Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
21.55

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

Natisni članek

gradnja sosedski spor Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 29. 10. 2023, 21.55

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Sosed gradi na meji brez soglasja. Kdo ga lahko ustavi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78
gradnja | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Smo lastniki vrstne hiše. Sosed si je brez slehernega soglasja v pritličju zgradil prizidek, ki sega nekako štiri metre od objekta. V prizidku si je uredil kuhinjo, nad njim pa balkon, ki tudi sega zunaj linije preostalih vrstnih hiš. Ob tem si je v pritličju prisvojil tudi soglasno zgrajeno mejno steno med parcelama, ki smo jo zgradili in v celoti plačali mi. Ko se je gradnja začela, smo soseda opozorili, da se z gradnjo ne strinjamo. Večkrat smo tudi zahtevali rušenje prizidka in povrnitev v prvotno stanje. Kaj lahko storimo, da se nelegalni objekt odstrani? Janez J.

Pravnik na dlani odgovarja:

Najprej naj pojasnimo, da lastninsko pravico ureja stvarnopravni zakonik, ki določa, kako je treba stvari ali nepremičnine uporabljati in da je medsebojno vznemirjanje prepovedano. Prvo določa 12. člen zakona - prepoved zlorabe, ki pravi, da je lastnik stvari omejen z enakimi pravicami drugih. Lastninsko pravico mora izvrševati v skladu s temeljnimi načeli zakona, z njihovim namenom ter z naravo stvari. V 73. členu, ki govori o prepovedi medsebojnega vznemirjanja, pa je v prvem odstavku določeno, da morajo lastniki povezanih nepremičnin lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in si ne povzročajo škode.

fasada izolacija
Novice Je treba pri ureditvi fasade na bloku nujno sodelovati?

Vaš sosed je postavil prizidek, ki kot novi objekt po odredbi o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje spada med nezahtevne gradbene objekte, če njegova površina ne presega 25 kvadratnih metrov. V to kategorijo spadajo recimo lopa, uta, nadstrešek, letna kuhinja, manjša savna, manjši zimski vrt, vetrolov in podobni dodatni prostori. Tovrsten prizidek je po zakonu definiran kot stavba manjših dimenzij v pritlični oziroma enoetažni izvedbi, ki je konstrukcijsko povezana oziroma prislonjena k obstoječi stavbi.

"Klasični" prizidek hiše, ki bo služil bivanju uporabnikov, pa je dozidava - novogradnja, zato je zanj treba obvezno pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje. Prizidek k hiši se po zakonu o graditvi objektov kot vsak drugi objekt namenjen prebivanju uvršča med nezahtevne gradbene objekte, za katere lahko gradbeno dovoljenje pridobimo le s projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD), ki ga izdela odgovorni projektant ali arhitekt.

Poplave
Novice Ob poplavah ji je občina porušila smreke in grmičevje. Kdo naj plača škodo?

Pravnomočno gradbeno dovoljenje torej potrebujemo v vsakem primeru, kjer gre za gradnjo novega objekta, kamor spadata prizidava (dozidava) in nadzidava, in pri kateri se spremeni zunanja oblika prvotnega objekta. Pravnomočno gradbeno dovoljenje vam izda pristojna upravna enota.

Glede na okoliščine, ki ste jih pojasnili, vam torej predlagamo prijavo na gradbeno inšpekcijo, saj je bila sosedova gradnja nezakonita. Inšpekcija bo po prijavi uvedla postopek zoper soseda.

delavci
Novice Dobili stoodstotni avans, nato pa bi še dvigovali ceno
hiša
Novice Dostop do parcele so mu popolnoma zagradili. Kaj pa zdaj?

Ne spreglejte