TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2009,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Petek, 4. 9. 2009, 13.27

8 let

Zaradi nove gripe umrlo že več kot 2800 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da je zaradi virusa nove gripe doslej umrlo najmanj 2837 ljudi.

Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) medtem opozarja, da se morajo revne države pripraviti na drugi val nove gripe. Število smrtnih primerov zaradi okužbe z virusom A H1N1 je od prejšnjega tedna naraslo za 652. Kot je ob tem pojasnil tiskovni predstavnik WHO Gregory Hartl, povišanju števila botruje povečanje števila okuženih z virusom, ne pa dejstvo, da bi virus postal bolj smrten. Smrtna žrtev tudi v Italiji Prvo smrtno žrtev zaradi nove gripe so sicer zabeležili v Italiji. V bolnišnici v Neaplju je v noči na petek za posledicami okužbe z virusom A H1N1 umrl 51-letni moški, ki je sicer imel še druge zdravstvene težave.

"Virusi na planetu krožijo več kot enkrat" Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) medtem svari pred morebitnim drugim valom nove gripe. Kot je na tiskovni konferenci v Ženevi dejal vodja oddelka za pripravo na pandemije Robert Kaufman, nas zgodovina uči, da "virusi na planetu krožijo več kot enkrat".

S kampanjo do zmanjšanja širjenja bolezni Dodal je še, da ne vemo, ali bo prišlo do drugega vala nove gripe in ali bo ta resnejši od prvega, da pa se moramo nanj pripraviti. Da bi pomagal najrevnejšim državam na svetu, ki bodo imele le omejen dostop do cepiva, je IFRC danes sprožil kampanjo, ki bo natančno določila ukrepe za zmanjšanje širjenja bolezni. Prek kampanje bi radi dosegli najbolj občutljive ljudi, tudi tiste, ki nimajo televizije, dostopa do spleta ali morda sploh ne znajo brati. Gradivo, ki ga bodo razdelili, poudarja pet ukrepov zaščite pred virusom: umivanje rok, pokrivanje ust, ohranitev razdalje od drugih, osamitev bolnih in izločitev okuženih predmetov.

Novo zdravilo Za zdravljenje okuženih z virusom nove gripe se sicer najpogosteje uporablja zdravilo tamiflu, na katerega pa so nekateri odporni. Po navedbah britanskih zdravnikov pa se lahko za zdravljenje uporablja tudi novo zdravilo, ki sicer nima dovoljenja za uporabo, a se je izkazalo za uspešno pri zdravljenju 22-letnice, ki je resno zbolela.

Intravenozna različica relenze V članku, objavljenem v zdravstvenem dnevniku Lancet, zdravniki opisujejo uporabo intravenozne oblike zdravila relenza, ki se prav tako uporablja za zdravljenje nove gripe, a le prek inhaliranja. Pacientki, ki nista pomagala niti tamiflu niti relenza v tej obliki, so nato zdravniki dali intravenozno različico relenze in pacientka si je opomogla.

Ne spreglejte