0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Obtožnici zoper Gutmana in Erjavca zaradi afere Patria

Avtor: STA, siol.net

Ljubljana - Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala je zaradi afere Patria vložila obtožni predlog zoper nekdanjega načelnika generalštaba Albina Gutmana in ministra Karla Erjavca.

0
0
0
0
0
Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala je zaradi afere Patria vložila obtožni predlog zoper nekdanjega načelnika generalštaba Albina Gutmana in ministra Karla Erjavca. Pin It

Kot so zapisali v skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, je obtožni predlog vložen v zvezi s podpisano pogodbo za nakup srednje kolesnih oklepnih vozil 8x8. Predkazenski postopek je po njihovih navedbah le delno zaključen, državno tožilstvo in policija pa z delom nadaljujeta. Predlog je bil po delno zaključenem predkazenskem postopku vložen zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 262. členu kazenskega zakonika. Po starem zakoniku je za nevestno delo v službi zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta.

Gutman za zdaj brez komentarja


Kot so pojasnili na ministrstvu za obrambo, nekdanji načelnik Generalštaba SV Albin Gutman obvestila o tem še ni prejel, zato zadeve za zdaj še ne komentira.

Albin Gutman Albin Gutman

Za Erjavca vložitev obtožnega predloga zelo nenavadna


Nekdanji minister za obrambo Karl Erjavec je informacijo, da naj bi posebna tožilska skupina proti njemu vložila obtožni predlog, ocenil kot "zelo nenavadno". Pričakoval bi, da bi skupina tožilcev ugotovila morebitne podkupnine in premoženjsko korist, vendar "očitno tega ne morejo ugotoviti v tej zadevi". Erjavec je sicer pojasnil, da uradnih informacij o obtožnem predlogu nima, razen informacij, ki jih je prejel od novinarjev.

Od posebne skupine tožilcev, ki se ukvarja z organiziranim kriminalom, bi Erjavec sicer pričakoval, da bo ugotovila, ali je šlo za korupcijo. Ker tega ne morejo ugotoviti, so očitno vložili omenjen obtožni predlog. Je pa po mnenju Erjavca nenavadno, da obtožni predlog za takšno dejanje vlaga posebna skupina tožilcev za preiskovanje organiziranega kriminala.

Karl Erjavec Karl Erjavec

"Svoje delo sem opravljal vestno"


Nekdanji minister za obrambo ob tem pojasnjuje, da gre najbrž za posledico ovadbe Sistemske tehnike proti njemu, češ da je nevestno delal v službi in prekoračil uradna pooblastila. "Očitno glede prekoračitve uradnih pooblastil ni bilo elementov kaznivega dejanja," pravi Erjavec. Glede druge obtožbe pa nekdanji obrambni minister odgovarja, da je tako kot minister za obrambo kot zdaj v vlogi ministra za okolje svoje delo opravljal vestno in v skladu s predpisi. Svojo nedolžnost bo v tem pogledu tudi dokazal.

"Gre za nadaljevanje političnih pritiskov proti meni"


Izpostavil je še, da je pri pripravi posla za nakup osemkolesnikov sodelovalo več kot 60 ljudi z ministrstva za obrambo, ki so tudi pripravljali pogodbo. Erjavec je prepričan, da so pogodbo pripravili strokovno, v skladu s pravili stroke in predisi. Ob tem Erjavec, ki je tudi predsednik koalicijske DeSUS, ocenjuje, da gre za nadaljevanje političnih pritiskov proti njemu.

Kresalova: Kot ministrica tega ne morem komentirati


Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v zvezi z obtožnim predlogom zoper Erjavca ob robu seje izvršnega odbora LDS in sveta stranke dejala, da kot notranja ministrica tega ne more komentirati. "Glede razmer znotraj koalicije je pa jasno, da se moramo najprej pogovoriti znotraj koalicije in oceniti, kaj to pomeni za naše nadaljnje delo," je dejala. Zatrdila je še, da v času njenega mandata policija deluje "absolutno neodvisno od kakršne koli politike ali drugih vplivov" in da je operativno povsem samostojna. Kresalova verjame, da enako deluje tudi tožilstvo.

Zalar: Za vsakega obdolženca v kazenskem postopku veljajo enaka pravila


Pravosodni minister Aleš Zalar je v zvezi z 262. členom kazenskega zakonika, po katerem je bil vložen obtožni predlog, povedal, da kot minister za pravosodje odprtih kazenskih postopkov še ni komentiral in da tudi tega ne bo, ker ga ne sme. "Znano pa je, da za vsakega obdolženca v kazenskem postopku veljajo enaka pravila, ne glede na to, ali je politik, ali pa je državljan, ki se s politiko ne ukvarja," je še povedal Zalar.

Rajko Pirnat Rajko Pirnat

Pirnat: V primeru obsodbe Erjavca mora priti do njegove razrešitve


Dekan ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat je dejal, da če bi bilo kaznivo dejanje nevestnega dela v službi nekdanjemu ministru za obrambo in trenutnemu ministru za okolje Karlu Erjavcu dokazano in bi bil pravnomočno obsojen, bi moralo v vsakem primeru priti do njegove razrešitve, o čemer pa seveda mora odločati predsednik vlade.

Vložitev obtožnega predloga še ne pomeni, da je osumljena oseba kriva


Pirnat je poudaril, da sama vložitev obtožnega predloga še ne pomeni, da je osumljena oseba to dejansko storila. Domnevno kaznivo dejanje nevestnega dela v službi je bilo verjetno storjeno v času veljave prejšnjega kazenskega zakonika, pojasnjuje Pirnat. Po sedanjem kazenskem zakoniku se namreč 262. člen nanaša na dajanje podkupnine, medtem ko se je v prejšnjem kazenskem zakoniku, ki je prenehal veljati 1. novembra 2008, nanašal na nevestno delo.

Kaznivo dejanje nevestnega dela po starem kazenskem zakoniku po besedah Pirnata lahko stori uradna oseba, ki je vedoma kršila zakone oz. druge predpise ali pa opustila določene uradne dolžnosti. Drug element omenjene določbe pa je ta, da je ta oseba predvidevala ali pa bi morala predvidevati, da zaradi tega lahko nastanejo hujše škodljive posledice. Za omenjeno kršitev zakona je zagrožena denarna kazen ali pa zapor do enega leta.

Foto: Tina Kosec (BOBO), STA
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Palmove veje in butarice preplavile cerkve

Teden pred veliko nočjo kristjani po vsem svetu obeležujejo cvetno nedeljo, ko v cerkev k blagoslovu prinesejo vejice oljk in drugo zelenje, ki ga marsikje povežejo v butare.

Spletni nakupi znižujejo stroške poslovanja

Tuš Cash&Carry je že dobro leto in pol največja slovenska spletna trgovina za poslovne kupce.

Zahtevajo denar, na račun pa pozabijo

S ponujeno storitvijo brez računa se velikokrat srečamo na področju gradbeništva in taksi služb, prav tako pa lahko pogosto brez računa ostanemo pri nakupu sadja ali zelenjave na tržnici.

Blagovne znamke pod žarometi

Pridružite se novi Alumni sekciji Ekonomske fakultete Alumni MARKEThink. Prvo srečanje bo 8. maja na Ekonomski fakulteti.

Hotel Sol Aurora****

Vroče sonce, kristalno morje in razkošen hotel v čarobnem Umagu! 3 dni s polpenzionom le 139 € za dva!

Pomladno prebujenje prinaša nižje cene!

V Unicommerce vam to pomlad nudimo znižane cene hobi naprav dovršene kakovosti. Preverite!

Program Birokrat zdaj 50 % ceneje!

Celovit program za vodenje poslovanja podjetij. Izkoristite smešno nizke cene do 30.4.2014. Pohitite!

oglasno sporočilo Zagotavlja