Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 3. 2015,
18.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar Alenka Bratušek Jani Möderndorfer Horst Hafner Janez Janša Janez Janša Violeta Bulc Vesna Györkös Žnidar Karl Erjavec Dejan Židan

Sobota, 14. 3. 2015, 18.20

8 let

Alenka in Miro: Stara ljubezen ne zarjavi!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če ne gori, pa tli. Naš spomin ni zarjavel. Nismo pozabili, da je Alenka pred dvema letoma Mira snubila za mandatarja. Vljudno jo je zavrnil. Kaj vse se je zgodilo po tem! A med njima je še kar tlelo!

"Bolj kredibilnega kandidata, kot je gospod Cerar, v tem trenutku v Sloveniji ni mogoče najti. Tisti, ki nasprotujejo takšni odločitvi, bodo pač morali povedati, kako naprej."

Tako je 13. februarja 2013 govorila tedanja začasna vodja in poslanka Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek v času, ko so stranke po znamenitem poročilu KPK iskale zamenjavo za tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo.

Preskočile so elektronske iskrice Po naših zanesljivih informacijah so prve iskrice med Alenko in uglednim pravnikom Mirom, ki je takrat popoldansko svetoval državnemu zboru, preskočile med elektronskim dopisovanjem. Sledilo je srečanje 13. februarja, ko je Alenka kar uro in pol prepričevala Mira v prevzem mandatarstva.

Miro je bil počaščen, a vedel je, da stvari še niso zrele. Kot da bi slutil, da se bo opogumila Alenka in se kot prva predsednica vlade v zgodovini Slovenije žrtvovala za državo.

Koga Alenka in Miro zelo motita? Miro je šele v zadnjih nekaj dneh do konca dojel, kaj vse je Alenka dosegla na čelu vlade in kako težko je biti v premierski koži. "Očitno je, da ta vlada nekoga zelo moti," je dejal v sredo, ko so se nanj zgrinjali očitki o njegovi ministrski ekipi, po pisarni pa so mu stikali celo kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada. Kam smo prišli!

Ali ni bilo točno tako tudi v času Alenke? Rušili so jo na vsakem koraku, čeprav je beležila uspeh za uspehom! Tako kot se zdaj Miro lahko pohvali z visoko gospodarsko rastjo, nižanjem brezposelnosti, višanjem bonitetnih ocen in tako naprej in tako dalje, je tudi Alenka iz dežele pregnala zloglasno trojko, politične razmere so se začele umirjati, gospodarstvo pa je začelo počasi rasti.

Zjutraj sta bila neprijetno presenečena In kaj dobita za zahvalo? Alenka je bila prisiljena odstopiti, nato ji niso privoščili zasluženega komisarskega položaja, Mira napadajo z vseh strani, slovenski FBI pa je zdaj oba obiskal kar v njunih pisarnah in brskal po nekaj mesecev starih aferah, ki so že zdavnaj ad acta. Pri Bratuškovi so se kriminalisti oglasili celo zgodaj zjutraj na njenem domu!

"Zjutraj sem bila neprijetno presenečena," je dejala Alenka in dodala, da so bile hišne preiskave popolnoma nepotrebne. "Neprijetno sem bil presenečen, ko sem izvedel, da se na vladi izvaja preiskava. Ta dramatičnost ni bila potrebna in ne vem, čemu je bila namenjena," je dejal Miro.

Kje so dokazi, da tli? Ali ni torej očitno, da sta Miro in Alenka še vedno v stiku? Morda iskrice res več ne preskakujejo kot na robu pomladi leta 2013, a upamo si trditi: Če ne gori, pa vsaj tli.

Zdaj boste rekli, res je, uporabljata skoraj enake stavčne zveze, celo enake besede, a kako lahko uredništvo Satirikona trdi, da med Alenko in Mirom obstaja neka nerjavna ljubezen, ki še vedno tli?

Ali ni Alenka v julijski predvolilni kampanji Mira napadala z vsemi topovi? Ali je ni Miro potem zavrnil, ko se je ponujala v koalicijo? Ali ni tudi on prispeval k temu, da je padla kot komisarska kandidatka?

V komisarski sagi je bil Miro čist kot solza Da, bila je ostra v kampanji, a morala se je prebiti v parlament. Da, zavrnil jo je, ko je hotela v koalicijo, a moral je popustiti pritiskom Karla Erjavca in Dejana Židana, ki sta izkoristila podobo osovražene in oslabljene nekdanje premierke, da jima ne bi odžrla še kakšnega ministrskega položaja. In tretjič, nikakor ne, Miro ni nikoli zares nasprotoval Alenki kot komisarski kandidatki.

Posebni oddelek Satirikona za analizo političnih besedil se je zakopal v arhiv in preveril vse izjave Mira Cerarja v komisarski sagi. Navajamo le en citat bodočega mandatarja Cerarja, ki je 17. septembra lani povedal vse o tem, kako prizanesljiv in korekten je bil do Alenke. "V interesu Slovenije je, da ima komisarja s čim večjimi pooblastili in močnim resorjem. Zato je treba zdaj zanemariti osebne ocene in interese ter ravnati državotvorno."

Vedeževanje o kongresu in enotnosti Dovolite, drage oboževalke in oboževalci Satirikona, da se po vsem zapisanem še malo poigramo s političnim vedeževanjem. Vse kaže, da bo Alenka Bratušek hodila po poteh Mira Cerarja. V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo kongres, na katerem se bo Zavezništvo Alenke Bratušek preimenovalo. Saj veste, da je bilo tako Miru kot Alenki ob ustanovitvi njunih strank kar malo nerodno, da sta nosili njuno ime. Miro je nalogo že opravil, v Sežani je Stranka Mira Cerarja postala Stranka modernega centra. Ob tem smo lahko občudovali enotnost stranke, ki se je zbrala okrog voditelja, ki ve, kako voditi državo.

Za Janija damo zapestje v ogenj! Alenka je že pokazala, da zna voditi državo, je pa imela nekaj težav z enotnostjo v stranki. A tudi to se spreminja. Če se Alenka in vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer še pred nekaj tedni skoraj nista pozdravljala, zdaj govorita kot eden. Kako odločno jo je Jani branil v medijih, ko so ji kriminalisti vdrli v pisarno!

Ne upamo si sicer napovedati, da bo ZaAB na kongresu spremenila ime, a obdržala kratico. Bi si pa upali dati zapestje v ogenj, da bo Jani v analizi Alenke kot voditeljice blestel vsaj tako, kot je namestnik generalnega sekretarja SMC Horst Hafner. Dovolite, da citat s sežanskega kongresa še enkrat objavimo v posebnem odstavku:

"To je tvoje delo in dovoli, da se ti v imenu vseh tistih, ki smo zbrani ob tebi, prek 3.200 članov, prek 300 tisoč simpatizerjev, iskreno zahvalim za tvoje delo, za to, da nas pelješ na pot lepše in boljše blaginje. Za tistega malega človeka, ki je odrinjen na obrobje in za katerega se je prižgala luč, luč upanja. Čeprav smo danes spremenili ime, sem prepričan, spoštovani predsednik, da bomo SMC, Mira Cerarja, nosili v srcih, kajti ti si za nas pot upanja."

Alenko v Bruselj, Violeto v vlado, Janija za šerifa Prav bi bilo, da bi Miro znova premislil tako o vključitvi ZaAB v koalicijo kot o tem, da bi Violeto Bulc v Bruslju vendarle zamenjala Alenka. Ali ne bi bila priljubljena komisarka veliko bolj koristna v naši deželi, na primer kot šolska ministrica?

In ali ne bi bil idealen kandidat za notranjega ministra prav Jani Möderndorfer glede na to, da zdajšnja ministrica Vesna Györkös Žnidar kriminalistom ni znala razložiti, da je treba politike pred preiskavami obvestiti, da pripravijo vso dokumentacijo, ki jo imajo doma in v službi, ter jih pred tem vprašati, ali je preiskava res nujno potrebna?

Ob drugi obletnici Alenkine snubitve Miro res ne bi smel ostati ravnodušen. Stara ljubezen ne zarjavi. Če ne gori, pa tli.

Ne spreglejte