Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
13. 11. 2013,
14.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 13. 11. 2013, 14.43

7 let, 2 meseca

Združevanje milijardnih imperijev

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Združitev letalskih družb American Airlines in US Airways, ki je dobila zeleno luč, naj bi bila vredna kar 11 milijard ameriških dolarjev (približno četrtina slovenskega BDP), a še zdaleč ni največja.

Združitve in prevzemi so že dolgo del korporativnega sveta. Skozi zgodovino so tako nastala nekatera največja in najuspešnejša podjetja. Medtem ko so nekateri v poslovnem svetu privabili veliko pozornosti zaradi svoje velikosti in vpletenega kapitala, pa so drugi dvignili veliko prahu zaradi več milijard dolarjev vredne škode, povzročene delničarjem. Poglejmo nekaj največjih in najodmevnejših.

Denarni rekord med združitvami in prevzemi ima Vodafone AirTouch, ki je leta 1999 prevzel nemškega mobilnega operaterja Mannesmann AG za 202,8 milijarde ameriških dolarjev. Šlo je za sovražni prevzem, ki je v Nemčiji sprožil ostre proteste, saj Nemci niso bili zadovoljni s tem, da britansko podjetje prevzema prevladujočo vlogo na nemškem trgu. Pozneje so konglomerat razbili in prodali po delih. Vodafon je septembra letos prodal svoj 45-odstotni delež v podjetju Verizon Wireless svojemu partnerju Verizon Communications. Dogovor, ki je ocenjen na okoli 130 milijard ameriških dolarjev, bi bil največji v zadnjem desetletju in bi končal 13-letno, pogosto ne najlažje partnerstvo.

Dogovor tisočletja America Online (AOL) je Time Warner leta 2000 prevzela za 164,7 milijarde ameriških dolarjev. Posel so tedaj opisali kot dogovor tisočletja, podjetji pa sta upali, da bosta postali največje medijsko podjetje na svetu. Partnerstvo je utrpelo hud udarec, ko je počil t. i. dotcom mehurček in sta se leta 2009 razšli.

Delničarji so leta 2008 za 107,6 milijarde ameriških dolarjev prevzeli ameriški tobačni konglomerat Philip Morris International, ki je dotlej deloval v okviru skupine Altria. Ta je pred petimi leti sporočila, da bi imel PMI več svobode, če ne bi bil v lasti ameriške korporacije, glede morebitnih sodnih postopkov in zakonodajnih omejitev na vzhajajoči trgih. Delničarji Altrie so prejeli delnice PMI, ki je kotiral na londonski borzi in drugih trgih.

Tekmec nazdravljal neuspešnemu prevzemu Royal Bank of Scotland je leta 2007 za 98,5 milijarde ameriških dolarjev prevzela ABN-AMRO. RBS je predlagala dogovor, ki je zaslovel po vsem svetu. Na čelu konzorcija, ki je vključeval belgijsko banko Fortis in špansko banko Santander, je RBS izrinil tekmeca Barclays, ki je tudi pogledoval proti ABN. Prevzem se je leto pozneje skisal, saj je bila RBS zaradi krize prisiljena zaprositi za državno pomoč, da ne bi propadla. Prevzem se pogosto omenja kot eden glavnih razlogov, da je morala RBS prositi za pomoč, pri Barclays pa so odpirali šampanjec.

Farmacevtski velikan Pfizer je leta 2000 kupil Warner-Lambert za 90 milijard ameriških dolarjev, kar je ustvarilo drugega največjega proizvajalca zdravil na svetu. Pfizer se ni ustavil pri tem, tri leta pozneje je prevzel Pharmacia Corporation v želji, da bi razširil svojo bazo izdelkov in razvijal nova zdravila. Posel je bi ocenjen na 89,2 milijarde ameriških dolarjev. Podjetji sta skupaj predstavljali najhitreje rastoče in največ vredno farmacevtsko podjetje na svetu, kar je Pfizerju zagotovilo status svetovnega voditelja na tem področju.

Združili, kar je razdružila vlada Naftni velikan Exxon Corporation je leta 1998 prevzel Mobil Corp za 78,9 milijarde ameriških dolarjev. Nastala je multinacionalna naftna in plinska korporacija Exxon Mobil, ena največjih nasploh na svetu. Združitev je bila edinstvena v ameriški zgodovini, ker je ponovno združila dve največji podjetji iz sklada Johna D. Rockefellerja – Standard Oil Company of New Jersey/Exxon ter Standard Oil Company of New York/Mobil –, ki ju je skoraj stoletje pred tem prisilno razdružila ameriška vlada.

Farmacevt Glaxo Wellcome je leta 2000 v 76 milijard ameriških dolarjev vrednem poslu prevzel SmithKline Beecham in tako je nastalo največje podjetje za izdelovalo zdravil na svetu GlaxoSmithKline (GSK).

AT&T kupil lokalnega operaterja Korporacija Royal Dutch Petroleum je Shell Transport and Trading Company leta 2004 kupila za 74,6 milijarde ameriških dolarjev. Nastal je Royal Dutch Shell, ki ostaja eno največjih energetskih podjetij na svetu. Pred združitvijo je bil Shell v 60-odstotni lasti Royal Dutch Petroleum in 40-odstotni lasti Shell Transport & Trading.

AT&T je za 72,7 milijarde ameriških dolarjev leta 2006 pridobil BellSouth Corporation. Že do tedaj dominantni igralec na ameriškem telekomunikacijskem trgu je s pridobitvijo tretjega največjega lokalnega telefonskega podjetja v ZDA BellSouth pridobil dostop do skupaj 22 držav in 70 milijonov lokalnih uporabnikov.

Z združitvijo do finančnega giganta Citigroup Skupina Travel, ameriški finančni konglomerat, je v dogovoru, katerega vrednost je ocenjena na 72,6 milijarde ameriških dolarjev, leta 1998 prevzela bančnega velikana Citicorp. Nastalo je finančno-storitveno podjetje Citigroup, ki je dejavno v 140 državah po svetu. Desetletje po gigantski združitvi je banko zajela kreditna kriza in je bila prisiljena zaprositi za pomoč ameriške vlade.

Ne spreglejte