Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2014,
18.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 3. 2014, 18.25

7 let, 2 meseca

Unicredit Banka Slovenija lani z 39,2 milijona evrov izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Unicredit Banka Slovenija je lani predvsem zaradi visoke rasti oslabitev in rezervacij ustvarila 39,2 milijona evrov izgube po davkih, potem ko je leto prej poročala o 1,1 milijona evrov dobička.

Oslabitve za posojila in rezervacije za jamstva in druge zunajbilančne zaveze so lani dosegle 59,8 milijona evrov, kar je bilo 131,5 odstotka več kot v letu 2012. Te številke vključujejo tudi že rezultate pregledov bank. Poleg tega je banka oslabila tudi za 19,5 milijona evrov kapitalskih naložb, od česar je večina odpadla na slabitev delnic Mercatorja, so sporočili iz banke.

Banka je lani ustvarila za 48,4 milijona evrov čistih obresti, kar je 13,5 odstotka manj kot v letu 2012. To je predvsem posledica manjšega obsega posojil – ta je skrčil za 14,4 odstotka – in na drugi strani velikih odhodkov za depozite. V bančnem sistemu kot celoti je bil sicer upad čistih obresti 20-odstoten.

Skrčili stroške poslovanja Neobrestni prihodki so se medtem zvišali za 22,5 odstotka, samo neto provizije za 8,1 odstotka na 23,5 milijona evrov.

Denarne vloge gospodinjstev in podjetij v Unicredit Banki Slovenija so se lani povečale za 26 odstotkov na 1,213 milijarde evrov, vse vloge nebančnega sektorja pa za štiri odstotke na 1,277 milijarde evrov. Država je tako del svojih denarnih vlog vzela iz banke.

Unicredit Banka Slovenija je sicer lani stroške poslovanja skrčila za pet odstotkov na 35 milijonov evrov. Skupno število zaposlenih je s 594 zmanjšala na 565.

Unicredit lani s 14 milijardami evrov izgube Unicredit Banka Slovenija je članica italijanske bančne skupine Unicredit, ki je lani temeljito prečistila svoj posojilni portfelj. Zaradi novih slabitev in rezervacij je čista izguba dosegla kar 14 milijard evrov. Samo v zadnjem trimesečju lani je znašala 15 milijard evrov. Predlanskim je banka ustvarila 865 milijonov evrov dobička.

Skupina je v zadnjem lanskem četrtletju ustvarila za 9,3 milijarde evrov novih slabitev in za 7,2 milijarde evrov dodatnih rezervacij. Skupaj so rezervacije v zadnjih treh mesecih znašale 9,3 milijarde evrov, v vsem lanskem letu pa 13,7 milijarde evrov. Ob teh visokih številkah so stroški prestrukturiranja banke v zadnjem četrtletju znašali 699 milijonov evrov.

Ne spreglejte