Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2011,
19.25

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stavka

Sreda, 20. 4. 2011, 19.25

7 let, 3 mesece

Sodišče: Stavka v Tešu nezakonita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stavka v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) novembra lani je bila nezakonita, je po navedbah Teša odločilo delovno sodišče v Celju.

Sodišče je ugotovilo, da stavka, ki jo je novembra lani organiziral podjetniški sindikat Teša, ni bila organizirana zaradi uresničevanja ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela in niti zaradi ogrožanja varnosti, zdravja ljudi in premoženja, so danes sporočili iz družbe.

Tot: Nujno je, da se spoštuje pravni red Sodišče je presojalo, ali so bili spoštovani pravni akti in zakon o stavki in ali je stavkovne zahteve podjetniškega sindikata sploh mogoče šteti za uresničevanje interesov s področja dela delavcev. Direktor družbe Simon Tot pravi, da je za delo gospodarskih družb nujno, da se spoštuje pravni red Republike Slovenije, kar da mora biti tudi vodilo delovanja sindikatov.

"Gre za prvo tovrstno odločitev sodišča, kar je začetek jasne sodne prakse, da je takšen način ravnanja sindikata nedopusten in nezakonit," je dejal Tot. Na vprašanja, ali bo vodstvo družbe kakorkoli ukrepalo, v družbi odgovarjajo, da morajo zadevo najprej proučiti.

Sindikat je stavko pripravil zaradi razrešitve Totovega predhodnika na direktorskem mestu Uroša Rotnika. Menil je namreč, da je bila razrešitev nelegitimna in v nasprotju z zakonodajo. Rotnik je takrat dejal, da je njegova razrešitev posledica tega, da ni sledil navodilom tistih, ki bi radi imeli netransparenten projekt gradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne (Teš 6).

Menjava je dvignila veliko prahu Menjava je dvignila veliko prahu. Sindikat je 12. novembra izvedel dvourno opozorilno stavko in Totu ni pustil vstopiti v podjetje. S predstavniki sindikata se je srečal premier Borut Pahor in jim zagotovil podporo projektu Teš 6. Zbor delavcev Teš je 16. novembra sprva podprl stavkovni odbor in sprejel sklep, da se v družbi naslednji dan začne stavka, nato pa je stavkovni odbor stavko zamrznil. 17. novembra se je oglasila tudi agencija za upravljanje kapitalskih naložb države in od nadzornikov zahtevala, naj prekliče svojo odločitev razrešitve Rotnika.

Stavkovni odbor je stavko zamrznil, Tot pa je zoper predsednika podjetniškega sindikata Branka Sevčnikarja uvedel postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, vendar mu nato odpovedi ni izročil. Sindikat je bil pripravljen ob Sevčnikarjevi odpovedi stavkati, nato pa se je odločil z nadaljnjimi aktivnostmi počakati do odločitve sodišča.

Ne spreglejte