Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
22. 12. 2015,
14.55

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance trgovine prazniki prazniki

Torek, 22. 12. 2015, 14.55

9 mesecev

V kateri trgovini boste najceneje kupili božično večerjo?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Gneča v nakupovalnih središčih je iz dneva v dan večja, saj potrošniki hitijo z zadnjimi nakupi. Kateri trgovci pred prazniki ponujajo najugodnejše nakupe?

Da je december res najboljši mesec za trgovce, smo se prepričali tudi sami, ko smo v torek zjutraj obiskali največje nakupovalno središče v Ljubljani. Pred tremi največjimi hipermarketi smo namreč komajda našli prosto parkirno mesto.

Kaj Slovenci najraje jemo med prazniki? Želeli smo preveriti cene živil, ki si jih Slovenci med božično-novoletnimi prazniki najraje privoščimo. Mednje smo uvrstili uveljavljene slovenske izdelke, za katere smo predvidevali, da jih ponujajo največji trije trgovci v Sloveniji.

Cene smo preverjali v hipermarketu Mercator na Šmartinski cesti, megamarketu Interspar v Cityparku in supermarketu Tuš na Bratislavski cesti.

Izbrali smo srebrno radgonsko penino proizvajalca Radgonske gorice (0,75 litra), pollitrski pločevinki svetlega piva Union in Zlatorog iz Pivovarne Laško, vakuumsko pakiran kraški pršut z zaščiteno geografsko označbo proizvajalca Kras (100 gramov), vakuumsko pakirano zorjeno stegno proizvajalca Kras (100 gramov), sir Jošt iz Ljubljanskih mlekarn (cena za kilogram) in pakiran tatarski biftek proizvajalca Kodila iz Murske Sobote (cena za kilogram).

Kaj smo ugotovili? Cene izbranih izdelkov so v Mercatorju in Sparu praktično enake, nekoliko po višjih cenah in manjšem naboru izdelkov izstopa Tuš.

Medtem ko srebrno radgonsko penino, pivo Union in Zlatorog ter sir Jošt ponujajo vsi trije trgovci, v Tušu ne morete kupiti z geografskim poreklom zaščitenega kraškega Krasovega pršuta in Kodilovega bifteka.

V Tušu kot alternativo kraškemu pršutu praktično za enako ceno ponujajo zorjeno stegno, ki ga proizvajalec Kras v 100-gramski vakuumski embalaži prodaja kot kmečki narezek za 4,29 evra. Tega lahko v Mercatorju kupite za 2,79 evra, v Sparu pa 3,64 evra.

Pri ceni penine in domačem pivu ni razlik Prav tako v Tušu ni mogoče kupiti Kodilovega bifteka, temveč le biftek lastne blagovne znamke. Ta je dobra dva evra za kilogram oziroma desetino cenejši kot Kodilov. V Mercatorju boste za kilogram Kodilovega bifteka enako kot lastne proizvodnje odšteli 18,75 evra, v Sparu pa bifteka lastne blagovne znamke nimajo v ponudbi.

Zanimivo je, da so cene dveh najbolj uveljavljenih piv v Sloveniji identične pri vseh treh trgovcih, cena penine pa se razlikuje zgolj za cent oziroma dva.

Medtem ko je v Mercatorju in Sparu za kilogram Jošta treba odšteti povsem enako (9,19 evra), je ta v Tušu dražji za dobro desetino (10,39 evra).

Omeniti še velja, da gre pri večini izbranih izdelkov za akcijske praznične cene. Za našo košarico izdelkov, ki so na voljo v vseh treh trgovinah, bi tako v Mercatorju odšteli 20,93 evra, v Sparu 21,79 evra, v Tušu pa 23,65 evra.

Ne spreglejte