Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 3. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Vzajemci Skupina

Natisni članek

advertorial Vzajemci Osebne finance

Ponedeljek, 8. 3. 2021, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Samo lani je Slovencem izpuhtelo 200 milijonov evrov. Ste med njimi tudi vi?

Vsebino omogoča Vzajemci Skupina
osebne finance

Končno vam je uspelo prihraniti nekaj denarja, ki ste ga pridno nalagali na svoj bančni račun, in že snujete drzne načrte, kaj si boste privoščili v prihodnosti. Nekatere mikajo potovanja v eksotične kraje, ki jih zdaj ne moremo obiskovati, drugi imajo na seznamu prenovo doma, nakup novega avtomobila ali plačilo študija otrokom.

Vendar če bi vedeli, koliko kupne moči je iz teh prihrankov sčasoma že izpuhtelo, bi gotovo ravnali drugače in denar raje nalagali kam drugam. Ste že preračunali, koliko kupne moči izgublja vaš denar na bančnem računu?

Koliko bi lahko prihranili, če bi denar hranili drugje?

Vzajemci | Foto:

Slovenci v bankah in hranilnicah hranimo več kot 20 milijard evrov sredstev. Od tega jih je približno tri četrtine na računih, preostanek pa v depozitih. Po teh predpostavkah Slovenci vsako leto izgubimo za 200 milijonov evrov kupne moči.

To je približno tri četrt vrednosti Luke Koper, polovica vrednosti Pozavarovalnice Sava, dve tretjini vrednosti Telekoma Slovenije in več kot celotna vrednost Cinkarne Celje. Kaj vse bi lahko storili s temi sredstvi, če se ne bi že vnaprej sprijaznili z izgubo kupne moči?

Rdeče številke, ki jih lahko spremenite

osebne finance | Foto:

Realno izgubo denarja, ki jo ustvarjate s hranjenjem denarja na bančnem računu, lahko preračunate kar sami. Če je bila inflacija v letu 2019 1,8-odstotna, vi pa ste za svoja sredstva prejeli 0,0 odstotka obresti, ste realno ustvarili 1,8-odstotno izgubo.*

Za primer vzemimo, da imate na bančnem računu deset tisočakov. Pri tej vsoti denarja realna izguba denarja znaša 180 evrov.

Predstavljajte si, da obstaja možnost, da bi namesto izgube ustvarili desetodstotno donosnost, vi pa niste izkoristili te priložnosti.

* Povprečna letna inflacija zadnjih 5 let je znašala približno en odstotek (Vir: TradingEconomics.com). V tem primeru ste vsako leto ob 0-odstotnih obrestih za vsakih deset tisočakov na računu ustvarili 100 evrov izgube kupne moči letno.

Izguba potencialnega dobička zaradi izbire druge možnosti

finance | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Preračuni nam pokažejo, da ste zaradi neaktivnosti pridelali 1.180 evrov oportunitetne izgube. Bi posodili denar znancu, če bi vnaprej vedeli, da vam bo vrnil manj?

Koliko kupne moči izgublja vaš denar na bančnem računu? Izračunajte.

Na voljo je kalkulator, s pomočjo katerega si lahko preračunate svojo oportunitetno izgubo. To je denar, ki bi lahko ostal v vaši denarnici, če bi se znali pravilno odločiti.

 

Naj denar začne delati za vas, ne obratno

Vzajemci | Foto:

Največji generator prihodkov, ko ustvarite dovolj visoko premoženje, ni služba, ampak denar. Ko se na vašem računu nabere dovolj sredstev, bi morali kar precej svojega časa posvetiti temu, da vaš lastni denar začne delati za vas. Tudi če gre za nižji znesek, lahko preračunate, koliko denarja vsako leto "izgubite", ker si ne vzamete časa za upravljanje svojih osebnih financ.  

Prav za takšne primere so na voljo usposobljeni strokovnjaki. VZAJEMCI SKUPINA vam s svojo strokovno ekipo finančnih svetovalcev in analitikov pomaga pri vstopu v svet naložb. Celotno aktivno obdobje skrbijo za vaše finance, zato da vi lahko ustvarjate vedno več. Mesečno boste prejemali tudi smernice Naložbenega odbora VZAJEMCEV, s katerimi boste obveščeni o dogajanju na kapitalskih trgih, obenem pa se boste naučili vsega, kar potrebujete za samostojen nastop na kapitalskih trgih.

VZAJEMCI SKUPINA je vodilna finančnosvetovalna skupina na slovenskem trgu, ki ji je zaupalo že več kot 20 tisoč zadovoljnih strank.

Prednosti neodvisnega finančnega svetovanja

osebne finance | Foto:

Banka vam ponuja svoje bančne produkte, zavarovalnica svoja zavarovanja, družba za upravljanje pa sklade. Neodvisno finančno svetovanje pa vam zagotavlja, da boste vedno dobili za vas najprimernejši produkt, ne glede na to, za produkt katere banke, zavarovalnice ali družbe za upravljanje gre. Tako boste prihranili pri sklenitvi zavarovanj, pridobili ugodnejša posojila, z naložbami pa dosegali višje donosnosti.

Ne spreglejte