Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2023,
22.54

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

spor dedovanje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 24. 8. 2023, 22.54

3 mesece

Pravni nasvet

Skrbela je za starše, brat pa ji zdaj grozi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Sojenje | Foto STA

Foto: STA

Pozdravljeni, od leta 2003 sem bila pooblaščena na bančnih računih očeta in mame. Oče je že pokojni. Brat pa je dementno mamo pripeljal na banko in jo zlorabil, da je pooblastilo dala njemu, pooblastilo meni pa prekinila. Zdaj mi brat grozi, da mu bom morala v dednem postopku po smrti mame vrniti vsa sredstva, ki sem jih skozi leta dvigovala v imenu očeta in mame in jima jih prinašala kot gotovino v roke, da sta potem z denarjem razpolagala po svoje. Res so ob dvigih moji podpisi, a denar sem vestno izročala staršem v roke. Kako se lahko ubranim bratovih groženj?

Brigita S.

Pravnik na dlani odgovarja:

Vaše vprašanje je sicer bolj tematika civilnopravne narave kot dedovanja, naj pa vas že na začetku pomirimo, da bratove grožnje velike pravne vrednosti ne morejo imeti.

V dednem postopku se ugotavlja le, kdo je dedič po pokojnem in kakšno je premično ter nepremično premoženje pokojnega, ki spada v dediščino. Če bo brat v dednem postopku zahteval vračilo dvignjenih sredstev, ga bo sodišče po vsej verjetnosti napotilo na pravdo in dedni postopek tudi končalo.

pravni nasvet
Novice Hčeri je podaril stanovanje. Zdaj ga hoče nazaj.

Če bi se brat odločil za vložitev tožbe za vračilo denarja, pa je znova veliko vprašanj. Namreč, najprej bo treba ugotavljati, ali je brat sploh upravičen do take tožbe, saj bi vas za vračilo lahko neposredno tožila le lastnika transakcijskih računov. 

Če bi sodišče ugotovilo, da je brat legitimiran za tožbo in bi tako tožbo sploh dovolilo, bo treba ugotavljati njegov delež na teh sredstvih, ki se bo presojal na podlagi dednega deleža. Poleg vsega tega pa velja tudi zastaralni rok za uveljavljanje terjatev, ki ga določa obligacijski zakonik. Splošni zastaralni rok določa 346. člen obligacijskega zakonika in je 5 let od takrat, ko naj bi terjatev nastala.

oče in hči
Novice Pastorki želi podariti avto in stanovanje. Toda kako?

Napisali ste, da je oče že pokojni. Glede dvigov, ki ste jih torej naredili za očeta, je taka tožba po našem mnenju nemogoča, saj je dedni postopek verjetno že končan in tako pravnomočen. Mati pa je še živa in dedni postopek tako niti ni uveden.

Na podlagi napisanega menimo, da gre le za pavšalne grožnje, saj si verjetno brat niti ne predstavlja, kaj vse mora biti izpolnjeno za možnost takšne tožbe.

Pravni nasvet_3
Novice Otrok ima drugega očeta. Lahko zahteva dediščino?

Ne spreglejte