Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 4. 2012,
16.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 4. 2012, 16.00

7 let, 2 meseca

Za škofjeloški Šešir bo letošnje leto prelomno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Škofjeloška tovarna klobukov Šešir se že dolga leta spopada s težavami slovenske tekstilne industrije.

Podjetje je z izgubo zaključilo tudi lansko leto, letošnje pa bo po besedah direktorja Mira Pinteriča usodno oziroma prelomno in če bo podjetje izvedlo program finančnega prestrukturiranja ter prodalo stavbo na Trati, bo preživelo.

Na današnji skupščini razrešili upravo in nadzorni svet Lastniki škofjeloškega Šeširja, ki so sedanji in bivši zaposleni ter njihovi dediči, so se na današnji skupščini seznanili z lanskoletnim poslovanjem podjetja in upravi ter nadzornemu svetu podelili razrešnico.

Šešir je po letu 2010, ko je ob 900.000 evrov prihodkov od prodaje ustvaril za pol milijona evrov izgube, tudi lani zabeležil negativen izid. Kot je pojasnil Pinterič, bodo izgubo le stežka pokrili. V podjetju, ki ima velike težave z likvidnostjo, so pripravili program finančnega prestrukturiranja, na tekoče pa naj bi prišli s prodajo stavbe na Trati, iz katere se bodo preselili na Spodnji trg.

Iz masovne proizvodnje v specialno "Začrtano imamo novo pot," je zagotovil Pinterič in pojasnil, da so spremenili proizvodni program in zmanjšali obseg poslovanja iz masovne proizvodnje klobukov v specialno. Hkrati so si zamislili tudi, da bi po preselitvi proizvodnje na Spodnji trg Šešir lahko svoje prostore odprl turistom, bi jih zanimal način izdelave klobukov ter njihov nakup. S tem je povezan sam škofjeloški turizem, katerega vzpon bo omogočila izgradnja poljanske obvoznice in prometna razbremenitev mestnega jedra.

Vse novo zaposlene bodo morali priučiti V podjetju je 57 zaposlenih. Letos pa bodo po petih letih stagnacije in upokojevanja primorani zaposliti nekaj novih sodelavcev, da bodo omogočili nadaljevanje proizvodnega ciklusa. Pinterič meni, da bo, če bo okolje prijazno, Šešir v centru Škofje Loke lahko nudil kruh 70 zaposlenim. Vse nove zaposlene bodo morali priučiti, saj v Sloveniji ni več tekstilnih šol, v Šeširju pa potrebujejo visoko kvalificirane šivilje.

"Borimo se za vsakdanji kruh. Mislim pa, da je pred nami svetla točka, le preživeti moramo še to leto," je izpostavil Pinterič. Prepričan je, da imajo v podjetju vse potrebno znanje, vendar pa trenutno okolje za ljudi, ki delajo v proizvodnji, ni pravo. Ob tem je Pinterič posebej izpostavil visoko obremenitev bruto plač. "Letošnje leto bo za nas usodno tako ali drugače. Bodimo optimisti," je sklenil direktor.

Ne spreglejte