Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 6. 2012,
9.01

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 20. 6. 2012, 9.01

7 let, 3 mesece

Vrh G20 prinesel zagotovila o večji evropski integraciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V torek sklenjeni vrh voditeljev 19 držav in EU (G20) v mehiškem letovišču Los Cabos je prinesel nekaj olajšanja glede reševanja krize v območju evra.

Deklaracija vrha namreč izraža pripravljenost največjih članic EU za večjo integracijo v smeri bančne unije. O tem bodo govorili prihodnji teden na vrhu EU. Članice območja evra iz G20 so se zavezale, da bodo sprejele vse potrebne politične ukrepe za zavarovanje celovitosti in stabilnosti območja evra ter izboljšanje delovanja finančnih trgov. Evropske članice G20 bodo sprejele konkretne ukrepe v smeri bolj povezane finančne arhitekture. Vključno s skupnim bančnim nadzorom, dokapitalizacijami, zapiranjem slabih bank in jamstvi depozitarjem, da se na ta način prekine zveza med vladnimi dolgovi in problemi bank.

Obama pozdravil pripravljenost, ki kaže da gre v EU v smeri večje integracije Ameriški predsednik Barack Obama je pozdravil pripravljenost članic območja evra na ukrepe, ki kažejo, da gre EU v smeri večje integracije in ne v smeri razpadanja. Ne glede na to, da rezultatov morda še ne bo v naslednjih tednih ali mesecih. Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada IMF Christine Lagarde je dejala, da so bila posajena semena za panevropski načrt okrevanja.

"Ni važno, če traja dolgo časa, ampak samo, da je dobro narejeno" "Ni važno, če traja dolgo časa, ampak samo, da je dobro narejeno," je povedala Lagardejeva, ki je za svoj krizni sklad na vrhu G20 dobila zagotovila o 450 milijardah dolarjev. Razvite države so dobile denar od držav v razvoju in se v zameno zavezale, da bodo do jeseni izvedle potrebne reforme odločanja v IMF.

Merklova: Pomembna enotna izjava o pripravljenosti na spopadanje z lastnimi težavami Ameriški finančni minister Timothy Geithner je po srečanju Obame z voditelji evropskih članic G20 napovedal, da se bodo na vrhu EU prihodnji teden dogovorili za nov okvir za utrditev evra s čimer bodo pomagali Italiji in Španiji pri izposojanju. Nemčija sicer zavrača, da bi bilo dogovorjenega kaj konkretnega, vendar pa je kanclerka Angela Merkel dejala, da je pomembna enotna izjava evropskih voditeljev o pripravljenosti na spopadanje z lastnimi težavami.

Italija vzpostavila idejo o evropskem skladu Tiskovne agencije in drugi mediji poročajo, da je Italija izpostavila idejo o evropskem skladu, ki bo odkupoval državne obveznice, kar pomeni, da bi se lahko zadolžene države zadolževale še naprej pod ugodnejšimi pogoji, kot se sedaj. Irsko, Portugalsko in Grčijo se je doslej reševalo z denarjem v zameno za varčevalne ukrepe in reforme.

Čeprav je bila kriza v območju evra v ospredju pozornosti vrha G20, pa je bilo na dnevnem redu še veliko drugih tem. Udeleženci vrha so se v sklepni deklaraciji zavezali k ukrepom za promocijo gospodarske rasti in zaposlovanja, utrditvi okrevanja gospodarstev in odpravi napetosti na finančnih trgih. Sprejeli so akcijski načrt za rast in delovna mesta in izrazili zavezo k odgovornim proračunskim politikam.

ZDA zagotovile, da prihodnje leto ne bodo spet pahnile sveta v krizo ZDA so zagotovile, da prihodnje leto ne bodo spet pahnile sveta v krizo, ko bodo potekle davčne olajšave sprejete pred desetletjem in se bodo začeli zakonsko določeni varčevalni ukrepi. Obamove demokrate in republikance čaka do konca leta nova proračunska vojna, ki se bo končala šele novembra po splošnih volitvah.

Države v razvoju dobile zagotovilo, da bo G20 vlagala v razvoj njihove infrastrukture Države v razvoju so dobile zagotovilo, da bo skupina G20 vlagala v razvoj njihove infrastrukture, politični ukrepi pa bodo namenjeni tudi izboljšanju življenjskih pogojev za vse na svetu in zaščiti najbolj ranljivih. To bo najlažje doseči s promocijo trdne rasti in stabilizacijo finančnih trgov, navaja deklaracija.

Zaveza k prosti trgovini in investicijam ter nasprotovanju protekcionizmu G20 ostaja zavezan k prosti trgovini in investicijam ter nasprotovanju protekcionizmu, glede varnosti prehrane pa deklaracija vrha opozarja, da se mora do leta 2050 proizvodnja hrane po svetu povečati med 50 do 70 odstotki, ker bo svetovno prebivalstvo do takrat preseglo devet milijard.

Osrednji del razvojne agende ostaja izbris revščine in trajna rast Osrednji del razvojne agende G20 ostaja izbris revščine in trajna rast. Zavezo trajnostnemu razvoju pa bodo države G20 ponovile na razvojni konferenci ZN, ki se danes začenja v Riu de Janeiru.

Nadaljevanje boja proti podnebnim spremembam V deklaraciji je izražena zaveza k nadaljevanju boja proti podnebnim spremembam, katerih stroški bodo ob odlašanju z ukrepi vse višji. Voditelji G20 pa so med drugim pozvali še k nadaljevanju aktivnega boja proti korupciji, ki ovira gospodarsko rast in uničuje zaupanje javnosti.

Ne spreglejte