Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
13.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Revoz pomoč

Torek, 9. 7. 2013, 13.07

7 let, 2 meseca

Stepišnik pričakuje, da bo Bruselj odobril pomoč Revozu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik pričakuje, da bo Evropska komisija odobrila 45,5 milijona evrov državne pomoči novomeškemu Revozu.

Komisar za konkurenco Joaquin Almunia je sicer zatrdil, da se bodo potrudili, da preiskavo pomoči končajo čim prej, je pojasnil minister, ki si želi, da bi bila zadeva rešena do konca leta.

Ali pozitivni učinki odtehtajo izkrivljanje konkurence? Evropska komisija je preiskavo pomoči Revozu oznanila 2. julija. Sporočila je, da bo preverila zlasti to, ali pozitivni učinki na regionalni razvoj projekta proizvodnje dveh novih malih mestnih avtomobilov v navezi med francoskim Renaultom in nemškim Daimlerjem odtehtajo izkrivljanje konkurence, ki bo posledica državne pomoči.

Slovenijo je presenetilo, da je komisija odločitev o sprožitvi preiskave sprejela pred obiskom slovenskega ministra v Bruslju, ki je bil načrtovan vsaj tri tedne vnaprej in namenjen utemeljitvi državne pomoči Revozu, je pojasnil Stepišnik. Minister je tako upravičenost državne pomoči Revozu na sestanku z Almunio pojasnjeval po tem, ko je komisija že zagnala preiskavo.

Utemeljitev državne pomoči Minister je pomen državne pomoči Revozu utemeljil z naslednjimi argumenti: da gre pri pomoči Revozu za nadomestilo proizvodnje, ki teče, z novim, ekološkim vozilom, da gre za 162 novih delovnih mest, da je v Sloveniji to edina tovarna, ki proizvaja avtomobile, in da je na to avtomobilsko industrijo vezanih še približno 20.000 delovnih mest.

Poleg tega je minister komisarju pojasnil, da je slovensko gospodarstvo podkapitalizirano ter da dobra podjetja potrebujejo kapital in tudi državno pomoč. "V Sloveniji imamo tudi več drugih dobrih podjetij, ki so v zadnjem času padla v likvidnostno past," je opozoril in ocenil, da bo za ustrezno kapitalsko strukturo teh dobrih podjetij treba storiti še veliko.

Analiza 3500 podjetij, ki predstavljajo približno 75 odstotkov slovenskega gospodarskega sistema, je pokazala, da je vsaj 30 odstotkov dobrih, konkurenčnih in izvoznih podjetij podkapitaliziranih in jim je nujno treba zagotoviti dodaten kapital, je minister problem ponazoril s statistiko. O drugih konkretnih primerih, na primer pomoči MLM ali Svei, sicer v Bruslju ni bilo govora, je povedal minister.

Obe strani za pospešitev preiskave Komisar je po Stepišnikovih besedah pozorno poslušal pojasnila. Sicer pa sta se strinjala, da bodo na obeh straneh pospešili potek preiskave - da bo Slovenija pohitela z odgovori, ki jih terja komisija, Bruselj pa z njihovo analizo. Minister si želi, da bi bilo vprašanje pomoči Revozu rešeno do konca leta.

Almunia se je po ministrovih navedbah sicer strinjal, da so gospodarske razmere v Sloveniji "napete", in dejal, da "se bodo potrudili, da bi bila rešitev v čim krajšem času". Komisar je tudi pojasnil, da komisija obravnava še osem evropskih primerov, podobnih Revozu, je povedal slovenski minister.

Komisijo po Stepišnikovih besedah skrbi predvsem to, da se v Evropi ne bi povečale kapacitete v avtomobilski industriji. Po evropskih merilih je pomoč neupravičena, če se zmogljivosti povečajo za več kot pet odstotkov. Slovenija pa neto zmogljivosti povečuje za dva do tri odstotke, je pojasnil minister. Prav tako evropska pravila za regionalno pomoč določajo, da je mogoče dodeliti 22 milijonov evrov pomoči brez odobritve komisije, če je pomoči več, pa je potrebna zelena luč Bruslja.

"Slovenija se sooča s problemom kapitalske neustreznosti" Minister je v Bruslju še izpostavil, da se Slovenija sooča s problemom kapitalske neustreznosti, ker so se po letu 1990 dobra podjetja lastninila s premalo lastniškega in preveč dolžniškega kapitala, nato pa so pri krepitvi konkurenčnosti spet najemala kredite in lastniški delež se je še manjšal.

Danes se tako po ministrovih besedah soočamo s tem, da je stopnja samofinanciranja v dobrih slovenskih podjetjih okoli 15, 20 odstotkov, kar je pa daleč premalo, ker so obresti na posojila tako visoke, da likvidnostno izčrpajo podjetja. V letu 2012 je slovenski bančni sistem potegnil iz gospodarstva 2,5 milijarde evrov, ker je moral vrniti kredite v tujini, je ponazoril minister.

Ob tem je čestital vodstvu Gorenja, da si ga je Panasonic izbral za strateškega partnerja v Evropi na področju bele tehnike, da bodo skupaj razvijali sušilni in pralni stroj ter druge proizvode. "To je izredno izredno dobra poteza, to bi si želeli pri vseh dobrih podjetjih ... To je prava usmeritev," je poudaril Stepišnik.

"Neposredne tuje investicije v Sloveniji izjemno pomembne" Minister je ob tem še izpostavil, da so neposredne tuje investicije v Sloveniji izjemno pomembne in da je njihov delež premajhen. "Po vseh analizah je to daleč premalo, tega si mi želimo trikrat, štirikrat več," je poudaril Stepišnik.

Za to pa je treba po njegovih besedah okrepiti zaupanje v Slovenijo in zagotoviti ugodnejši sistem obdavčevanja. "Je pa tako, da Slovenija kaj dosti ne more ponuditi pri tujih neposrednih investicijah. Zemlja je draga, delovna sila tudi ni poceni, zanašamo se lahko le na lego v središču Evrope, dolgoletno industrijsko tradicijo, razvito poklicno industrijsko strukturo in precej znanja," je sklenil minister.

Ne spreglejte