Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2012,
15.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 1. 2012, 15.59

7 let, 2 meseca

Stečaj Spanaira, težave v Adrii Airways Tehniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi propada katalonskega prevoznika v težavah tudi Adria Airways Tehnika?

Nad španskim letalskim nebom se očitno zgrinjajo temni oblaki. Največjega letalskega prevoznika Iberio pretresajo stavke pilotov zaradi napovedane ustanovitve nizkocenovne letalske družbe Iberia Express. Spanair, ena od številnih letalskih družb na Pirenejskem polotoku, pa se je znašel v stečajnem primežu. Njihova letala so prizemljena, spletna stran prevoznika pa zaprta, potem ko so dokončno propadla pogajanja, da bi družbo, v kateri ima skoraj petinski lastniški delež skandinavska skupina SAS, preostale štiri petine pa so v lasti domačih katalonskih investitorjev, kupil prevoznik Qatar Airways.

Spanair, ki je bil ustanovljen leta 1986, je bil četrti največji španski prevoznik. V preteklem poslovnem letu so na 15 španskih letališč prepeljali skoraj 13 milijonov potnikov (slovenska Adria Airways je v letu 2011 skupno prepeljala le nekaj več kot milijon in sto triinšestdeset tisoč potnikov).

Dolg Spanaira do Adrie Airways Tehnike ostaja uganka? Po stečaju Spanaira je nastal velika finančna luknja tudi v podjetju Adria Airways Tehnika. To je namreč za španskega letalskega prevoznika prenavljalo kar dvajset airbusov A 320. "Zdaj imamo v 'hangerju' še dve letali Spanaira," je za Planet Siol.net povedal prvi mož Adrie Airways Tehnike Robert Vuga. Koliko odprtih terjatev imajo do španskega prevoznika, Vuga ni želel povedati. Neuradno naj bi šlo za kar nekaj milijonov evrov. Je pa jasno, da so zaradi posla s Španci v vodo padli nekateri prihodnji posli vzdrževanja in rednega servisiranja letal. "Smo v pogajanjih z lastnikom letal Spanaira, finančnim lizingom ILFC," priznava Robert Vuga, vprašanje pa je, kakšen bo "izplen" pogovorov in stečaja samega Spanaira. Zagotovo se bodo zaradi izpada poslov v Adrii Airways Tehniki morali odpovedati nekaterim pogodbenim delavcem, ki jih podjetje najema v času najvišje sezone servisiranja in vzdrževanja letal za različne letalske prevoznike.

Ne spreglejte