Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 5. 2012,
20.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 10. 5. 2012, 20.16

7 let, 2 meseca

Vodstvo Luke Koper in koprski občinski svetniki o prihodnosti razsutih tovorov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Koper je najbolj čisto mesto v Sloveniji, razsuti tovor pa predstavlja pomemben del celotnega pretovora Luke Koper, je na predstavitvi mestnim svetnikom poudaril predsednik uprave Luke Gregor Veselko.

Svetnike je ob tem pozval, naj odločitve, kakršna je tista o opustitvi dejavnosti razsutih tovorov, sprejmejo skupaj in premišljeno.

"Oblikovanje strategije za opustitev omenjene dejavnosti ter izplačilo odškodnine" Koprski mestni svetniki so namreč v začetku aprila sklenili, da od Luke Koper zahtevajo oblikovanje strategije za opustitev omenjene dejavnosti do leta 2015 ter izplačilo odškodnine za doslej povzročeno onesnaževanje vsem prebivalcem bližnjih krajevnih skupnosti. V Luki so že takrat poudarili, da bo takšen sklep ogrozil poslovanje in obstoj družbe, ter predlagali ustanovitev delovne skupine, ki bi poiskala usklajene rešitve. Da bi mestnim svetnikom bolje predstavili ukrepe glede zmanjšanja vplivov na okolje in srednjeročno strategijo razvoja pristanišča, so danes pripravili voden ogled Luke in razpravo.

"Velik pomen dejavnosti sipkih in razsutih tovorov" Prvi mož družbe Veselko je tako naštel velik pomen dejavnosti sipkih in razsutih tovorov, ki predstavlja 40 odstotkov celotnega pretovora in 26 odstotkov vseh prihodkov Luke. Obenem pa podatki meritev onesnaženja po njegovih besedah kažejo, da je Koper najčistejše mesto v državi. Koprsko pristanišče ima trenutno primat med pristanišči v severnem Jadranu, vendar je odločitev občinskega sveta že sprožila odzive in vprašanja s strani partnerjev Luke, je opozoril Veselko, ki je zato prisotne svetnik pozval k premišljenim odločitvam.

Poleg že sprejetih ukrepov tudi nova merilna naprava prašnih delcev Okoljska menedžerka Luke Franka Cepak pa je med predstavitvijo dejavnosti družbe za obvladovanje okoljskih vplivov navedla, da bodo poleg že sprejetih ukrepov - sipke tovore skladiščijo v zaprtem silosu, emisije prašnih delcev zmanjšujejo s protiprašno zaveso, tovor pa vlažijo z vodnimi prhami - letos med drugim na potniškem terminalu postavili novo merilno napravo prašnih delcev, ki bo postavljena v smer mesta, ter izdelali model za prognozo prašnih delcev glede na napovedane vremenske razmere.

Stališča mestnih svetnikov deljena Stališča mestnih svetnikov so kljub temu ostala deljena. Viktor Markežič (Oljka) je pobudo občinskega sveta, ki je v svetniški skupini niso podprli, označil za neresno. Če obstajajo tehnologije, s katerimi je mogoče izničiti negativne vplive na okolje, bi bilo neumno vztrajati na sklepu, ki bo imel za posledico zaprtje več delovnih mest.

Proti opustitvi razsutih tovorov so tudi v koprski SLS. Olga Franca je ob tem sicer predlagala, da bi polovico sredstev iz naslova koncesnine zadržali in namenili okoljsko prizadetim območjem oziroma prebivalstvu.

"Naše zdravje ni naprodaj" Odločitev svetnikov je branil Luka Juri iz svetniške skupine SD, ki je pobudo tudi vložila. Kot je pojasnil, se sam zaveda pomena pristanišča za Koper, vendar je dodal, da "naše zdravje ni naprodaj". Osebno ga v luči predvidenega državnega prostorskega načrta za pristanišče in njegove širitve skrbi, da bo tudi ob dodatnih ukrepih negativni vpliv na okolje narasel. Obenem je Juri opozoril, da druge vrste tovorov, kot na primer kontejnerji, prinašajo bistveno višjo dodano vrednost od razsutih tovorov.

Veselko: Številke jasne, stopnja onesnaženosti krepko pod zakonsko določeno mejo Veselko pa je odvrnil, da so številke jasne in kažejo, da je izmerjena stopnja onesnaženosti krepko pod zakonsko določeno mejo. Seveda se kljub temu lahko odločimo v celoti opustiti dejavnost razsutih tovorov, vendar bomo s tem 200 ljudi poslali na cesto, je še ponazoril Veselko.

Markežič je Veselka sicer vprašal tudi za stališče Luke glede morebitne železniške povezave Kopra s Trstom kot alternativo drugemu tiru trase Divača-Koper. Veselko je bil jasen: "Naša prva prioriteta je drugi tir, vse ostale rešitve so sekundarne." Druge rešitve bi prišle v poštev kvečjemu, če projekt drugega tira propade, je dodal Veselko.

Ne spreglejte