Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
18.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 6. 2013, 18.47

7 let, 2 meseca

Slovenija bo s svojimi izkušnjami pomagala Hrvaški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Gadovi peči je potekalo delovno srečanje ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika ter hrvaškega ministra za turizem Darka Lorencina.

Ministra sta ocenila, da je za sodelovanje med državama na področju turizma še veliko možnosti, Slovenija pa bo s svojimi izkušnjami Hrvaški pomagala pri pridobivanju evropskih sredstev.

Ministra sta povedala, da sta se pogovarjala o sodelovanju med državama na področju turizma, možnosti skupne turistične promocije na oddaljenih trgih ter o skorajšnji poletni turistični sezoni.

Stepišnik: Slovenija in Hrvaška sta tradicionalno povezani gospodarski partnerici Med drugim sta govorila še o vstopu Hrvaške v EU in njegovem vplivu na turizem v obeh držav, po srečanju pa je Stepišnik menil, da sta Slovenija in Hrvaška tradicionalno povezani gospodarski partnerici, kar dokazuje dolgoletna rast vseh komponent gospodarskega sodelovanja.

Po njegovi oceni je hrvaški trg eden najzanimivejših za slovenska podjetja tako z vidika obsega blagovne menjave kot investicij in storitev, predvsem pa turizma. Stepišnik tudi predvideva, da bodo izboljšani meddržavni odnosi in vstop Hrvaške v EU ter premik schengenske meje pripomogli k večjemu in lažjemu obisku Hrvatov v Sloveniji ter obratno.

"V obeh državah je še veliko možnosti za investiranje v turizem in za sovlaganja" Dodal je, da je v obeh državah še veliko možnosti za investiranje v turizem in za sovlaganja. Sicer pa je svojemu hrvaškemu kolegu predstavil še slovenske izkušnje glede črpanja sredstev strukturnih skladov za namene turizma in mu obljubil pomoč z nasveti pri pridobivanju evropskega projektnega denarja.

Po besedah hrvaškega ministra Lorencina pa je Slovenija eno od hrvaških glavnih tržišč z 11-odstotnim deležem v skupnem turističnem prometu Hrvaške, glede na svojo velikost pa je slovenski trg za Hrvaško takoj za nemškim, je dejal.

Hrvaška je najboljša izbira za goste iz Slovenije Hrvaška je tudi najboljša izbira za goste iz Slovenije zaradi bližine, poznavanja turistični točk in najboljših možnosti za ekonomičen dopust, je opozoril. Hkrati je bilo dosedanje sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško na področju turizma izjemno dobro, je izpostavil in napovedal, da glede tega pričakuje še izboljšanje.

Ministra s sodelavci sta pred delovnim srečanjem obiskala predstavnike Gadove peči - območja, ki je tesno povezano s simboliko mednarodnega sodelovanja, saj že več stoletij na vinogradniškem področju uspešno združuje predstavnike treh narodov - Slovencev, Hrvatov in Vlahov oz. potomcev nekdanjih Uskokov. Pogovarjala pa sta sta se tudi z območnimi župani z obeh strani meje.

Ne spreglejte