Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2011,
7.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

IMF Francija

Sreda, 18. 5. 2011, 7.14

8 let, 1 mesec

Meteorski padec Strauss-Kahna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prosti pad, ki si ga je privoščil Dominique Strauss-Kahn, vodja IMF-a, je stresel omenjeno institucijo, finančne trge, Francijo. Premočan tresljaj zaradi enega samega človeka.

Če pozabimo na to, da se je DSK, kot ga pravzaprav imenuje ves medijski svet, domnevno spozabil očitno več kot zgolj enkrat, lahko ugotavljamo, da se je tokrat ujel tam, kjer s temi rečmi ni šale. V ZDA. Kar je šokiralo njegove politične in siceršnje zaveznike, ni bilo toliko povezano z obtožbami, temveč z dejstvom, da so ga na sodišče privedli v lisicah in da je bil to zelo težak prizor, ki bi utegnil biti celo v nasprotju s francosko zakonodajo. Padec iz tri tisoč dolarjev vrednega apartmaja v zapor na Rickers Islandu je sicer sramoten že tako ali tako, brez televizijskih kamer in brez lisic. Domnevno spuščenih hlač je DSK razgalil predvsem to, da je svet financ, kot ga poznamo, očitno izrazito odvisen od zmernosti in vzdržnosti le malega števila ljudi. Surrealistične so bile izjave Evropske komisije, ki je dala vedeti, da pričakuje kontinuiteto delovanja Sklada in da prijetje DSK ne bo vplivalo na odločitve o finančni pomoči državam z evrom. Z vsem dolžnim spoštovanjem, a v zgodovini so številne nenadomestljive že nadomestili, in kar je pomembno, brez večjih pretresov. Res pa je, da je čas dokaj neprimeren, saj je na mizi znova dodatna pomoč Grčiji, kjer naj bi prav DSK odigral pomembno vlogo. Tresli so se v Grčiji, nemara na Portugalskem, a težko je verjeti, da bi odsotnost sicer prepričljivega politika in izjemnega finančnika razmere tako poslabšala, da pomembnih dogovorov ne bi mogli sprejeti. Z resnim obrazom bi morali tistim, ki ostajajo, povedati, da bi bilo to preprosto nesprejemljivo.

Surrealistične so tudi besede vodje evroskupine Jean-Clauda Junckerja, ki ga sicer nekateri že označujejo za gospodarja laži, saj je zamolčal tisti tajni sestanek v Luksemburgu in njegovo vsebino. Še pred tem je v Bruslju javno razložil, da je naklonjen pogovorom o evru v temnih, tajnih sobah. Daleč o transparentnosti, daleč od jasnosti, kar je … Menda pomembno za stabilnost valute, mar ne? Juncker je bil zelo žalosten in razburjen in je ugibanja in že tudi razprave ter predloge o nasledniku Strauss-Kahna na čelu Mednarodnega denarnega sklada označil za nedostojne. Številni namreč že iščejo njegovega naslednika, med drugimi se omenja tudi nekdanjega britanskega premierja Gordona Browna in pa francosko finančno ministrico Christine Lagarde. Za prvega sicer nekateri britanski mediji že pišejo, da je Veliki Britaniji nakopal tako visok dolg, da jo je zajela bistveno težja recesija kot nekatere druge države.

Še najbolj neprepričani so v Franciji njegovi socialisti, ki so se krepko zanašali na možnost, da bi DSK, ki je prednjačil praktično pri vseh javnomnenjskih raziskavah, napovedal svojo kandidaturo na predsedniških volitvah prihodnje leto. Zdaj bodo iskali novega protikandidata predsedniku Nicolasu Sarkozyju in Marine le Pen, doslej napovedane možnosti ne prinašajo uspeha. Stranka je v šoku. Verjeli so v človeka, ki (domnevno) ni zmogel držati hlač na sebi. Zanj je, ne glede na to, kako bo dejansko končal, očitno politične kariere konec, za opozicijske socialiste to bržčas pomeni še en mandat v opoziciji.

Ne spreglejte