Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 2. 2012,
8.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 28. 2. 2012, 8.14

6 let, 7 mesecev

Kako kupiti namizno družabno igro

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Morda je analogni zabavi v računalniški dobi res odklenkalo, a zlobno režanje nejevernim soigralcem ob partiji igre Človek ne jezi se še vedno poskrbi za sproščanje endorfinov.

Tokratni prispevek se sicer ne bo osredotočil na igre, pri katerih glavno vlogo igrata le sreča in gravitacija, temveč na tiste, ki spodbujajo kreativnost in strateško razmišljanje, ter krepijo um.

Monopoly S kraljem namiznih družabnih iger, ki smo ga prevzeli od Američanov, se je verjetno srečal že vsakdo, verjamemo tudi, da si nemalo slovenskih gospodinjstev lasti eno od različic (bodisi moderno obliko bodisi staro jugoslovansko priredbo, ali pa tisto za mlajšo populacijo).

Kot namiguje samo ime, se igralci (teh je od dva do šest) z nakupi polj na igralni površini, ki predstavljajo posestva, in njihovo urbanizacijo s hiškami in hoteli trudijo vzpostaviti nepremičninski monopol nad ostalimi udeleženci. Lastniki figuric, ki se po metu kocke ustavijo na zasebni površini, z apoeni poravnajo strošek najemnine, zmaga pa gre tistemu, ki si lasti največje število nepremičnin in ima žepe ustrezno polne bankovcev.

Dogajanje dodatno popestrijo vlečne kartice, ki nudijo določene bonuse in maluse, tajkune pa je mogoče tudi zabrisati v ječo.

Activity Priljubljenost dotične igre je v zadnjih letih eksponentno naraščala, saj predstavlja enega od načinov, kako zamotiti dolgočasne sorodnike na obisku.

Tudi škatla z Activityjem vsebuje igralno ploščo, figurice in kocko, toda prava zvezda so kartice, na katerih so zapisani pojmi, ki jih morajo igralci, razdeljeni po skupinah (sodeluje jih lahko od 3 pa do 16), opisati z besedami (seveda ni dovoljeno neposredno poimenovanje), narisati (brez črk in številk) oziroma pokazati s kriljenjem z okončinami.

Na srečo je mogoča izbira težavnosti – mačko zna namreč narisati slehernik, s kretnjami opisati fotosinteze pač ne!

Scrabble Hasbrova zaščitena blagovna znamka je najbolj popularna besedna igra na svetu – po grobih ocenah jo samo v ZDA poseduje vsako tretje gospodinjstvo.

Osnova za udejstvovanje so največ štirje igralci, igralna površina, ki jo tvori 225 kvadratkov, in vrečica s sto ploščicami, ki predstavljajo posamezne črke. 98 je vnaprej določenih, 2 prazni pa lahko uporabite namesto katerekoli črke. Vsak udeleženec na slepo izbere 7 črk in iz njih na igralni plošči v vodoravni ali navpični legi skuje besedo. Vsaka črka je vredna določeno število točk, njihov seštevek pa določi vrednost besede (ki se lahko v skladu z oznakami na podlagi dodatno zviša).

Morda se ne sliši razburljivo, a partije Scrabbla se pogosto izrodijo v napeto prerekanje o ustreznosti besed "muftčen" in "krimža".

Naseljenci otoka Catan Populariziranje neobljudenega otoka je relativno nova družabna igra (1995), a je v res kratkem času dobila na tisoče privržencev, ki se vsako leto pomerijo tudi na uradnih turnirjih.

Kdor je igral računalniški Civilization oziroma spletni Travian, se bo na heksagonalni (šesterokotni) plošči počutil kot doma, saj gre za igro upravljanja z ozemljem, gradnje naselbin, novačenja vojakov in mešetarjenja z različnimi surovinami. Zmaga tisti igralec, ki zbere deset točk, te pa so dodeljene glede na število in vrsto zaselkov (vas je vredna eno, mesto dve točki), velikost vojske in različne infrastrukturne dosežke.

Naenkrat se lahko "udarijo" štirje igralci, mogoče pa je dokupiti razširitvene komplete, ki kvoto udeležencev dvignejo na šest.

Twister

Ni ravno "namiznica", saj za igranje potrebujete veliko ravno površino, a se odkupi s smeha polnimi situacijami. Je tudi edina igra na spisku, pri kateri se lahko poškodujete, če ste preveč nerodni.

Na plastični igralni podlagi je dvajset krogcev štirih barv, na katere morajo igralci (največ štirje) v skladu z vrtljivim kazalcem na barvni lestvici, ki določa potek dogajanja, izmenično polagati ude. Ponavadi se kriza začne po nekaj minutah, saj začne ob polni udeležbi zmanjkovati krožcev, prostora in ravnotežja, za nameček pa niso tako redke peripetije, ko eden od akrobatov svoj obraz potisne tja, kamor si najmanj želi.

Zmaga tisti, ki najdlje ostane na vseh štirih oziroma treh, opiranje na komolce in kolena pa je najstrožje prepovedano!

Družabni lego strički Svoj kos "namizniške" pogače si želi odrezati tudi Lego, ki je pred dvema letoma začel trg zalagati z lastnimi družabnimi igrami. V naših trgovinah je najti več kot deset različnih, laiku pa bo zagotovo najbolj zanimiva četverica iz niza Lego Heroica, ki nas popelje na pustolovščino v zaklet grad, zloveščo jamo, strašljiv gozd in osamljen zaliv, sledilo pa bo še pet prizorišč. Cilj vseh je ugonobitev pošastkov, uspešnost pa določa met kocke. Igralno površino seveda sestavite sami, fino pa je, da kompleti vsebujejo mnogo edinstvenih kock, ki jih je mogoče uporabiti tudi pri samostojni gradnji.

Call of Duty na stranskem tiru Namizne družabne igre boste skoraj zagotovo našli v trgovinah z otroško opremo, drogerijah Müller (kajpak na oddelku z igračami), spletni trgovini Črna luknja in vseh super- ter hipermarketih po Sloveniji. Cene za vse zgoraj omenjene (pa tudi marsikatero drugo, ki je nismo opisali) se gibljejo med dvajsetimi in tridesetimi evri, če je strošek upravičen, se odločite sami. Še apel vsem, ki bi morda poizkusili – odložite že vendar miško in pokličite prijatelje, zagotovo se vsaj enemu izmed njih na omari praši zbledela kartonska škatla s figuricami.

Ne spreglejte