploh iz Slovenije, sicer najlažje našli prek spletnih oglasov, največja baza prostih delovnih mest je na strani NAV , nekaj pa jih lahko najdete tudi na strani EURES. Mnoga podjetja prosta delovna mesta oglašujejo zgolj na svojih straneh, zato nekaj brskanja ne bo škodovalo, veliko informacij pa ponuja tudi norveška zaposlitvena agencija Gule sider.

Na delo se tako kot pri nas prijavite po elektronski ali navadni pošti, in sicer z motivacijskim pismom in CV-jem v angleškem jeziku. Motivacijsko pismo naj bo namenjeno izključno za določeno delovno mesto, v njem pa povejte, zakaj se prijavljate na to delovno mesto, in kadrovikom sporočite, da podjetje poznate oziroma ste o njem seznanjeni.

Delavcu najbolj prijazna evropska država Norveška glede na različne raziskave velja za eno od držav z najbolje urejenimi in humanimi delovnimi pogoji. Delavci običajno najprej sklenejo pogodbo z od tri- do šestmesečnim poskusnim obdobjem. Delovni teden ima 37,5 ure oziroma 7,5 ure na dan, vendar v to ni vključen čas za malico tako kot v Sloveniji. V povprečju imajo delavci 25 dni letnega dopusta.

Plačilo je mesečno, povprečna plača pa velja za najvišjo v Evropi in znaša 4384 evrov, najnižja plača pa znaša 2460 evrov.

Hrana za dve tretjini dražja kot drugje v Evropi Skladno z višjimi plačami so pričakovano višji tudi stroški. Samo hrana, z izjemo rib in morskih sadežev, naj bi bila v povprečju za skoraj dve tretjini dražja. Norvežani v povprečju za hrano in druge izdelke za gospodinjstvo potrošijo 18 odstotkov svoje plače, 27 odstotkov gre za stanovanje, 20 odstotkov za prevoz in 12 odstotkov za rekreacijo.

Kljub temu se po podatkih Združenih narodov Norveška lahko pohvali z najvišjimi povprečnimi dohodki prebivalcev, najboljšimi pogoji za življenje in najdaljšo povprečno življenjsko dobo prebivalstva. Večina prebivalcev ima lastno hišo ali stanovanje.

Gre za eno najbogatejših držav na svetu, ki je obogatela s črpanjem nafte in zemeljskega plina, hkrati pa se uvršča med največje izvoznike morske hrane na svetu. Po podatkih Svetovne banke je bil BDP na prebivalca, ki upošteva primerjavo kupne moči, leta 2012 na Norveškem 47.917 evrov, v Sloveniji pa 20.056 evrov.

Ne spreglejte