NATISNI PISAVA

Kako kupiti

Dijaške in študentske mesečne vozovnice

Avtor: Srdjan Cvjetović

Septembra se začne novo šolsko leto, oktobra pa akademsko. Dijaki in študentje, ki uporabljajo javni prevoz, bodo znova morali potrditi svoj status in podaljšati pravico do cenejšega prevoza.

Septembra se začne novo šolsko leto, oktobra pa akademsko. Dijaki in študentje, ki uporabljajo javni prevoz, bodo znova morali potrditi svoj status in podaljšati pravico do cenejšega prevoza. Pin It

Čeprav se postopek in stroški izdelave vozovnice malenkostno razlikujejo med prevozniki, pa je skupni imenovalec ta, da morajo dijaki in študentje izpolniti predpisane obrazce, ki potrjujejo njihov status dijaka oziroma študenta za naslednje leto, in jih potrditi v svoji izobraževalni ustanovi.

Tega, na njihovo žalost, ni treba storiti uporabnikom tistih mestnih prevoznikov, ki nimajo predvidenih cenejših dijaških in študentskih mesečnih vozovnic (za tolažbo, gre večinoma za mesta, kjer je strošek mesečne vozovnice že v osnovi razmeroma nizek). Vsak prevoznik namreč po lastni presoji določi morebitni komercialni popust, temu pa se v primeru, da se dijak oziroma študent šola zunaj kraja svojega stalnega prebivališča, prišteje zakonsko opredeljena državna subvencija. Nekatere občine podeljujejo dodatne občinske subvencije.

Enotna obrazca za državno subvencijo


Pravico do omenjene državne subvencije imajo vsi dijaki in redni študentje, ki so državljani Slovenije, pa tudi izredni študentje, ki so brezposelni in niso prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje kot iskalci zaposlitve.

V primeru primestnega in medkrajevnega prevoza – bodisi z avtobusom ali vlakom – je treba izpolniti obrazec Vloga za dodelitev subvencije k ceni mesečne vozovnice. Na voljo je, posebej za dijake in posebej za študente, na prodajnih mestih prevoznikov, večina pa ga ponuja tudi na svojih spletnih straneh. Obrazca državne subvencije sta enaka za vse prevoznike, pravilnost navedenih podatkov pa lahko preveri ministrstvo, ki subvencije podeljuje.

Najnižja subvencija je sedem odstotkov ...


Prvi del obrazca državne subvencije potrdi izobraževalna ustanova. V drugem delu pa starši, če gre za mladoletnika, oziroma polnoletni dijak ali študent izpolnijo podatek o razmerju bruto mesečnega dohodka na družinskega člana in povprečne mesečne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji. Ta podatek se prepiše z druge strani odločbe o otroškem dodatku, na podlagi tega pa se upravičenci uvrščajo v razrede.

Vsakemu redno šolajočemu dijaku in študentu pripada sedemodstotna subvencija, ki jo zagotavlja pristojno ministrstvo in jo mesečno nakazuje prevozniku.

... najvišja pa 50 odstotkov


Subvencija se poveča na 17 odstotkov, če je omenjeno razmerje v razponu nad 30 do 55 odstotkov, ali 30 odstotkov, če je omenjeno razmerje med 15 in 30 odstotkov. Za tiste, katerih dohodek na družinskega člana ne dosega 15 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenega v Sloveniji, bo subvencija znašala 50 odstotkov.

Ker se subvencija uveljavlja poleg morebitnega komercialnega popusta posameznega prevoznika, bo tako študent, ki je deležen najnižje subvencije, za mesečno vozovnico med Vrhniko in Ljubljano plačal 87 evrov in nekaj drobiža, tisti z največjo pa slabih 28 evrov.

Da le ne bo preveč preprosto, še ...


Če je razdalja od kraja stalnega bivališča do kraja šolanja nad 40 kilometrov, se vsem razredom subvencija poveča za 10 odstotkov in nato še za 10 odstotkov za razdalje nad 60 kilometrov, a se obenem zniža za 50 odstotkov, če ima dijak ali študent višjih šol, ki potuje nad 60 kilometrov, možnost bivanja v dijaškem domu, pa je ne izkoristi.

Do zdaj omenjena pravila se ne uporabljajo za upravičence, ki v štipendiji dobivajo dodatek za prevoz. Njim pripada izhodiščna subvencija v višini 17 odstotkov cene prevoza, ta pa se poveča v primeru, da bi jim po zgornjih merilih pripadala višja subvencija kot pavšalna 17-odstotna subvencija, povečana za prejeti dodatek za prevoz. Sliši se zapleteno, a na prodajnih mestih prevoznika, kjer se je treba oglasiti enkrat mesečno, (načeloma) dobro vedo, kako je treba izračunati končno ceno za uporabnika.

Vlogo prevozniku, ki vse izračuna


Izpolnjeni in potrjeni obrazec državne subvencije upravičenec (hkrati z obrazcem morebitne občinske subvencije) predloži prodajnemu mestu prevoznika, ki takoj izračuna ustrezno ceno. Ob prvem nakupu mesečne vozovnice je treba poravnati tudi strošek elektronskega medija oziroma brezkontaktne kartice, ki jo je mogoče uporabiti tudi po končanem šolanju, denimo za splošne mesečne vozovnice. Pri nekaterih prevoznikih se strošek medija obravnava kot kavcija in se ob vračilu medija vrne v celoti, pri nekaterih se vrne le del, pri nekaterih (npr. v Ljubljani) kupljene kartice ni mogoče vrniti. Pri večini prevoznikov je elektronski medij mogoče uporabljati le v povezavi z osebnim dokumentom, nekateri prevozniki pa na kartico vendarle natisnejo tudi fotografijo uporabnika.

Poletni priboljšek


Ministrstvo dijakom subvencionira prevoze od 1. septembra do 30. junija tekočega šolskega leta, študentom pa od 1. oktobra do 31. julija akademskega tekočega leta. A to še ne pomeni, da bodo šolajoči poleti morali plačati redne cene prevozov: večina prevoznikov, tako v primestnem in medkrajevnem kakor tudi v mestnem prometu, imetnikom šolskih vozovnic omogoča brezplačne prevoze tudi v poletnih mesecih, če so vse prejšnje mesece šolskega oziroma akademskega leta imeli mesečne vozovnice. Neredko pa že junijska šolska mesečna vozovnica velja kar do konca avgusta.

V mestnem prometu zelo različno


Pri mestnem prevozu pa se razmere med slovenskimi mesti (ki ga sploh imajo) precej razlikujejo – od tistih, ki imajo povsem brezplačen mestni prevoz za vse, kot je to v Novi Gorici, do tistih, ki organiziranega mestnega prevoza nimajo, temveč ga opravljajo v okviru primestnega prometa (npr. Celje).

Nekateri mestni prevozniki (npr. v Ljubljani) za pridobitev znižane šolske mesečne vozovnice oziroma potrditev statusa zahtevajo enak obrazec kot za državno subvencijo, čeprav je ta namenjena le tistim, ki se šolajo zunaj kraja stalnega bivališča. A je prav v Ljubljani cena šolske mesečne vozovnice vendarle precej nižja v primerjavi s splošno.

V Ljubljani tudi brez obiska potniške blagajne


V prestolnici, kjer je cena šolske mesečne vozovnice v mestnem prometu za vse enaka, pa študentje, dijaki in učenci lahko svojo pravico do nakupa uredijo tudi brez obiska potniške blagajne in se tako izognejo zloglasno dolgim septembrskim vrstam. Pogoj je že izdana terminska kartica Urbana, ki jo je mogoče podaljšati na kateremkoli Urbanomatu en teden po tem, ko ustrezno izpolnjene predpisane obrazce po pošti pošljete na naslov mestnega prevoznika. Kot so med drugim zapisali v podrobnejših navodilih, pa je poenostavljen postopek posebej prijazen za osnovnošolce, ki jim bo pravica veljala vse do konca osnovnošolskega izobraževanja in bodo, če se jim ne bo tako hudo ponesrečilo, da bodo morali kak razred osnovne šole ponoviti, naslednjo potrditev morali opraviti šele ob prvem vpisu v srednjo šolo.

Primerjava cen splošnih in šolskih mesečnih vozovnic pri slovenskih mestnih prevoznikih

Viri: spletne strani in klicni centri prevoznikov

Članstvo v fitnes centru

Morda tega niste vedeli, a v zadnjem desetletju se je neverjetno razširilo zanimanje za redno telesno aktivnost, oblikovanje izklesane postave in zdravo prehranjevanje.

Prevoz pohištva

Opremljanje stanovanja ni samo finančni in psihološki zalogaj, pogosto se zatakne tudi pri logistiki.

Vino

Čeprav se sliši preprosto, je lahko nakup vina precej zapleten postopek, zato vam bomo poskušali svetovati, kje in kako kupiti dobro vino za ne previsoko ceno.

Foto: Tina Deu/siol.net, Matjaž Rušt/siol.net, Žiga Ponikvar/siol.net
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Podarjamo 12 štipendij za MBA!

Prijavite se na 10. natečaj za štipendije za programa Executive MBA in MBA za leto 2015.

Zakaj je s poslom enako kot z vožnjo avtomobila?

Poslovno okolje je živ organizem, ki potrebuje sprotno prilagajanje razmeram na trgu.

Od zasebne prakse prek hipnoze do študija

Si želite postati psihoterapevt? Vsa znanja za ta poklic so zbrana na enem mestu.

Najsodobnejša oblika Aspirina že na voljo v Sloveniji

Pred kratkim je na slovenski trg prišla najsodobnejša oblika Aspirina s povsem novo tehnologijo. Novi Aspirin je izdelan z mikroaktivno tehnologijo, ki mu omogoča dvakrat hitrejše blaženje bolečin.

Novi Renault Espace

Personalizirajte svojo vozniško izkušnjo. Nov užitek vožnje z Espaceom odlikuje najsodobnejša tehnologija.

Kaj spada v domačo lekarno?

Ob neodgovorni uporabi so lahko tudi najbolj nedolžni analgetiki nevarni.

Petdeset odtenkov DIGGITA (VIDEO)

Oglejte si kolaž vseh del, ki se potegujejo za zlate in velike nagrade DIGGIT.

29. in 30. maja ne zamudite že 4. Kongresa podjetnikov Slovenije v Portorožu

Podjetniki se želijo povezovati, si medsebojno izmenjavati izkušnje in si vzajemno pomagati. To je poslanstvo tudi letošnjega, že 4. Kongresa podjetnikov Slovenije.

Za boljši spanec preverite boniteto

Ena glavnih težav slovenskega poslovnega okolja je plačilna nedisciplina, ki je posledica strukturnih težav financiranja podjetij, tj. previsoke zadolženosti in neustrezne ročnosti virov sredstev.

Fotogalerija
V Ljubljani frčalo perje: na Prešernovem trgu stres sproščali s pretepanjem

Na ljubljanskem Prešernovem trgu se je zgodil boj z blazinami. Izkazal se je za dober način spopadanja s stresom sodobnega načina življenja, poleg tega pa je imel tudi dobrodelno noto.

Tena Lady razveseljuje!

Sodeluj v nagradni igri in se poteguj za sesalec iRobot. Vsak teden pa bomo podarili tudi 50 eko vrečk!

Atraktivni Kia Pro_cee'd že za 99 EUR mesečno

Pohitite, količina vozil je omejena! Kia - največ avta za vaš denar.

Zaslužite s svojim mnenjem!

Postanite član Ipsos Spletnega Kluba in rešujte spletne ankete.

oglasno sporočilo