Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2014,
12.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zadolževanje

Torek, 18. 3. 2014, 12.47

7 let, 2 meseca

Slovenija se bo očitno spet zadolžila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Država je bankam Barclays, Commerzbank, HSBC, SG CIB in Unicredit Banka Slovenija podelila mandat za organizacijo srečanj z investitorji v Evropi, so sporočili s finančnega ministrstva.

Tako imenovani roadshow se bo začel 24. marca, sledila pa bi mu lahko izdaja evrskih obveznic. Do izdaje obveznic bo po navedbah finančnega ministrstva prišlo v odvisnosti od tržnih razmer, a glede na izkušnje iz zadnjih let predstavitvam po finančnih središčih običajno zelo kmalu sledi tudi nastop na trgu. Sodeč po obvestilu za javnost finančnega ministrstva država razmišlja o izdaji evrske obveznice, potem ko je februarja po roadshowu pri vlagateljih v ZDA in londonskem Cityju izdala za 2,56 milijarde evrov pet- in desetletnih dolarskih obveznic.

Pred tem je država novembra lani nepričakovano in brez posebnega roadshowa izdala za 1,5 milijarde evrov obveznic na evrskem trgu. Kupec slovenskih obveznic v tej zaprti izdaji ni bil javno objavljen. Maja lani in oktobra predlani pa je Slovenija izdala za skupaj skoraj šest milijard dolarjev obveznic na dolarskem trgu. Zahtevana donosnost na slovenske dolžniške vrednostne papirje je sicer v zadnjem obdobju na sekundarnem trgu močno upadla.

Trenutno je donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 na elektronski borzi MTS pri 3,92 odstotka, kar je 0,02 odstotne točke pod izhodiščem. Povprečna obrestna mera je pod štiri odstotke prvič po koncu leta 2010 upadla v začetku tega meseca.

Stroški zadolževanja so se začeli zniževati po objavi rezultatov pregledov bank in ukrepov države za stabilizacijo razmer v bančnem sistemu konec lanskega leta. Obseg zadolževanja, potrebnega za financiranje, ki je določen skladno z letošnjim proračunom in ob upoštevanju predfinanciranja iz leta 2013, znaša 3,532 milijarde evrov. Skupni maksimalni dovoljeni obseg zadolževanja pa znaša 7,744 milijarde evrov.

Ne spreglejte