NATISNI PISAVA

Janša: Edina napaka je bila, da sem za govornika predlagal Türka

"SDS, časi so resni, ravnajmo odgovorno!"

Avtor: Planet Siol.net, STA

Ljubljana - "Če bi bile na proslavo povabljene iste veteranske organizacije kot v zadnjih dvanajstih letih, nihče ne bi bil prizadet ali nezadovoljen."

"Če bi bile na proslavo povabljene iste veteranske organizacije kot v zadnjih dvanajstih letih, nihče ne bi bil prizadet ali nezadovoljen." Pin It

Tako so med drugim v sporočilu za javnost zapisali v Državljanski listi (DL) kot odziv na spletni zapis na temo državne proslave ob dnevu državnosti, ki ga je SDS naslovila z Gregor, ne tako hitro. Po prepričanju DL zapis največje vladne stranke kaže na ideološko prenapetost v delu te stranke. "V koalicijski pogodbi smo se dogovorili, da ideoloških tem ne bomo odpirali. SDS je to prekršila, ko je na svojo roko črtala z do zdaj veljavnega seznama povabljenih na državno proslavo nekatere veteranske organizacije."

"Zaradi nespametnih potez se spet po nepotrebnem delimo"


V Državljanski listi menijo, da ideoloških vprašanj ne odpirajo tisti, ki se zgražajo nad takim početjem, temveč tisti, ki so prvi potegnili potezo. "Če bi bile na proslavo povabljene iste veteranske organizacije kot v zadnjih dvanajstih letih, nihče ne bi bil prizadet ali nezadovoljen. Proslava bi nas Slovence povezala, tako kot se spodobi! Tako pa se zaradi nespametnih potez spet pogovarjamo o zgodovini in po nepotrebnem delimo."

Višek ideološke prenapetosti pa je po mnenju DL očitek predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu, da se ni udeležil maše ob dnevu državnosti. "Spoštujemo katolike in vse druge verne ljudi, pričakujemo pa, da bodo tudi drugi spoštovali pravico vsakogar, da ne hodi k maši. Poleg tega pa naj spomnimo še na ustavno določbo, da sta država in cerkev ločeni."

V državi veliko realnih težav, ki jih je treba reševati


V DL tudi pravijo, da so v to koalicijo vstopili v dobri veri, da bodo lahko Sloveniji pomagali izstopiti iz krize, ne pa zato, da bi sodelovali pri strankarski uzurpaciji državnih proslav. "Verjeli smo, da lahko tvorno pomagamo pri reševanju hude gospodarske in finančne krize. Na to se tudi osredotočajo poslanci DL in oba naša ministra. Svetujemo in pozivamo tudi tiste v SDS, ki se jim zdi pomembneje javno polemizirati o ideoloških temah, da sledijo našemu zgledu."

Kot so še zapisali, s tem odzivom končujejo polemiko o državni proslavi, saj je po njihovem prepričanju v državi veliko realnih težav, ki jih je treba reševati.

"Niste dobili mandata za drugo republiko"


Tudi v Liberalni demokraciji Slovenije (LDS) in Demokratični stranki dela ostro obsojajo neodgovorno in ideološko delitev, ki si jo je odbor za proslave pod vodstvom Boža Predaliča "privoščil" ob prazniku države kljub v koalicijskem sporazumu podpisani zavezi, da tega ne bodo počeli. "Vlado, ki jo vodi stranka, ki na volitvah ni zmagala, opominjamo, da ji slovenski državljani nismo podelili mandata za drugo republiko."

Med drugim so še zapisali, da vlada ni dobila mandata za žalitve čustev državljanov na državni proslavi in umetne delitve na naše in vaše ali za spreminjanje zgodovine ali himne.

Prav tako po njihovem prepričanju ni dobila mandata za nespoštljivo odzivanje na govor predsednika republike ali kadrovski cunami v gospodarstvu.

Po prepričanju LDS in Demokratične stranke dela med drugim tudi ni dobila mandata za uničevanje javnega izobraževalnega in zdravstvenega sistema, razprodajo družbenega premoženja ali poslabšanje položaja ranljivih socialnih skupin, zlasti mladih in starejših.

Janša ugotavlja, da je bilo imenovanje Türka za glavnega govornika edina napaka pri tej proslavi, saj da je večina članov organizacijskega odbora za govornika predlagala njega kot predsednika vlade. Janša ugotavlja, da je bilo imenovanje Türka za glavnega govornika edina napaka pri tej proslavi, saj da je večina članov organizacijskega odbora za govornika predlagala njega kot predsednika vlade. Pin It

Koalicijski partnerji so se sicer danes ukvarjali "z realnimi težavami države", le nekaj besed pa namenili nesoglasjem glede državne proslave in pri tem ostali različnih stališč, je pojasnil premier Janez Janša. Kot pravi, je predsednika države Danila Türka za govornika na proslavi predlagal on, kar pa danes ocenjuje kot edino napako, ki jo obžaluje.

Različna stališča glede državne proslave ostajajo


Koalicijski partnerji ostajajo različnih stališč glede državne proslave, na katero niso bile povabljene vse veteranske organizacije, kar je sprožilo ostre odzive. V SLS, Državljanski listi in DeSUS menijo, da je bila s tem storjena napaka, ki se ne sme ponoviti.

Po Janševih ocenah je popolnoma jasno, da lahko v Sloveniji "združujemo ljudi, politične sile in tudi druge subjekte samo na osnovi tistih vrednot in simbolov, ki so bili prisotni takrat, ko je Slovenija nastajala".

"Edini govor na proslavi govor predsednika Türka"


Na vprašanje, kdo je napisal besedilo povezovalcu programa na državni proslavi Jerneju Kuntnerju, pa je Janša odgovoril, da je bil edini govor na proslavi govor predsednika republike Danila Türka. Kot je pojasnil, je predsednika republike za govornika na proslavi predlagal on sam. Vendar ob tem ugotavlja, da je bila to njegova edina napaka pri tej proslavi, saj da je večina članov organizacijskega odbora za govornika predlagala njega kot predsednika vlade.

Janša obžaluje odločitev, da je za govornika predlagal Türka


"Želel sem, da je to proslava, ki ne bo spet vzbujala takih in drugačnih reakcij in sem tako predsedniku odbora osebno predlagal, naj bo govornik na proslavi predsednik države," je pojasnil Janša. Sedaj to obžaluje in ocenjuje, da je bil to edini del te proslave, ki ga gre obžalovati.

Predsednik države je bil po navedbah Türkovega urada govornik na vseh državnih proslavah ob dnevu državnosti

Na vseh dosedanjih državnih proslavah ob dnevu državnosti je bil govornik predsednik republike, razen leta 2007, ko je prišlo do zapletov med vlado Janeza Janše in predsednikom Janezom Drnovškom, so zapisali v uradu Danila Türka. Ob tem pa v uradu predsednika še pojasnjujejo, da koordinacijski odbor za državne proslave nikoli ni razpravljal o predlogu, da bi bil na osrednji proslavi ob dnevu državnosti slavnostni govornik predsednik vlade Janša ali kdo drug namesto predsednika republike.

Za TV Slovenija je Türk še dejal, da je treba zdaj umiriti položaj, k temu pa lahko največ prispeva sama vlada s tem, da se opraviči s proslave izključenim veteranskim organizacijam.

Žerjav: Stanje v koaliciji v redu


Predsednik SLS Radovan Žerjav je zatrdil, da je stanje v koaliciji v redu. Tudi po njegovem mnenju ni dobro, če s proslavami, ki bi morale Slovence združevati, "povzročamo delitve".

Erjavec pričakuje, da se taki dogodki ne bodo ponavljali


Prvak DeSUS Karl Erjavec pričakuje, da se taki dogodki ne bodo ponavljali, kar je po njegovih besedah Janši jasno povedal. "V vlado smo vstopili zato, da bi reševali resne težave," je dejal in pojasnil, da so tudi večji del današnjega sestanka porabili za razpravo o reševanju aktualnih gospodarskih težav.

"Če bomo nadaljevali na način, ki bo povzročal delitve v narodu, stranke DeSUS ne bo več v tej koaliciji. Če pa bomo zavihali rokave in naredili posel, ki ga kot vlada moramo, potem bomo zraven," je poudaril Erjavec. Po njegovih besedah se je tudi Janša strinjal, da bi bi bilo dobro, da se v prihodnje previdneje lotijo organizacije proslav.

Večino časa na sestanku namenili razpravi o gospodarskih temah


Koalicijski partnerji so sicer večino časa namenili razpravi o gospodarskih temah. Katerim natančno, niso pojasnili, je pa Virant zagotovil, da niso razpravljali o nadzornem svetu NLB.

Foto: Ana Kovač, Matej Povše
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Miroval 43 let, zdaj pa izbruhnil (foto in video)

Na jugu Čila je izbruhnil vulkan Calbuco, ki je pred tem miroval 43 let. Približno deset kilometrov visoko v zrak je poslal oblak pepela, oblasti pa so razglasile najvišjo stopnjo ogroženosti.

Kako kakovostno hrano jemo?

Najbolj kakovostna hrana v Sloveniji nosi označbo višje kakovosti.

Katera podjetja so lani poslovala najuspešneje

AJPES bo maja objavil letna poročila več kot 97 odstotkov vseh poslovno aktivnih podjetij v Sloveniji. Katera podjetja izstopajo po ustvarjenih prihodkih?

Zadenite 100 evrov!

Osvojite 100 evrov za reportažo, fotografijo ali video. Vsak mesec bomo izžrebali pet srečnežev, ki bodo z nami delili lepe trenutke z vaših izletov.

Bi imeli svojega varuha zdravja?

Za vse, ki se zavedate, kako pomembno je varovati svoje zdravje in pri tem potrebujete nekoga, ki vam bo redno stal ob strani, je pravi program Varuh zdravja zavarovalnice Vzajemna.

Pismonoša lahko poskrbi tudi za plačilo položnic

Zakupite toliko dni neomejenega interneta, kolikor ga potrebujete. Zakaj bi plačevali več?

Nova lepotna rešitev, ki je iz ZDA prišla tudi v Slovenijo

Izdelki AminoGenesis so v ZDA povzročili pravo lepotno revolucijo.

Za brezskrbno komunikacijo na dopustu

Zakupite toliko dni neomejenega interneta, kolikor ga potrebujete. Zakaj bi plačevali več?

Ali znate izbrati prave škarje za obrezovanje?

ABC o živih mejah in kako se lotiti zasaditve.

Streha za ljudi, ki so radi brez skrbi!

Edina streha, ki kljubuje vetru, toči, snegu in ledu. Vrhunski strešniki Gerard sedaj kar -15 %!

Osvoji 100 € in Odkrivaj Slovenijo

Pošlji fotko ali svoje doživetje iz potepanja in osvoji 100 € žepnine za vikend izlet. Omogoča: MasterCard

Kdor prvi pride, najbolj ugodno Kio odpelje.

Vsak dan samo 5 vozil Kia po še dodatno znižani ceni. Pohitite, samo do konca aprila!

oglasno sporočilo