NATISNI PISAVA

Kako kupiti

Hrvaške kune

Avtor: Srdjan Cvjetović

V nekaterih državah, kjer dopustuje veliko Slovencev, evro (še vedno) ni zakonito plačilno sredstvo. Na tem seznamu je tudi Hrvaška.

V nekaterih državah, kjer dopustuje veliko Slovencev, evro (še vedno) ni zakonito plačilno sredstvo. Na tem seznamu je tudi Hrvaška. Pin It

Hrvaške kune je mogoče dobiti v Sloveniji skoraj tako preprosto, kot je na Hrvaškem mogoče zamenjati evre za kunsko gotovino. Če je pred časom veljalo, da je bilo nekoliko ugodneje zamenjati evre za kune na Hrvaškem, so zdaj menjalna razmerja slovenskih in hrvaških bank praktično enaka. Toda pozor: tudi med slovenskimi bankami je pri tečajih lahko kakšen odstotek razlike, kar, denimo, pri menjavi 500 evrov lahko nanese razlike za eno dobro pico, pijačo in sladoled – seveda odvisno od kraja, kjer bi si to želeli privoščiti.

Kun ni povsod na zalogi


Če se odločite za nakup hrvaških kun še pred odhodom, je treba vedeti, da vsaka enota slovenskih bank hrvaških kun nima vedno v svoji blagajni, kar zlasti velja za manjše enote. Zato je, če ne želite tvegati, zaželeno, da svoje namere o nakupu hrvaških kun v takih primerih napoveste v svoji izbrani banki kakšen dan prej. V večjih enotah bank boste kune največkrat dobili tudi brez napovedi, zlasti kadar gre za manjše zneske.

V primeru, da kune kupujete v enoti banke, kjer imate odprt svoj transakcijski (osebni, tekoči) račun, se vam z evrsko gotovino sploh ni treba ukvarjati – preprosto na okencu povejte želeni znesek kun, zanje pa bo bančni uslužbenec obremenil vaš račun z ustreznim evrskim zneskom.

Menjalnice na slovenski strani meje med slabšimi rešitvami


V bližini meje s Hrvaško so na slovenski strani pri večini mejnih prehodov še vedno menjalnice, te so v notranjosti Slovenije zaradi bistveno zmanjšanega povpraševanja po tovrstnih storitvah, odkar smo sprejeli evro, skoraj povsem izginile.
Toda če je v tolarskih časih veljalo, da so slovenske menjalnice praviloma ponujale boljše tečaje kot banke, so zdaj razmere – zlasti ob meji – največkrat drugačne. Če vam kljub vsem prizadevanjem ni uspelo dobiti kun pred prečkanjem meje, se praviloma ne splača ustavljati niti v menjalnicah blizu nje, saj boste v teh dobili le okoli sedem kun za en evro, včasih pa celo manj. Vsekakor preverite tečaj, preden se ločite od svojih trdo prigaranih evrov.

Neuradne menjave zaokrožene navzdol


Na Hrvaškem so menjalnice še vedno pogoste in velikokrat tudi primernejša izbira za menjavo evrske gotovine, tudi zato, ker nekatere hrvaške banke pri odkupu tuje gotovine zaračunajo eno- ali 1,5-odstotno menjalniško provizijo. Toda v turističnih krajih, hotelskih recepcijah, recepcijah avtokampov in podobnih krajih, kjer domačini ne menjajo denarja, bodo menjalnice izkoristile prednost svojega terena in praviloma ponudile manj ugodne tečaje – okoli sedem kun za en evro.

Prav toliko vam bodo priznali gostinci, prodajalci vstopnin in drugi, ki vam bodo tako na videz naredili uslugo in sprejeli evre, v bistvu pa bodo to največkrat naredili brez zakonske podlage in si za to odščipnili dobra dva odstotka. A če vam je tako ljubše, udobje pač ima svojo ceno, vedeti pa morate, da vam te možnosti marsikje ne bodo zagotovili.

Na avtocestah po uradnem tečaju, a z ostankom v kunah


Pri plačilu cestnin, mostnin in predornin na Hrvaškem bodo na cestninskih postajah sprejeli evrsko gotovino (vendar ne kovancev, manjših od pol evra ali evra) in jo obračunali po menjalniškem tečaju ene od hrvaških bank, a bodo preostanek vedno vrnili v kunah in ga pri tem, seveda, navzdol zaokrožili na celo kuno.

Nekatere cene turističnih storitev na Hrvaškem so sicer oglaševane v evrih, a uradno vam jih morajo zaračunati v domači valuti, torej kunah. Odvisno od uporabljenega menjalnega razmerja lahko tudi v takih primerih izgubite (ali pridobite) kakšen odstotek glede na to, s katero valuto plačujete.

Na bančne avtomate raje s kartico BA/Maestro


Zelo priročen način za nabavo hrvaških kun je dvig na hrvaških bankomatih, a ker Hrvaška (še) ni v evroobmočju, so provizije za dvig na hrvaških bankomatih praviloma občutno višje kot pri dvigih v državah članice evropske monetarne unije, kjer so te za bančne kartice (BA oziroma Maestro ali Visa Electron) izenačene z dvigi na bančnih avtomatih drugih bank v Sloveniji (torej če transakcijski račun, s katerega se dviga denar, in bančni avtomat, kjer se dviguje, nista v lasti iste banke).

Slovenske banke zaračunavajo nekoliko različne provizije za dvig s kartico transakcijskega računa (BA/Maestro), večinoma pa se gibljejo okoli enega odstotka dvignjenega zneska, pri čemer je najnižji znesek provizije slaba dva evra, najvišji pa okoli 20 evrov. Nekatere tuje banke (ne vse!), ki imajo svoje podružnice tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem, omogočajo tovrstne dvige na bančnih avtomatih sestrske banke kar brez provizije.

Pri dvigu s plačilnimi in kreditnimi karticami (Visa, MasterCard) tovrstnih oprostitev ni, pa tudi provizije so precej višje: od 3,5 do pet odstotkov, pri čemer se najnižji znesek provizije giblje okoli 10 evrov, najvišji pa okoli 100. Plačilne kartice so pač za plačevanje in ne za dvig gotovine.

Namesto gotovine tudi na Hrvaškem kartice


Sicer pa so plačilne in kreditne kartice pravzaprav najbolj praktično sredstvo za plačevanje blaga in storitev na Hrvaškem, saj jih sprejemajo domala povsod. V bifejih, kjer boste naročili samo kavico ali dve, z njimi najbrž ne bo šlo, sploh na kakšnem manjšem otoku, a za skoraj vse druge nakupe bodo plačilne in kreditne kartice prišle še kako prav: ne le, da boste imeli na skrbi manj kunske gotovine, temveč vam bodo s takim plačilom porabljene kune obračunali v evrih po ugodnejšem menjalnem razmerju, kot bi ga kjerkoli lahko dobili za gotovino. Udobje je torej lahko tudi ugodno.

Tečaji 9. julija 2010 za 1 EUR dobite kun za 1 EUR plačate kun
SLOVENIJA
Nova ljubljanska banka 7,0920 7,2170
Nova kreditna banka Maribor 7,1240 7,2430
SKB 7,1164 7,2666
Abanka 7,1360 7,2415
Gorenjska banka 7,1280 7,2850
Banka Koper 7,0812 7,2968
Gorenjska banka 7,1280 7,2850
Banka Celje 7,1322 7,2455
Volksbank 7,0410 7,3410
Unicredit Banka 7,0434 7,3359
Banka Sparkasse 7,1341 7,2341
Deželna banka Slovenije 7,0883 7,2883
Hypo Alpe Adria banka 7,0064 7,3657
Poštna banka Slovenije 7,0251 7,3536
Probanka 7,1149 7,2490
Raiffeisen banka 7,1555 7,3010
naključna menjalnica v Ljubljani 7,0500 7,3200
naključna menjalnica na Gorenjskem 7,0120 7,6800
na slovenski strani enega mejnega prehoda 7,0300 7,3000
HRVAŠKA
OTP banka 7,1136 7,2529
Privredna banka Zagreb 7,1400 7,2400
Primorska banka 7,1400 7,2600
Erste bank 7,1300 7,2300
Hrvatska poštanska banka 7,1350 7,2350
Splitska banka 7,1250 7,2350
Istarska kreditna banka Umag 7,1400 7,2450
Volksbank 7,1500 7,2500
Zagrebačka banka 7,1250 7,2500
Fina 7,1150 7,2150
menjalnica v središču Zagreba 7,1500 7,2000
Foto: Bojan Puhek/siol.net, BOBO
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Kako izbrati najboljši tiskalnik za svoj denar?

Tiskalnik, ki bo zadovoljil vaša pričakovanja, bo osrečil vse zaposlene v pisarni.

Kako do 1400 evrov mesečne rente za pokojnino?

Naredili smo izračun za tri osebe z različnimi dohodki in življenjskimi slogi: kako bi lahko najbolje oplemenitili svoje premoženje ter privarčevali za pokojnino, študij svojih otrok ali kar tako?

Učenje jezika brez učbenika in sedenja v učilnicah

Bokjšii način učenja tujih jezikov temelji na individualnem pristopu in prilagodljivosti.

5 navad finančno uspešnih ljudi

Uspešni poudarjajo, da so za dosego cilja potrebne dobre navade. Preberite pet nasvetov, ki vam bodo pomagali na poti do vašega finančnega cilja.

Trgujte z delnicami Appla

FXLider je za bralce Planet Siol.net zagotovil 50 evrov, namenjenih za trgovanje s ceno delnic Appla.

Znebite se očal za daljavo in bližino

Če se očal nikakor ne morete navaditi in vas ovirajo pri vsakodnevnih opravilih, se odločite za dolgotrajno rešitev in se jih znebite za vedno.

Razvijamo danes za jutri

Dnevi slovenske informatike 2015 bodo pokazali, da znamo in zmoremo biti uspešni z domačimi idejami doma in v svetu.

Razkrivamo skrivnosti uspešnega marketinga

Vabljeni na Fanfaro, največjo študentsko marketinško konferenco v Sloveniji, ki bo 15. aprila v Ljubljani.

Ujemi Dan za spremembe!

Fotografirajte prostovoljske akcije, ki bodo potekale 28. marca in sodelujte na fotografskem natečaju.

Fotogalerija
Po dveh tisočletjih mali zaklad iz rimskih časov ugledal luč dneva

Arheologe na Slovenski cesti v Ljubljani je danes razveselila dobro ohranjena najdba v grobu iz rimskih časov.

Metalka zastopstva servis

Specialisti za vaša profesionalna orodja. Od leta 1991!

Novi Passat. Evropski avto leta 2015

Udoben, dinamičen, kakovosten in izjemnega videza, vse to je Novi Passat. Vabljeni na testne vožnje.

Streha za 1 EUR!

Prav ste prebrali, 180 m2 strehe Gerard in toplotne izolacije je lahko vaše samo za 1 EUR. Kako? Vstopite!

oglasno sporočilo Zagotavlja