Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2012,
8.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 21. 6. 2012, 8.10

7 let, 2 meseca

Vuga opozarja na nujnost finančne sanacije Adrie Airways Tehnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podjetje za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika posluje nekoliko bolje, kot je bilo predvideno, se pa precej vleče finančna sanacija, ki je osnova za nadaljevanje poslovne.

To je trenutno resna ovira pri izvajanju načrta prestrukturiranja, je povedal prvi mož družbe Robert Vuga. Adria Airways Tehnika potrebuje finančno sanacijo predvsem zato, da zapre stare obveznosti do dobaviteljev. Vuga je pri tem poudaril, da se morajo lastniki odločiti, kako bi zaključili finančno sanacijo. "Vsak dan, ko te odločitve še ni, se otežuje poslovanje podjetja in tudi izvajanje samega strateškega načrta," je opozoril.

"Dejstvo, da načrt izvajamo vedno težje" Načrt kljub temu izvajajo nekoliko bolje, kot je bilo načrtovano. "Je pa dejstvo, da ga izvajamo vedno težje, ker se ukvarjamo s prepričevanjem dobaviteljev, da nas ne blokirajo," je dejal Vuga in dodal, da je vsak dan za družbo izjemnega pomena. Podrobnejših podatkov o poslovanju ni mogel razkriti.

Skupščina Adrie Ariways Tehnike je konec maja med drugim pooblastila poslovodstvo za izvedbo dokapitalizacije preko instituta odobrenega kapitala. Do 26. junija naj bi se osnovni kapital družbe povečal za 3,4 milijona evrov. "Če tega denarja ne bo, potem bomo morali dati oceno, ali je podjetje še solventno ali ne," je pojasnil Vuga.

Potekajo pogovori o vnovični priključitvi k Adrii Airways Poleg tega potekajo tudi pogovori o vnovični priključitvi Adrie Airways Tehnike k slovenskemu letalskemu prevozniku Adria Airways. Stališča uprav oz. poslovodstev podjetij so večinoma usklajena, bo pa za sklenitev posla treba dobiti še soglasje s strani organov nadzora družb in odbora vlagateljev Adrie Airways, je dejal Vuga.

Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) ima v Adrii Airways Tehniki 52,15-odstotni delež, Aerodrom Ljubljana pa 47,85-odstotnega. Adria Airways Tehnika je bila včasih hčerinska družba Adrie Airways, a je slednja zaradi hudih finančnih težav januarja lani s PDP in Aerodromom Ljubljana dosegla poseben dogovor.

V skladu z njim je Aerodrom Ljubljana terjatve do Adrie Airways pretvoril v dodatni lastniški delež v Adrii Airways Tehniki, poleg tega je umaknil zastavne pravice na del rednih delnic Adrie Airways Tehnika. Te delnice je odkupil PDP in Adrii Airways zagotovil sveža finančna sredstva.

Letos v hudih finančnih težavah tudi Adria Airways Tehnika Letos se je v hudih finančnih težavah znašla tudi Adria Airways Tehnika. Njen drugi največji kupec, španski letalski prevoznik Spanair, ter pomembni partner, madžarski letalski prevoznik Malev, sta šla v stečaj. V družbi so pripravili načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja, z zaposlenimi pa so dosegli tudi dogovor o znižanju plač.

PDP in Aerodrom Ljubljana sta maja sicer objavila mednarodni razpis za zbiranje ponudb za prodajo 100-odstotnega deleža v Adrii Airways Tehniki, a na razpis ni prišla nobena ponudba, so povedali v PDP in Aerodromu Ljubljana.

"Primernega investitorja poskušamo pridobiti z direktnimi pogajanji" "Pogovori o finančni sanaciji Adrie Airways Tehnike še vedno potekajo, tako med PDP in Aerodromom Ljubljana kot tudi z Adrio Airways, zato jih zaenkrat še ne moremo komentirati," so zapisali v PDP. V Aerodromu Ljubljana pa so ocenili, da interes za Adrio Airways Tehniko obstaja. "Primernega investitorja poskušamo pridobiti z direktnimi pogajanji. Eden od možnih kupcev je tudi Adria Airways," so zapisali.

Ne spreglejte