Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2018,
10.42

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

12

Natisni članek

NPU Unistar LC UKC Ljubljana

Sreda, 30. 5. 2018, 10.42

5 let, 11 mesecev

Zaradi sumljivih poslov odletel prvi informatik UKC Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

12

UKC Ljubljana | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Po izbruhu afere zaradi domnevnega prirejanja razpisov UKC Ljubljana zapušča pomočnik generalnega direktorja za informatiko Peter Kolar.

"Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder in Peter Kolar sta danes podpisala sporazumno prekinitev delovnega razmerja," so za Siol.net potrdili v javnem zdravstvenem zavodu. Dodali so, da se je Kolar v UKC Ljubljana zaposlil septembra lani.

Kot smo prejšnji teden razkrili na Siol.net, se je Kolar znašel v jedru zgodbe o razpisih za nabavo informacijske tehnologije (IT), ki naj bi bili prirejeni po meri vnaprej izbranega ponudnika, podjetja Unistar LC. Te sume je vodstvo ljubljanskega UKC naznanilo policiji, kjer so nam potrdili, da zadevo obravnavajo.

V podjetju Unistar LC so vse očitke že prejšnji teden zanikali.

UKC Ljubljana
Novice Kriminalisti preiskujejo, ali so na UKC Ljubljana prirejali razpise

Sporni razpis za storitveni center

Kolarja je leta 2016 v kliničnem centru zaposlil tedanji generalni direktor Andraž Kopač.

Peter Kolar je bil pomočnik generalnega direktorja UKC Ljubljana za informatiko. | Foto: Mediaspeed Peter Kolar je bil pomočnik generalnega direktorja UKC Ljubljana za informatiko. Foto: Mediaspeed Skupaj z vodjo sektorja za informacijsko tehnologijo Milanom Črvom naj bi imela ključno vlogo pri pripravi enega od domnevno spornih razpisov. UKC Ljubljana je namreč iskal ponudnika, ki bi mu do leta 2022 zagotavljal nemoteno delovanje storitvenega centra, namenjenega učinkovitemu poročanju ter pomoči pri incidentih in drugih težavah.

Šlo bi za nekakšno osrednje IT-vozlišče v UKC, ki bi združevalo baze znanja in različnih zahtevkov za dostop do zdravstvenih storitev. Omogočalo bi tudi celovitejši pregled nad IT-sistemi v UKC in po potrebi zagotavljalo njihovo učinkovito nadgradnjo. Gre za posel, vreden okrog 1,3 milijona evrov.

Oditi je moral tudi Uroš Smiljić

Za podoben ukrep se je novo vodstvo UKC odločilo tudi prejšnji mesec, ko je izredno odpoved vročilo Urošu Smiljiću, ki so ga kriminalisti oktobra 2016 pridržali zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj, povezanih s preskakovanjem čakalnih vrst v UKC Ljubljana.

Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana | Foto: STA , Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana Foto: STA , Smiljiću so delovno razmerje odpovedali zaradi ukinitve delovnega mesta v enoti za evidentiranje sredstev, niso pa ga krivdno odpustili. Še pred tem je novo vodstvo UKC Smiljiću najprej odvzelo možnost parkiranja na službenem parkirišču.

Smiljić je bil sicer ob izbruhu afere oktobra 2016 skladiščnik v UKC. Ko je bil pridržan v kriminalistični preiskavi, so ga v službi suspendirali, zaradi suma več korupcijskih dejanj pa je bil zanj odrejen hišni pripor. Očitali so mu, da je za plačilo ljudem urejal hitrejše operacije in termine pri zdravnikih. Poleg Smiljića je bilo osumljenih še 12 fizičnih oseb in dve pravni osebi.

Novice Odpustili najbolj znanega skladiščnika v UKC #video

Kdo je Peter Kolar

Prvi pomembnejši položaj je zasedal na tedaj še državni Adrii Airways. Tam je bil pomočnik nekdanjega predsednika uprave Tadeja Tufka, proti kateremu je Adria pozneje vložila odškodninsko tožbo zaradi posla za dobavo goriva v Libiji, ki nikoli ni bil izveden. S tem naj bi bila družba oškodovana za več kot 300 tisoč evrov.

Po odhodu iz Adrie je služboval v Peku in Termah Čatež, kjer je bil njegov sodelavec Matjaž Tavčar, poslovni direktor Kirurške klinike. Prav Tavčar naj bi Kolarja leta 2016 pomagal pripeljati na položaj pomočnika generalnega direktorja.

Še pred tem je Kolar vodil tudi nekatera podjetja iz kroga lastnika Koloseja Sergeja Racmana.

Povezan je tudi z enim od večjih odkupovalcev zlata v Sloveniji, ki je deloval pod imenom Gold Center in imel več poslovalnic po državi. V letih od 2012 do 2014 je bilo podjetje prijavljeno na domačem naslovu Petra Kolarja v Logatcu in ustvarilo več kot pet milijonov evrov prihodkov od prodaje. Uradno je bilo v lasti Elvisa Bearzija.

Ne spreglejte