0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Katarina Kresal je nepreklicno odstopila

Avtor: STA, Gordana Stojiljković

Ljubljana - Odločitev je sporočila v izjavi za javnost v prostorih ministrstva za notranje zadeve. Ob tem je napovedala, da bo šla po zaupnico na svet stranke LDS.

0
0
0
0
0
Odločitev je sporočila v izjavi za javnost v prostorih ministrstva za notranje zadeve. Ob tem je napovedala, da bo šla po zaupnico na svet stranke LDS. Pin It

Katarina Kresal je sporočila, da se z mnenjem protikorupcijske komisije sicer ne strinja, vendar se je že na začetku svojega mandata odločila, da bo boj proti korpupciji njena priporiteta. Prav zato se je po objavi mnenja komisije o znakih korupcije pri najemu stavbe na Dimičevi v Ljubljani odločila, da nepreklicno odstopi.

Pahor njeno odločitev razume in jo spoštuje


Predsednik vlade Borut Pahor njeno odločitev razume in jo spoštuje. Tako bo predsednika DZ Pavla Gantarja v zakonitem roku uradno obvestil o njenem odstopu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Pahor se bo v prihodnjih dneh posvetoval in odločil kako naprej.

"Osrednji izziv politike je sprejem rebalansa"


Sicer pa Pahor, ki se v zadnjih dneh poleg odstopa notranje ministrice ukvarja s pripravami na potrebno ukrepanje spričo razmer na mednarodnih finančnih trgih, ta hip ocenjuje, da je osrednji izziv slovenske politike sprejem rebalansa proračuna, ki je po padcu pokojninske reforme nujen za stabilnost javnih financ.

To je glede na hitre in še vedno precej nepredvidljive dogodke na finančnih trgih v prihodnjih tednih in mesecih, ne glede na relativno ugoden položaj Slovenije, predpogoj za mirno in preudarno razpravo o ravnanju vlade in državnega zbora glede nadaljnjega vodenja države, so še navedli.

V večini strank odstop pozdravili


V večini strank so odstop Kresalove pozdravili. V SD so dejali, da je ministrski zbor v pristojnosti in odgovornosti predsednika vlade.

SDS: Edina možna odločitev, ki se je zgodila prepozno


V največji opozicijski stranki SDS pa so prepričani, da je glede na ugotovitve računskega sodišča in protikorupcijske komisije ministričin odstop edina možna odločitev, ki pa se je po zgodila prepozno. "Ker se je Pahorjeva vlada v tem mandatu več ukvarjala sama s sabo, kot pa z vodenjem države, je Slovenija danes v nezavidljivem položaju, ki nas stane deset milijonov evrov na dan. Zato pričakujemo čim prejšnji dogovor glede datuma volitev in čim bolj normalno delovanje vlade v tem obdobju," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ministričino odločitev so pozdravili tudi v Zares. Ob tem so poudarili, da so aprila lani ob obravnavi druge interpelacije zoper Kresalovo opozorili, da bi v primeru negativnega mnenja računskega sodišča morala odstopiti z mesta ministrice.

Presečnik: Slovenija si ne more privoščiti praznega prostora


"V SLS smo odstop ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal pričakovali že prej, nazadnje vsaj včeraj," se je na odstop Kresalove odzval vodja poslanske skupine Jakob Presečnik.

Od predsednika vlade tako pričakujejo takojšnji sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih političnih strank: "Zato pozivam predsednika vlade Boruta Pahorja, da še danes skliče ta sestanek, na katerem se je treba dogovoriti, kako naprej – tako glede skorajšnjega predloga kandidata za predsednika državnega zbora kot predvsem glede termina predčasnih državnozborskih volitev," še pravi Presečnik, ki sedanje stanje v vladni koaliciji ocenjuje kot res privlečeno do absurda.

Treba je vzpostaviti konsistentno vlado


"Gospodarska situacija je tako zapletena in negotova tako v svetovnem merilu kot še posebej v Sloveniji, zato si država nikakor ne more privoščiti, da ima skoraj popolnoma neoperativno vlado, katere predsednik državljane kljub temu vsak dan prepričuje, da je vse vredu," še opozarja Presečnik. Slednji je sicer za SiOL povedal še, da je od ministrice sicer korektno, da je podala odstop. "Ne glede na to, kdaj bodo predčasne volitve, če bi bila situacija rožnata, bi si Slovenija morda lahko privoščila prazen prostor pri opoerativnih nalogah v vladi, a trenutna situacija zahteva operativno vlado, ki zahteva dnevno aktivnost. Brez petih ministrov bo težko delala," dodaja Presečnik. Ravno zato poudarja, da je takojšnji sestanek nujen. "A na potezi je predsednik vlade, zadeve je treba reševati, zato se s strankami mora dogovoriti, kako naprej. Pomembno je tudi, da je parlament konsistenten, treba je izbrati predsednika državnega zbora. Državni zbor namreč mora delati naprej, do konca, saj vlada v nobenem primeru ne bo odstopila jutri," je prepričan Presečnik.

Bogovič: O odstopu bi moral razmisliti tudi Pahor


Podpredsednik SLS Franc Bogovič dodaja, da je v primeru najema prostorov za NPU s strani MNZ pod vodstvom Katarine Kresal šlo za tako očiten prekršek z vidika smotrnosti posla, (ne)gospodarnosti z javnimi sredstvi in drugimi, že podrobno podanih argumentov v dveh s strani opozicije vloženih interpelacijah, ki se pač v politiki, predvsem pa politiku, ki je minister za notranje zadeve, ne sme zgoditi. In gre v svoji izjavi še korak dlje: "O odstopu bi moral razmisliti tudi predsednik vlade Borut Pahor, glede na to, da se je zdaj več kot očitno pokazalo, da je tudi sam dal napačno oceno situacije v tem primeru, na katero se je opozorilo in tudi podkrepilo v državnem zboru z interpelacijami." Po njegovem je skrajni čas, da se na novo postavi razmerje v državnem zboru in vzpostavi kredibilno vlado, zaradi česar bi morale predčasne volitve biti čim prej.

Erjavec: Pahor podpira korupcijo


Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da je nepreklicni odstop Kresalove pričakoval že v torek. Bolj problematično se mu zdi to, da predsednik vlade v torek ni sprejel ponujenega odstopa ministrice, "kar kaže na to, da podpira korupcijo, da ni kredibilen".

Po Erjavčevem mnenju bi bilo tako prav, da bi Pahor "danes vrnil mandat predsednika vlade in s tem povzročil, da bi čim prej prišli do predčasnih volitev". Po njegovem mnenju so namreč zadeve pripeljale tako daleč, da niti vlada niti njen predsednik nimata več kredibilnosti.

Jelinčič: Enostavno ni mogla več metati peska v oči


Da je bil za odstop Kresalove skrajni čas, je prepričan tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič. Kot pravi, je Kresalova očitno ugotovila, da ji slepilni manever, ki sta ga opravila skupaj s premierom Pahorjem, enostavno ni uspel. "Mislim, da je šla ministrica Kresalova čez vse okvire in je vendarle njen odstop posledica tega, da enostavno ni mogla več metati peska v oči," pravi predsednik SNS.

Ob tem upa, da bo Pahor na njeno mesto postavil pametnega kandidata, v kar pa Jelinčič dvomi. "Glede na to, da sta to igro igrala skupaj, je sedaj prišlo še do dodatne izdaje s strani Katarine Kresal. Bomo pa videli, kaj se bo sedaj zgodilo z njo - ali se bo vrnila na poslanski sedež ali pa bo odšla takoj iz parlamenta kakor tudi z države," je še dejal.

Žnidaršič: Kresalova z odstopom ravnala odgovorno


Po mnenju vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Franca Žnidaršiča je Kresalova z odstopom ravnala odgovorno. "Če je nekaj narobe, je treba odgovarjati, in če je nekdo vpleten, je treba potegniti ustrezne poteze," poudarja Žnidaršič. Ob tem pravi, da je zdaj vse odvisno od predsednika vlade, "a če bo šlo tako naprej, bo Pahor res kmalu bolj osamljen".

Nepreklicni odstop ministrice so zahtevali tudi v NSi. Po torkovih ugotovitvah Računskega sodišča RS, da ministrstvo za notranje zadeve najema stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi ulici ni izvedlo po postopku javnega naročanja, je danes NSi zoper ministrico vložila prijavo na prekrškovni organ Državne revizijske komisije.

Celotno sporočilo, objavljeno na njeni spletni strani:

"Nepreklicno odstopam z mesta ministrice za notranje zadeve

Zato sem se v trenutku, ko je bil s strani komisije izražen dvom v moj delo in delo moje ekipe, odločila da z današnjim dnem nepreklicno odstopim z mesta ministrice za notranje zadeve.

Komisija je ugotovila, da za najem Dimičeve niti jaz niti kdo drug od zaposlenih na ministrstvu ni zahteval ali sprejel zase kakšne koristi, niti jim takšne koristi ni ponujal najemodajalec ali kdo tretji. Komisija meni, da bi se morala izločiti iz vseh postopkov, ker sem bila z najemodajalcem v preteklosti nekajkrat v zasebnem stiku, čeprav sama postopkov nisem vodila.

Ravno tako je stališče komisije, da bi se nepremičnina morala kupiti namesto najeti, čeprav ministrstvo za finance lizinga ni dovolilo.Komisija tudi trdi, da bi morala biti pisarniška oprema kupljena posebej, čeprav nam je bil ponujen opremljen objekt.

Kljub temu, da se z mnenjem komisije osebno ne strinjam, pa kot zaprisežena zagovornica spoštovanja avtoritete inštitucij pravne države, mnenje komisije spoštujem. Še enkrat bi rada poudarila, da menim, da so bili vsi postopki izpeljani zakonito in v dobri veri in da je za njimi stala celotna tedanja ekipa ministrstva.

Kot ministrica za notranje zadeve sem se že na začetku mandata odločila, da boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu postavim kot absolutno prioriteto policije. Vse moje delo je šlo v smeri, da bi slovenska policija postala vrhunska institucija na tem področju, aktivnosti policije pa to potrjujejo. Ravno zato smo tudi ustanovili Nacionalni preiskovalni urad.

Zato sem se v trenutku, ko je bil s strani komisije izražen dvom v moj delo in delo moje ekipe, odločila da z današnjim dnem nepreklicno odstopim z mesta ministrice za notranje zadeve. Kot predsednica stranke Liberalne demokracije Slovenije pa bom šla na Svet stranke po zaupnico.

Ob tem bi se tudi rada zahvalila vsem sodelavkam in sodelavcem na ministrstvu, policiji in inšpektoratu za tri zelo uspešna in čudovita leta in jim želim, da bi še naprej uspešno delali."

Odstop ponudila že včeraj, Pahor ga ni sprejel


Še pred tem je negativno mnenje glede najema stavb na Dimičevi in Litostrojski v Ljubljani izdalo tudi Računsko sodišče. Čeprav se Kresalova z njim ne strinja, je že v torek premierju Borutu Pahorju ponudila odstop, a ga ta nato ni sprejel, saj ga računsko sodišče ni pozvalo k razrešitvi. Pahor je prav tako poudaril, da ministrica že pripravlja ukrepe za odpravo nepravilnosti.

Preberite tudi:

Foto: STA, Bor Slana/siol.net

Ključne besede: Katarina Kresal

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Palmove veje in butarice preplavile cerkve

Teden pred veliko nočjo kristjani po vsem svetu obeležujejo cvetno nedeljo, ko v cerkev k blagoslovu prinesejo vejice oljk in drugo zelenje, ki ga marsikje povežejo v butare.

Nova svetnika – papeža Janez XXIII. in Janez Pavel II.

Založba Družina je pred kanonizacijo o njiju izdala knjigi.

Zahtevajo denar, na račun pa pozabijo

S ponujeno storitvijo brez računa se velikokrat srečamo na področju gradbeništva in taksi služb, prav tako pa lahko pogosto brez računa ostanemo pri nakupu sadja ali zelenjave na tržnici.

Blagovne znamke pod žarometi

Pridružite se novi Alumni sekciji Ekonomske fakultete Alumni MARKEThink. Prvo srečanje bo 8. maja na Ekonomski fakulteti.

Pomladno prebujenje prinaša nižje cene!

V Unicommerce vam to pomlad nudimo znižane cene hobi naprav dovršene kakovosti. Preverite!

Program Birokrat zdaj 50 % ceneje!

Celovit program za vodenje poslovanja podjetij. Izkoristite smešno nizke cene do 30.4.2014. Pohitite!

Pokaži Dejanu Zavcu, kaj zmoreš!

Čaka vas nepričakovano! Sporoča boksarski šampion in vas vabi k sodelovanju v Husqvarna izzivu.

oglasno sporočilo Zagotavlja