Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 12. 2010,
12.39

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 4. 12. 2010, 12.39

7 let, 3 mesece

Sevčnikar: V torek odločanje o stavki delavcev v energetiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik podjetniškega sindikata Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Branko Sevčnikar je napovedal, da bo v torek potekala izredna seja Sindikata delavcev energetike Slovenije.

Na seji bodo odločali o opozorilni stavki vseh zaposlenih v slovenskem elektroenergetskem sistemu zaradi dogajanja v zvezi s Teš 6.

"Zahtevali bomo jasne odgovore glede projekta Teš 6" Sevčnikar (na fotografiji) je dejal, da bodo na seji od vrha slovenske politike zahtevali jasne odgovore o tem, kaj se dogaja s projektom izgradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne (Teš 6) in o tem, ali se je gospodarska ministrica Darja Radić že dogovorila o vstopu strateškega partnerja iz Rusije v projekt Teš 6.

"Podatke o strateškem partnerstvu z Rusi so posredovali Grki" Na vprašanje, kje je dobil podatke, da naj bi ruski strateški partner vstopil s 60-odstotnim deležem v Teš 6, je Sevčnikar odgovoril, da so jim te podatke posredovali grški sindikati, ki so bili nad tem zelo začudeni. Po navedbah Sevčnikarja je v grškem elektrogospodarstvu prisotnih veliko ruskih podjetij.

Kopač: Na ministrstvu si želimo soudeležbe tujega partnerja Generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač je sicer za POP TV v petek dejal, da bi si na ministrstvu želeli soudeležbe tujega partnerja v projektu Teš 6, a zanimanja za to ni.

Tot je zoper Sevčnikarja vložil postopek izredne odpovedi Sevčnikar sicer pričakuje, da mu bo direktor Teša Simon Tot že v ponedeljek vročil izredno odpoved delovnega razmerja zaradi njegove novembrske sindikalne aktivnosti. Tot, ki je na čelo Teša prišel po novembrski razrešitvi Uroša Rotnika, je namreč ta teden zoper Sevčnikarja uvedel postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Sevčnikar je že v petkovi izjavi za medije povedal, da je nad postopki šokiran in jih pripisuje dogodkom, ki so sledili zamenjavi nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika. Ob novembrski zamenjavi direktorjev je namreč stavkovna straža Teša Totu preprečila vstop v podjetje.

Tot: Postopek je uveden povsem zakonito Po mnenju Tota ravnanje Sevčnikarja predstavlja hujšo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in ima znake kaznivega dejanja. "Postopek izredne odpovedi delovnega razmerja je uveden povsem zakonito in ne predstavlja nikakršnega šikaniranja, temveč varstvo zakonitih postopkov in zagotavljanje spoštovanja sprejetih pogodbenih in zakonskih obveznosti," je pojasnil Tot.

V sindikatu delavcev energetike so medtem prepričani, da je bilo Sevčnikarjevo delovanje zakonito, saj je deloval na podlagi sklepov stavkovnega odbora.

Dolar je že v petek namignil na možnost stavke "Kot razlog za odpoved zaposlitve navajajo moje sindikalno delovanje od 11. novembra letos pa naprej in nelegitimnost stavke, kar je iz trte zvito. Želijo me odstraniti iz vsega dogajanja, ker sem jim zadnja ovira, da bi strateški partnerji iz Rusije vstopili v projekt Teš 6," je v petek zatrjeval Sevčnikar.

Vstopu tujih vlagateljev sicer v Sindikatu delavcev energetike Slovenije nasprotujejo, predsednik sindikata Franc Dolar pa je zaradi podatkov o dogovarjanju ruskega partnerja za vstop v Teš 6 in odpovedi delovnega razmerja Sevčnikarju že v petkovih Odmevih na TV Slovenija namignil na možnost opozorilne stavke.

Ne spreglejte