NATISNI PISAVA

Bo Virant v DL prevladal s stališčem o podpori Pahorju?

Predsednika republike bomo volili 11. novembra

Avtor: Gašper Lubej, STA

Ljubljana - Predsednik DZ Gregor Virant je podpisal akt o razpisu volitev predsednika republike, ki bodo 11. novembra. Če nihče ne bo prejel več kot 50 odstotkov, bo drugi krog volitev najverjetneje 2. decembra.

Pin It

Virant je v izjavi novinarjem državljanke in državljane pozval, da se v čim večjem številu udeležijo volitev. "Volitve so praznik demokracije. Na ta dan vsak glas šteje enako. Visoka volilna udeležba bo še dodatno okrepila avtoriteto predsednika republike."

Negativne kampanje pa ne


Predsednik državnega zbora pričakuje korektno in kakovostno volilno kampanjo, ki jo bodo zaznamovala pozitivna sporočila in v kateri se bodo kandidati in stranke vzdržali "kakršnekoli negativne kampanje".

Predsednika voli ljudstvo


Virant je dejal, da gre za izjemno pomembne volitve. "Predsednik republike sicer nima močnih izvršilnih pooblastil, ker nimamo predsedniškega, ampak parlamentarni sistem. Vendar je treba poudariti pomembno okoliščino, da v Sloveniji predsednika republike volimo na neposrednih volitvah, kar predsedniku republike daje visoko stopnjo politične in moralne avtoritete."

Predsednik mora biti povezovalen


Predsednik namreč predstavlja državo in simbolizira njeno suverenost, zato državljani in državljanke upravičeno pričakujejo, da svojo funkcijo opravlja povezovalno in združevalno, je poudaril Virant.

Čim krajše obdobje med izvolitvijo in ustoličenjem


Pojasnil je še, zakaj se je odločil za 11. november. "Racionalno je, da med izvolitvijo in zaprisego predsednika republike poteče čim krajši čas. Glede na to, da je datum, ko zapriseže novoizvoljeni predsednik, fiksen, to je 22. december, sem izbral datum, ki omogoča čim krajše obdobje med izvolitvijo in zaprisego."

Zakaj ne 18. 11.?


Teoretično bi bil sicer možen še 18. november, ki pa bi otežil izvedbo morebitnega drugega kroga, saj bi potekal že po dveh tednih. To pa je "nekoliko problematično" za izvedbo vseh volilnih opravil.

Takšno je mnenje državne volilne komisije, ki ima pristojnost, da po prvem krogu določi datum morebitnega drugega kroga, ki bo tako najverjetneje 2. decembra, je napovedal predsednik parlamenta.

Pin It

Kot dan razpisa volitev je Virant določil 20. avgust, ko začnejo teči tudi volilna opravila.

Vlaganje kandidatur do 17. 10.


Kandidature, ki jim morajo kandidati priložiti soglasje, se bodo lahko vlagale do 17. oktobra, do 22. oktobra pa lahko kandidati soglasje še umaknejo. Seznam kandidatur bo Državna volilna komisija objavila najpozneje do 26. oktobra.

Začetek volilnega boja 12. oktobra, molčali bodo od 9. 11.


Čeprav nekateri kandidati že intenzivno nagovarjajo volivce, pa bo uradna volilna kampanja stekla 12. oktobra. Trajala bo vse do 9. novembra, ko bo nastopil volilni molk. Še pred začetkom kampanje, do 27. septembra, pa morajo organizatorji odpreti posebne transakcijske račune, na katerih morajo zbrati vsa sredstva, namenjena financiranju kampanje.

Kandidate za predsednika republike lahko sicer predlagajo:

- poslanci državnega zbora:
kandidata lahko s podpisom določi najmanj deset poslancev državnega zbora;

- politične stranke:
posamezna politična stranka lahko določi le enega kandidata, dvoje ali več političnih strank pa lahko določi skupnega kandidata. Predlog kandidature mora biti podprt s podpisi najmanj treh poslancev državnega zbora ali najmanj tri tisoč volivcev;

- volivci:
posamezno kandidaturo mora podpreti najmanj pet tisoč volivcev.

Pin It

V skladu z zakonom morajo biti volitve predsednika republike (vključno z morebitnim drugim krogom) opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom petletne mandatne dobe prejšnjega predsednika republike, torej do 7. decembra.

Volitve se razpišejo najprej 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom mandatne dobe. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja sicer ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni.

Kandidaturo za predsednika države so že napovedali aktualni predsednik Danilo Türk, poslanec SD Borut Pahor in evropski poslanec SDS Milan Zver pa tudi manj znana kandidata brez podpore parlamentarnih strank Monika Malešič in Marko Kožar.

DL ne bo imela predsedniškega kandidata


Virant ni odgovoril na novinarsko vprašanje, ali se je kdorkoli iz Državljanske liste o kandidaturi za predsednika republike pogovarjal s podjetnikom Ivom Boscarolom, kot so poročali nekateri mediji. "Tega s tega mesta ne bi komentiral," je dejal predsednik Državljanske liste.

Skrivnostni kandidat


Virant je sicer pred dnevi potrdil, da se o kandidaturi z nekom pogovarjajo, a njegovega imena ni želel razkriti. Včeraj pa so iz stranke sporočili, da se ni odločil za vstop v predsedniško tekmo.

Bo Virant v DL prevladal s stališčem o podpori Pahorju?


Tako bodo v DL v prihodnjem mesecu dni razmislili o podpori enemu od uradnih predsedniških kandidatov. Gregor Virant sicer podpira kandidaturo Boruta Pahorja, a v stranki soglasja o podpori nekdanjemu premierju in predsedniku SD tem še niso dosegli.

Monika Malešič Monika Malešič Pin It

So si Türk, Zver in Pahor kdaj zaslužili svoj kruh sami?


Niso časi za opravljanje protokolarnih in častnih funkcij, temveč časi, ko moramo zavihati rokave in spodbuditi gospodarstvo, ugotavlja Monika Malešič, ki namerava kandidirati za predsednico republike. Ob tem s kritiko do predsednika Danila Türka ter do kandidatov Boruta Pahorja in Milana Zvera sprašuje: "Ali imajo izkušnje v gospodarstvu? So si kdaj zaslužili kruh sami?"

Malešičevo je h kandidaturi za predsednico republike spodbudilo dejstvo, "da je Slovenija v globoki gospodarski in politični krizi". Meni namreč, da lahko kot podjetnica z izkušnjami v gospodarstvu in v državni upravi pomaga slovensko gospodarstvo premakniti naprej.

Predsednik republike bi moral po mnenju Malešičeve spodbuditi voditelje držav in pomagati premieru pridobiti čim več investitorjev. Sedaj pa se "ukvarjamo z oblastjo in ne s tem, kako bomo ljudem zagotovili kruh". Prepričana je, da ona že sedaj pospešuje razvoj gospodarstva, pri čemer je predstavila tri pisma o nameri investicije tujih partnerjev v Sloveniji, podpisana s strani njenega podjetja.

Kandidirala bo s podpisi državljanov, s programom Iz ljudi za ljudi. Z vprašanjem financiranja kampanje se ne obremenjuje. Prepričana je, da bo potrebne podpise za kandidaturo zbrala, bolj pa jo skrbi, "koliko ji bosta nagajali leva in desna opcija". Na lanskih parlamentarnih volitvah je bila kandidatka SLS, vendar sedaj na podporo te stranke ne računa. Če bo SLS kandidirala s svojim kandidatom, bo po njenih besedah zato, da ji bo "drobil glasove".

Malešičeva je sicer ustanoviteljica Združenja za razvoj podjetništva in investicij v Sloveniji.

Türk v drugem krogu porazil Peterleta…


Na volitvah leta 2007 je sedanji predsednik Türk v drugem krogu volitev s 63 odstotki glasov premagal evropskega poslanca Lojzeta Peterleta (NSi/ELS). Türk, ki je kandidiral s podpisi volivcev in podporo SD, DeSUS in Zares, se je po prvem krogu volitev za las prebil v drugi krog.

… čeprav je v prvem krogu le za las prehitel Gasparija


Prejel je namreč 24,47 odstotka glasov, kar je bilo le 3717 glasov (0,38 odstotka) več od nekdanjega guvernerja Banke Slovenije in kasnejšega ministra za razvoj in evropske zadeve v Pahorjevi vladi Mitje Gasparija, ki ga je podprla LDS, kandidiral pa je s podpisi volivcev.

Jelinčič leta 2007 skoraj 20 odstotkov


Zmagovalec prvega kroga je bil Peterle z nekaj manj kot 29 odstotki. Na predsedniških volitvah so sodelovali še Zmago Jelinčič (SNS; 19,16 odstotka glasov), ki letos ne bo kandidiral, Darko Kranjc (SMS – Zeleni; 2,18 odstotka), Elena Pečarič (podpisi volivcev in podpora stranke Akacije; 0,9 odstotka) in Monika Piberl (Glas žensk Slovenije; 0,48 odstotka).

Foto: Bor Slana
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.

Pred vrati so informativni dnevi.

Ste se že odločili, katero fakulteto boste obiskali?

Z osebnim online mentorjem do novih kariernih ciljev

Zaposleni, ki se odločijo za online študij, so na svoji karierni poti srečnejši.

Naučite se, kako zaslužiti denar na svetovnem finančnem trgu

Prijavite se na brezplačni Fortradov seminar!

Katera funkcionalna znanja so nujna za boljšo zaposljivost?

Osnovna pismenost za učinkovit vstop na zaposlitveni trg ni dovolj. Delodajalci pričakujejo visoko funkcionalno pismenost.

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

oglasno sporočilo