NATISNI PISAVA

Slovenija ima novo vlado

Avtor: STA

Ljubljana - Poslanke in poslanci so s 56 glasovi za in 30 proti potrdili listo 18 ministric in ministrov, ki bodo sestavljali vladno ekipo premiera Boruta Pahorja.

Poslanke in poslanci so s 56 glasovi za in 30 proti potrdili listo 18 ministric in ministrov, ki bodo sestavljali vladno ekipo premiera Boruta Pahorja. Pin It

Novoimenovani ministri, ki bodo sestavljali deveto slovensko vlado po osamosvojitvi, so zaprisegli pred državnim zborom. Ministrsko ekipo so na javnem glasovanju - poslanci so glasovali o kandidatni listi kot celoti - podprli poslanci SD, Zares, DeSUS, LDS in SNS ter poslanca narodnih skupnosti, nasprotovali pa so ji v SDS in SLS. Poslanke in poslanci so o predlagani ministrski ekipi razpravljali devet ur. Poslanci koalicije so v razpravi pred glasovanjem ministrsko ekipo večinoma ocenjevali kot dobro, opozicijski pa so opozarjali predvsem na preveč ohlapen koalicijski sporazum. Sporni so se jim zdeli tudi nekateri ministrski kandidati.

"Ministri so suverene osebnosti"


Premier Pahor se je poslankam in poslancem zahvalil za izkazano zaupanje, ki presega obseg glasov koalicijskih strank. "Vlada je sicer koalicijska, delovala pa bo kot vlada Republike Slovenije," poudarja Pahor in dodaja, da bo imela nova vlada pred očmi interese vseh ljudi. Kot pravi, ta vlada razume, da gre v čas negotovosti in se zavezuje politiki konsenza, da bi "kot reprezentanca Slovenijo popeljali v klub najbolj razvitih in solidarnih držav". Novoimenovani ministri bodo po Pahorjevih napovedih delali po svoji vesti, zato ne pričakuje, da bodo vedno ravnali tako, kot jim bo sam predlagal, saj so suverene osebnosti. Sicer pa je napovedal, da se bodo tako on kot njegova ministrska ekipa v parlament vračali vsakič, "ko bodo menili, da so k temu poklicani".

Pahor se je še zahvalil dosedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši in njegovi ministrski ekipi. Dediščina te vlade namreč po njegovem mnenju omogoča, da se z gospodarsko krizo soočijo bolje pripravljeni. Janši se je tudi zahvalil, ker je v zadnjem mesecu z njim usklajeval vprašanje reševanja gospodarske negotovosti ter zunanjepolitična vprašanja.

V vladi je sedem nestrankarskih ministrov


Vladna ekipa, ki jo sestavljajo koalicijske stranke SD, Zares, DeSUS in LDS, skupaj s predsednikom vlade šteje 19 članov, med njimi je pet žensk in sedem nestrankarskih ministrov. Novoizvoljeni ministri so že zaprisegli, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti ter z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije. S potrditvijo kandidatne liste se šteje, da je vlada nastopila funkcijo.

Novi ministri in ministrice:


Ministrstvo za finance Franc Križanič, ministrstvo za notranje zadeve Katarina Kresal, ministrstvo za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ministrstvo za pravosodje Aleš Zalar, ministrstvo za obrambo Ljubica Jelušič, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, ministrstvo za gospodarstvo Matej Lahovnik, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik, ministrstvo za kulturo Majda Širca, ministrstvo za okolje in prostor Karl Erjavec, ministrstvo za promet Patrick Vlačič, ministrstvo za šolstvo in šport Igor Lukšič, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, ministrstvo za zdravje Borut Miklavčič, ministrstvo za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Po prisegi nove vlade je dosedanji premier Janez Janša predal posle novemu premieru Borutu Pahorju. Ob tem mu je izročil tudi poročilo o delu vlade v letih 2004-2008 in mu zaželel uspešno delo. Janša je poudaril, da naslednji vladi zapuščajo "solidno podlago". Pahor pa se je Janši zahvalil za sprejetje povabila k razmisleku o partnerstvu za razvoj. Janša se je uvodoma zahvalil tudi dosedanji vladi, ki je, kot je spomnil, "nosila precej težko breme, vključno z izzivom vodenja Evropske unije". Rezultate zadnjih štirih let Janša ocenjuje kot dobre. Po njegovih besedah je bilo namreč "okrog 80 odstotkov tega, kar je bilo načrtovano, narejenega".

Pahor: Iskali bomo konsenz v DZ


"Veseli bomo, če bomo ob koncu tega mandata, ki se danes začenja, lahko imeli pred sabo rezultate, ki bodo primerljivi temu, kar je bilo doseženo v teh štirih letih," je še dejal Janša. Novi premier Borut Pahor pa se je Janši zahvalil za njegovo sprejetje povabila, "da skupaj razmislimo o primerni obliki partnerstva za razvoj v naslednjih štirih letih". Pahor je poudaril tudi Janševo delo na položaju predsednika vlade ter pri tem opozoril, da "nova vlada sprejema odgovornosti z gospodarstvom v dobri kondiciji". Pahor je spomnil tudi na to, da se je kot premier zavezal, "da bomo glede vseh najpomembnejših stvari iskali konsenz v državnem zboru". Pri tem pričakuje konstruktivne kritike in predloge opozicije. "Moja zaveza je, da te boljše predloge, če jih bomo tako ocenili, tudi sprejmemo," je dodal.

Golobič: Velika odgovornost, Erjavec: Že na začetku veliko dela


Novi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je povedal, da je ministrska funkcija zanj nekaj novega. "Gre za novo občutje, v katerem se skušam znajti, vsekakor pa gre tudi za občutek velike odgovornosti," je dejal. Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je dejal, da ministrstvo za okolje že na začetku čakajo zahtevne naloge. Kot je poudaril, pa ima "rad resorje, kjer je treba trdo delati in kjer lahko tudi pokažeš kakšne rezultate".

Kresalova: Kritike niso upravičene, Jelušičeva: Varnost je nadstrankarska


Nova ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je dejala, da se veseli dela, ki jo čaka. Prepričana je, da večina kritik s strani opozicije na njen račun ni bila upravičena in da bo lahko svoje delo opravljala po zelo visokih standardih. Ob tem je dodala, da se bo trudila, da bo vzor policistom. Ko gre za vprašanje varnosti, je treba slišati čisto vse državljane in državljanke, pa dejala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Poudarila je, da sta državna in mednarodna varnost "nadstrankarski". Med prvimi se bo lotila zadeve Patria, ki po njenem mnenju ne potrebuje politične, ampak strokovno presojo.

Že dan po imenovanju, v soboto, se bo nova vlada sestala na svoji prvi, ustanovni seji. Na njej bo ministrski zbor med drugim imenoval državne sekretarje na ministrstvih in v kabinetu predsednika vlade ter pripravil spremembe zakona o dohodnini in zakon o davku od dohodkov pravnih oseb, ki predvidevata davčne olajšave za podjetja.

Vlada je najvišji organ državne uprave


Vlada kot najvišji organ državne uprave sicer v skladu z ustavo, zakoni in drugimi akti določa, usmerja in usklajuje izvajanje politike države. V ta namen izdaja predpise in sprejema druge pravne, politične, ekonomske, finančne, organizacijske in druge ukrepe, ki so potrebni za zagotovitev razvoja države in za urejenost razmer na vseh področjih iz pristojnosti države. Državnemu zboru pa predlaga v sprejem zakone, državni proračun, nacionalne programe in druge

Namesto novih ministrov nadomestni poslanci

Namesto novih ministrov nadomestni poslanci

Sedem novoimenovanih ministric in ministrov premiera Boruta Pahorja se bo na čela vladnih resorjev preselilo iz poslanskih klopi. V parlamentu jih bodo zato zamenjali nadomestni poslanci. Zakon o poslancih namreč določa, da poslanec, ki je bil izvoljen za predsednika vlade ali imenovan za ministra, v času, dokler opravlja to funkcijo, ne more opravljati funkcije poslanca, funkcija pa mu miruje. V tem času opravlja funkcijo poslanca tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen prvi poslanec. Nadomestni poslanec mora sicer Državni volilni komisiji sporočiti, ali soglaša s prevzemom funkcije, nato pa ga potrdi državni zbor.

V DZ odslej predsednik Krščanskih socialistov


Iz vrst Socialnih demokratov so bili na ministrske funkcije imenovani trije poslanci. Franca Križaniča, ki je postal minister za finance, bo v poslanskih klopeh nadomestil predsednik Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna, namesto novega prometnega ministra Patricka Vlačiča pa bo v poslanske klopi sedel predsednik obrtno-podjetniške zbornice Miroslav Klun.

Na mesto šolskega ministra Igorja Lukšiča bi moral sesti dosedanji poslanec SD Milan M. Cvikl. Ker pa naj bi po napovedih postal generalni sekretar vlade, bo Lukšiča predvidoma zamenjala nekdanja poslanka Silva Črnugelj. Za ministre so bili imenovani tudi trije poslanci Zaresa. Namesto predsednika stranke Gregorja Golobiča, ki je postal minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, se bo v državni zbor vrnila Cveta Zalokar Oražem. Novo ministrico za kulturo Majdo Širca bo zamenjal kulturni delavec Vito Rožej, ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika pa bo nadomestil Alojz Posedel, ki je bil poslanec že v minulem mandatu.

Draško Veselinovič naj ne bi sprejel poslanskega sedeža


Tudi predsednica LDS Katarina Kresal bo zapustila poslanske klopi, saj je bila imenovana na položaj notranje ministrice. Glede na volilni izid naj bi jo nadomestil nekdanji direktor Ljubljanske borze Draško Veselinovič, ki pa naj poslanske funkcije ne bi sprejel, pač pa ostal na čelu Deželne banke Slovenije. V tem primeru se bo v parlament vrnil dolgoletni poslanec Anton Anderlič. Nadomestni poslanec sicer deluje kot "polnovredni" poslanec z vsemi obveznostmi in pravicami. Tako je tudi upravičen do poslanske imunitete in do enoletnega nadomestila za plačo po prenehanju funkcije. V primeru vrnitve prvoizvoljenega poslanca nazaj v državni zbor pa nadomestnemu poslancu preneha njegov mandat.

Foto: STA, BOBO
Video: Info TV
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.

Katera funkcionalna znanja so nujna za boljšo zaposljivost?

Osnovna pismenost za učinkovit vstop na zaposlitveni trg ni dovolj. Delodajalci pričakujejo visoko funkcionalno pismenost.

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

oglasno sporočilo