Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
18.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 6. 2013, 18.17

7 let, 2 meseca

Vlada potrdila pomoč Svei

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je potrdila državno pomoč za Sveo, je potrdil gospodarski minister Stanko Stepišnik.

Banke morajo konvertirati šest milijonov evrov kreditov v lastniški delež, država pa bo dala 3,6 milijona evrov poroštva za likvidnostno posojilo. Določene zaveze mora izpeljati tudi Svea, če ne, sledi stečaj. Kot je po seji vlade pojasnil Stepišnik, se mora Svea zavezati, da tri leta ne bo izplačevala dividend in bo imela zmerno maso plač, torej "ne bo pretiravala". Hkrati se mora občina Zagorje za tri leta odpovedati nadomestilu za stavbna zemljišča, ob čemer minister pojasnjuje, da ne ve, kako bodo to urejali v primeru novega davka.

Občina mora pomagati pri zaposlitvi presežnih delavcev Občina mora tudi pomagati pri zaposlitvi presežnih delavcev, ki da jih je zdaj 180. Stepišnik je omenil možnost prestrukturiranja, kar morajo izpeljati v treh mesecih. Po prestrukturiranju naj bi v Svei ostalo 130 zaposlenih.

Minister je poudaril, da Svea ima potencial in strokovne kadre, je pa po njegovih besedah težava, da so gradbeništvo, stanovanjska in pohištvena industrija v krizi. Kot je še dejal, bo potrebnega malo več napora za izvozno dejavnost Svee, saj da ta izvaža 20 odstotkov, medtem ko je 70 odstotkov prodala doma. Če Svea teh zavez s programom ne izpelje, pa je to po Stepišnikovih zagotovilih zadnje, kar država za njih lahko naredi in bo sledil stečaj.

Svei dodelili državno pomoč za reševanje v obliki kratkoročnega kredita Vlada je tako sklenila, da se Svei dodeli državna pomoč za reševanje v obliki kratkoročnega kredita za čas priprave programa prestrukturiranja, in sicer v višini skoraj 1,4 milijona evrov za obdobje šestih mesecev od dneva nakazila sredstev po obrestni meri, ki ne sme biti nižja od referenčne obrestne mere za izračun državnih pomoči. V zavarovanje vračila dodeljenega kredita bo država oz. gospodarsko ministrstvo dobilo zastavno pravico na nepremičnem in premičnem premoženju Svee.

Vlada je državno pomoč odobrila pod več pogoji. Uprava Svee se mora pogodbeno zavezati, da bo sredstva uporabila izključno za namene reševanja družbe, odpravljanja likvidnostne krize in plačilne nesposobnosti in ne za nove investicije.

Uprava mora v roku treh mesecev pripraviti program celovitega prestrukturiranja Uprava mora v roku treh mesecev pripraviti program celovitega prestrukturiranja, ki bo družbi povrnil dolgoročno konkurenčno sposobnost preživetja na trgu in dolgoročno plačilno sposobnost. Razmerje med dobičkom iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) ter zadolženostjo podjetja mora biti ena proti tri.

Družba poleg tega v obdobju treh let od izplačila državne pomoči za reševanje delničarjem ne sme izplačevati dividend, prav tako mora, kot je že pojasnil Stepišnik, v obdobju treh let od izplačila državne pomoči ohranjati vzdržno, poslovanju prilagojeno maso plač.

Banke - Nova Ljubljanska banka, Abanka Vipa, Unicredit, Gorenjska banka in Poštna banka - morajo v skladu s sporazumom v postopku prestrukturiranja razdolžiti družbo in zagotoviti njeno kapitalsko ustreznost ter dolgoročno ekonomsko vzdržnost. Med drugim morajo v kapital Svee konvertirati najmanj za šest milijonov evrov terjatev.

Brezplačna in brezpogojna odpoved lastništvu Družba Svea inženiring, ki je 69-odstotna lastnica družbe Svea, se poleg tega brezplačno in brezpogojno odpoveduje lastništvu, svoj delež pa bo prenesla na Slovensko odškodninsko družbo.

Uprava Svee bo od lokalne skupnosti pridobila tudi ustrezno zagotovilo, da bo družbo za obdobje treh let od izplačila državne pomoči oprostila plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, in zagotovilo, da bo lokalna skupnost aktivno sodelovala pri reševanju problematike iskanja zaposlitve presežnih delavcev Svee.

V drugi fazi poroštvo za dolgoročni kredit V drugi fazi bo vlada zagotovila poroštvo za dolgoročni kredit v ocenjeni višini do 3,6 milijona evrov, ob pogoju, da bodo izpolnjene že omenjene zaveze, in ob izpolnjevanju ostalih pogojev iz zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah.

Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič je pred dnevi dejala, da bi z državno pomočjo prebrodili najtežje obdobje, vendar je treba družbo prestrukturirati. Kot je pojasnila, družbo čaka še veliko korakov, da bi postala trajnostno uspešna. Po njenih oceni ima Svea trenutno za okoli 700.000 evrov naročil, ki jih ne more izpolniti zaradi pomanjkanja obratnega kapitala, dolgovi družbe skupaj z najetimi krediti in obveznostmi do delavcev in dobaviteljev pa znašajo 11 milijonov evrov.

Ne spreglejte