NATISNI PISAVA

Türk obožuje tujino, ko se približujejo volitve, pa domovino

Avtor: Uroš Kokošar

Predsednik Slovenije Danilo Türk v zadnjem letu svojega mandata vse pogosteje potuje po Sloveniji. To pa ni bila praksa v prejšnjih štirih letih, ko je predvsem potoval po svetu.

Pin It

Jesenske predsedniške volitve se nezadržno bližajo, že dolgo pa je jasno (še preden je tudi uradno objavil kandidaturo), da želi še pet let na Erjavčevi preživeti tudi zdajšnji predsednik Danilo Türk. Jasno pa je tudi, da je zadnje leto svojega predsedniškega mandata podredil prav bitki za vnovično izvolitev. Volilna kampanja se uradno še ni začela, Türkova pa neuradno traja že vsaj od začetka tega leta. To bi namreč lahko sklepali po tem, kako je predsednik države načrtoval svoje obiske.

Ko bi bile predsedniške volitve vsaj vsako leto!


Statistika obiskov v tujini in doma skozi ves Türkov mandat pove veliko. Predsednik Türk je namreč v prvih štirih letih mandata veliko potoval po svetu. To seveda ni nič narobe, saj v svetu zastopa Slovenijo in je to tudi njegova naloga. A se pri tem zastavlja veliko vprašanje, ali je potemtakem v prvih štirih letih svojega mandata dobro ''skrbel'' za Slovenijo, zadnje leto pa ''slabo''? To namreč lahko sklepamo iz števila obiskov v tujini, ki so od prvega (2008) pa do zadnjega leta(2012) upadli za kar za 90 odstotkov! Leta 2008 je imel, tudi zaradi predsedovanja Slovenije Evropski uniji, več kot 70 obiskov tujih držav, leta 2009 54, leta 2010 41, leta 2011 40, letos pa okoli pet (natančnih številk nam v uradu predsednika države niso želeli izdati, tako da smo številke morali zbrati sami iz objav na njihovi spletni strani). Še bolj pa so se znižali stroški! Leta 2008 so samo najemi letal oziroma nakupi letalskih vozovnic davkoplačevalce po podatkih predsedniškega urada davkoplačevalce stali okoli 700 tisoč evrov, letos pa slabih 20 tisočakov (podrobnosti si lahko pogledate v tabeli). Pri tem pa se ne moremo znebiti občutka, da kljub vsemu njegovi državni in uradni obiski, delovni obiski, govori in predavanja ter bilateralna srečanja v tujini niso naključni oziroma se je v prvih štirih letih raje odpravil v tujino kot v volilnem letu, saj je več kot očitno vse podredil letošnjim jesenskim volitvam in vnovični izvolitvi za predsednika države.

Pin It

Letos v pol leta obiskal štirikrat več občin kot pretekla leta


Predsednik države Danilo Türk je tako svoje delovanje bolj usmeril v obiskovanje občin po Sloveniji. Poglejmo številke. Leta 2008 je obiskal 12 občin, v naslednjih treh letih pa 10, 6 in 10. Po drugi strani je samo v letošnjih sedmih mesecih obiskal kar 21 slovenskih občin, kar je glede na povprečje iz prejšnjih štirih let več kot štirikrat več! Prav tako se je Türk letos vsaj dvakrat več kot v prejšnjih letih udeleževal raznih prireditev, odprtij, slovesnosti in podobnih zadev po Sloveniji.

Urad predsednika ne želi posredovati podatkov


Še bolj zanimivo je dejstvo, da v uradu predsednika države podatke o porabi proračunskega denarja le stežka posredujejo. Tako so nam na naše vprašanje, koliko so slovenske državljane in državljanke stala potovanja v tujino, posredovali le stroške najema letal oziroma letalskih vozovnic, ne pa tudi dejanskih stroškov bivanja njegove delegacije. Prav tako niso želeli posredovati zgoraj napisanih podatkih o obiskih v tujini in po Sloveniji, temveč smo jih zbrali sami na podlagi podatkov z njihove spletne strani.

Izstopajoči stroški potovanj predsednika Türka

Višina stroškov dvodnevnega potovanja v BiH 2008 89.100 evrov. Če bi potoval z redno letalsko linijo, bi za ta denar lahko v Sarajevo potoval 172-krat, predsednik vlade pa bi za ta denar lahko 20-krat letel v Bruselj.

Poleta v Črno goro in na Kitajsko sta se podražila samo zato, ker je urad želel spremeniti dogovorjeno pot letenja. Najem letala za Kitajsko se je podražil za 30,7 odstotka oziroma 14.591 evrov.

Razkošje si je predsednik privoščil med zasedanjem generalne skupščine OZN septembra 2008, ko je z ženo in člani delegacije bival v uglednem Hotelu WaldorfAstoriaTowers, kar je stalo 27.186 evrov. Sočasno je bil v New Yorku tudi premier Janez Janša, vendar je bil v hotelu Millenium UN Plaza v neposredni bližini palače OZN, kjer pa je bila prenočitev za več kot tretjino cenejša in tudi spremljevalcev je bilo manj. Predsednik je takrat za letalsko vozovnico za pot v München, od koder je nato odpotoval v New York, odštel dvakrat več, kot stane redna linija. Med bivanjem v omenjenem hotelu je urad za postrežbo v hotelski sobi ter porabo pijače in drugih stvari iz hotelskega mini bara plačal kar 516 evrov. V uradu so stroške opravičevali s službenimi srečanji predsednika republike, ki so bila v skladu s programom v predsednikovem apartmaju, sicer bi morali najeti posebno sobo in postrežbo, zaradi česar bi bili stroški bistveno višji. Pri izdajanju računa naj bi hotel napačno razporedil stroške na člane delegacije oziroma njihove sobe.

"Delovni" obisk predsednika Türka v Veliki Britaniji novembra 2010, kamor je namesto z redno linijo odletel s cessno, ki jo je najel pri Linxairu, za kar je urad plačal 14.555,83 evra, preostanek pa ministrstvo za zunanje zadeve ter urad za zaščito in reševanje. Letalo je najprej pristalo v Oxfordu, kjer je imel predsednik predavanje o prihodnosti OZN, nato pa je odletelo še v okoli 80 kilometrov oddaljeni London, kjer je obiskal Londonsko šolo za ekonomijo in politologijo. Tam se mu je pridružila še hči Helena, ki je bila takrat na študiju. Ker je bil obisk dvodneven, je delegacija prespala v hotelu RoyalHorseguards, kjer se cene prenočitev gibljejo od 327 do 935 evrov, odvisno od pomembnosti in želja gosta.

Računsko sodišče je izdalo mnenje s pridržkom glede poslovanja urada predsednika republike v letih 2008 in 2009, saj je ugotovilo več nepravilnosti. Odkrilo je, da v uradu pogosto naročajo storitve in material z dobavnicami, namesto z zbiranjem ponudb, tudi kadar bi to morali storiti v skladu z zakonom o javnih naročilih. Podobno sporno je bilo po mnenju računskega sodišča tudi naročanje letalskih prevozov. Predsednikov urad je imel sklenjen okvirni sporazum s Kompasom za eno leto, tega je nato z aneksi podaljšal še za dve leti, čeprav v zakonu sklepanje okvirnih pogodb sploh ni predvideno. V času veljavnosti pogodbe je urad naročil in plačal letalske vozovnice v skupnem znesku 132.771 evrov. Postopku javnega naročanja so se izognili v 29 primerih najema letal, ki so skupaj stali 836.297 evrov.

Foto: Reuters
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Kako smo se po Slovenski cesti vozili pred letom dni in kako se danes (video)

Prenove severnega dela Slovenske ceste je konec in danes se je tja spet vrnil promet. Mestni avtobusi, dostavna vozila in domačini. Kaj vse se je spremenilo v letu dni?

Kako postati odličen in priljubljen šef

Zbrali smo seznam lastnosti, s katerimi se vsak menedžer lahko izboljša.

Postani nov obraz Monete in osvoji nagrado - 200 evrov dobropisa

Vas odlikuje iznajdljivost, radi nastopate pred kamero in znate opozoriti nase? Predstavite se nam s kratkim videom in sodelujte v natečaju za snemanje promocijskih videov za Moneto.

Želite soustvarjati prihodnost Slovenije, EU in globalne skupnosti?

Gotovo razmišljate o svoji prihodnosti. Ta je predvsem odvisna od vašega izobraževanja in truda, ki ste ga v to pripravljeni vložiti, ter seveda od izobraževale institucije in njenih učiteljev.

Novo: študij za dva študenta za ceno ene šolnine

S prijateljem ali sodelavcem se vpišite na izredni študij in plačajte samo eno vpisnino. Academia ponuja širok izbor poklicnih izobraževanj - od ekonomista do medijskega inženirja in gradbenika.

Vzemite 50 evrov in zaslužite s trgovanjem s ceno nafte

Avgusta se je cena nafte spustila za 12 odstotkov, od maksimuma letošnjega leta, ki ga je dosegla junija, pa je trenutno nižja za 30 odstotkov.

Kia, velika odprodaja, samo do 30.9.!

Omejena količina modelnih letnikov 2015. Pro_Cee'd že za 99 EUR/mesec, EOM=0%.

Ugodna wellness ponudba za pare

Udobna nastanitev, bogata zajtrk in večerja, bazeni in mnogo več. Že od 128 EUR v Bernardin wellness centru!

7 do 10 let mlajši v nekaj dneh?

Odkrijte to skoraj magično moč morskih alg in izbrišite gube z obraza. Rezultat že po prvi uporabi!

oglasno sporočilo