Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2023,
23.19

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

sosedski spor pes Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 10. 8. 2023, 23.19

2 meseca, 3 tedne

Pravni nasvet

Sosedovi psi vseskozi lajajo. Kaj zdaj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30
pes | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Naša hiša se drži skupaj s sosedovo, in sicer ob cesti, ki pelje skozi naselje, dvorišče pa je ločeno z ograjo. Sosedi so pripeljali najprej enega psa, nato še enega. Oba sta v ograji. A skoraj neprekinjeno lajata. Prosil sem, da psa umirijo. Najprej me je lastnik vprašal, kaj naj stori, a čez čas, ko se to ni nehalo in sem ga ponovno opozoril, pa me je že obdolžil, da jih celo dražim. Psi so se zdaj nekoliko umirili in lajajo le, ko sosedovih ni doma, torej celo dopoldne, ko so v službi, lahko tudi zvečer, ko jih ni doma – npr. zadnjič do 23. ure. Vedno pa lajajo, ko grem na balkon, pometat dvorišče ali se usedem na klop pred hišo. Lajajo skoraj na vse mimoidoče, lajajo ponoči, ko gre kdo po ulici mimo hiše. V teh vročih dneh ne morem ponoči zračiti in hladiti hiše. Vrata moram imeti zaprta. Sprašujem, kaj lahko sploh storim? Na policiji so mi rekli, da ne morejo storiti ničesar. Vse skupaj postaja nevzdržno. Moti tudi ostale sosede.

Miro V.

Pravnik na dlani odgovarja:

Žal je pasji lajež nekaj, kar je naravno pogojeno in nekako nima pravnih podlag za ukrepanje proti lastniku.

S samim hrupom se ukvarja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter zakon o varstvu okolja. Prav tako prekomerne posege s hrupom obravnava tudi zakon o varovanju javnega reda in miru – zakon o prekrških. Vendar nobeden od teh predpisov pasjega laježa ne določa kot prekomeren hrup ali prekršek.

Pravni nasvet_3
Novice Soseda uporablja moje dvorišče kot dovoz. Moram to trpeti?

Pasji lajež, ki ni posledica ravnanja lastnika psa – torej, da bi psa z ukazi navajal na lajež oziroma ga k temu spodbujal – ni prekršek zoper javni red in mir. Zato v večini primerov policija ni pristojna za ukrepanje, četudi pes laja ponoči in moti sosede.

Posledično tudi ni pravne podlage za ukrepanje in kaznovanje lastnikov psov, ki ne poskrbijo, da njihovi psi ponoči ne lajajo.

Možna bi bila sicer prijava lastnika po 42. členu zakona o zaščiti živali, če obstaja sum, da lastnik psa muči in zato laja.

Pravni nasvet_3
Novice Sosed je zasadil živo mejo. Nato pa bi rad, da jo obrezujejo kar sosedje?

Možna je tudi civilna tožba proti lastniku, saj mora ta po 75. členu stvarnopravnega zakonika (SPZ) pri uporabi njegove nepremičnine opuščati vsa dejanja in odpravljati vzroke, ki izhajajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo sosednjih nepremičnin.

Morda bi kot moteče dejanje lahko opredelili lajanje psa. Šlo bi za zasebno tožbo, katere izid pa bi bil zelo negotov. Tožba je vezana tudi na določene stroške, ki bi lahko bili tudi visoki, če bi se opravljale meritve zvoka lajanja, ki vas moti.

Pravni nasvet_3
Novice Sosed je spodkopal parcelo. Nato so sledile težave.
pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?

Ne spreglejte